Esteu aquí: Inici Cultura i festes Teatre, dansa i música Música Tarragona Sona Flamenc

Tarragona Sona Flamenc

Mayte Martín encapçala el cartell de la tercera edició del festival Tarragona Sona Flamenc, que combinarà les activitats presencials amb les propostes en línia. Un altre dels imperdibles, que també forma part de la nova programació de teatres, és la proposta de Pep Tosar, Federico Garcíai també el concert de Queralt Lahoz

Una vegada més el festival compta amb la complicitat i la implicació del teixit cultural tarragoní i, per aquest motiu, es gravarà un videoclip protagonitzat per tots els professors i professores de flamenc de Tarragona. Tampoc hi faltaran els documentals ni les conferències, que formen part d'un programa que pretén apropar-se a un gènere musical des de tots els seus vessants. 

Qui balla, els seus mals espanta (videoclip)

Estrena del videoclip protagonitzat per totes les persones que es dediquen a ensenyar  ball flamenc a Tarragona, que, sota la coordinació de David Cano,  han volgut començar de la millor manera possible el festival: ballant.

Amb la participació de: Adelaida Guerrero / África Aguilar/ Ana Corredor / David Cano / Jesus Blanco / Kiko Moreno / Marisol Navarrete / Meritxell Puvill/ Montse i Menchu / Paqui Moya / Tato Romero / Teresa Sanchez/Begoña Ramos.

Disponible a internet fins al 31 de març en aquest enllaç de youtube

Què
Cinema
Quan i on
01/03/2021 a 12:00 a
31/03/2021 a 00:00
En línia
Preu
Gratuït
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona

Jacques Léonard: Rumba i flamenc (audiovisual)

Jacques Léonard va ser un fotògraf francès que va destacar especialment pel seu retrat únic de la vida gitana barcelonina dels anys cinquanta i seixanta. Es va casar amb Rosario Amaya, que vivia a les barraques de la muntanya de Montjuïc. El fotògraf va passar a documentar, entre principis dels anys cinquanta i mitjans dels setanta, la forma de vida i la cultura del poble gitano d’una manera absolutament incomparable.

Realitzat per Yago Léonard – Arxiu Família Jacques Léonard, produït per l’Ajuntament de Tarragona i coordina per la Fundació Photografic Social Vision.

 

Què
Cinema
Quan i on
03/03/2021 a 12:00 a
31/03/2021 a 00:00
En línia
Preu
Gratuït
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona

Cicle documental “Tarragona sona flamenc” (audiovisual)

Programació d’un cicle de documentals al voltant del flamenc, en el qual podrem conèixer els orígens de la guitarra espanyola, descobrir un viatge per la trajectòria  de la bailaora de Triana Matilde Coral o acompanyar el prestigiós cantant Miguel Poveda des dels seus orígens fins al seu triomf.

www.in-edit.tv/selecciontv/355

Disponible fins el dia 31 de març

La española, la de Torres

Documental que explica la història del desconegut inventor de la guitarra actual, Antonio de Torres Jurado, un fuster nascut a Almeria el 1817 que va aconseguir fama universal a mitjan segle XIX a Sevilla pel fet d’haver canviat el model de construcció per a les escoles nacionals de guitarra de tot el món, que s’ha perpetuat fins als nostres dies. Realitzat per Fran López Montoro i Enrique Navarro durant l’any 2020.

Matilde Coral, acariciando el aire

Matilde Coral és la màxima representant de l’Escuela Sevillana de Baile. Hereva de Pastora Imperio, des del 1967 difon i ensenya flamenc a la seva pròpia escola, situada al seu barri de naixement, Triana. D'aquest centre n’han sortit grans figures de la dansa, com Merche Esmeralda, Manuela Carrasco, Cristina Hoyos, Isabel Bayón o María Pagés. Ha estat coreògrafa i principal intèrpret de les pel·lícules Sevillanas i Flamenco, de Carlos Saura, i també musa de grans artistes i poetes. Aquest documental, dirigit per Pablo Ortiz el 2016, fa un recorregut per la seva vida i els seus assoliments artístics.

Miguel Poveda

L’any 2015, quan Miguel Poveda acabava de complir quaranta anys, Pablo Ortiz va seguir-lo durant uns mesos per conèixer qui era aquest cantant, una persona després dels focus, un home gelós de la seva vida privada. En aquest documental obre les portes de casa seva perquè coneguem els seus orígens. La història d'un noi que tenint-ho tot en contra per triomfar en el flamenc va aconseguir convertir-se en un dels referents actuals.

Què
Cinema
Quan i on
05/03/2021 a 12:00 a
31/03/2021 a 13:00
En línia
Preu
5 €
Organitzat per
In-edit.tv i Ajuntament de Tarragona

El Junco: El ball flamenc, avui (conferència)

Juan José Jaén Arroyo, El Junco, ens oferirà una xerrada sobre l’actualitat del ball flamenc. Aquest ballarí gadità que s’ha format amb artistes de prestigi com Juan Belmonte i Manolo Marín, té una àmplia experiència com a ballarí solista amb formacions de gran nivell com el Ballet de Cristina Hoyos i el Ballet Flamenc d’Andalusia. Entre d’altres, ha guanyat el premi Max al millor intèrpret de dansa l’any 2008.

Activitat en línia el dissabte 6 de març, a les 12 h només per a les persones inscrites. Un cop acabi hi haurà torn de preguntes.

  • La conferència, posteriorment, estarà disponible fins al 31 de març en aquest enllaç.
Què
Xerrades i congressos
Quan i on
06/03/2021 a 12:00 a
31/03/2021 a 00:00
En línia
Preu
Gratuït amb inscripció prèvia
Venda d'entrades
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona

Federico García

FEDERICO GARCÍA

  • Autor: Federico García Lorca
  • Dramatúrgia: Evelyn Arévalo i Pep Tosar
  • Direcció: Pep Tosar
  • Cante: Anna Colom
  • Guitarra : Marc López
  • Percussió:  David Domínguez
  • Ball : José Maldonado

90 minuts

Pep Tosar explora la dimensió humana del poeta a través d’aquest espectacle que, impregnat del duende lorquiano, integra poesia i testimoni, cant i ball flamenc i imatge documental. El muntatge descobreix universos desconeguts de Federico García Lorca i ofereix una guia formidable per entendre millor el poeta que va cantar la vida i la mort amb la mateixa intensitat.

L'espectacle es proposa ensenyar a l'espectador la naturalesa del món interior de l’escriptor i animar-lo a conèixer millor la seva obra, apropant-lo a la seva passió i als seus contrastos. L’obra conté fragments de Lorca recitats, que suposen una conseqüència natural de la narració. La guitarra flamenca, el cante, el text, el ball i el vídeo documental hi són elements protagonistes.

Què
Música, Teatre, Dansa
Quan i on
06/03/2021 20:30 a 22:00
Preu
18 €
Venda d'entrades
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona

Masterclass amb Susana Casas (dansa)

Des de Sevilla, la balladora ens oferirà una masterclass en exclusiva per al festival. Alumna de José Galván, Matilde Coral i Manolo Marín, té un currículum destacat, amb el que ha obtingut diversos premis, com ara el Fanalet d’Or de Sevilla, el 1r Premi Nacional “Matilde Coral” (Barcelona) el 2n Premi Nacional en la categoria de ball per alegries, el 1er Premi al millor ball lliure (Cadis) o el 2n premi al Festival Internacional de Cant de les Mines. Ha treballat sota les ordres de Cristina Hoyos i Ramon Oller, i ha protagonitzat obres clàssiques com Yerma. Una oportunitat única de millorar la tècnica del ball flamenc.

Activitat en línia i en directe el diumenge 7 març, a les 12 h només per a les persones inscrites.. Després, l’activitat estarà disponible fins al 31 de març a cultura.tarragona.cat.

Què
Cursos i tallers, Dansa
Quan i on
07/03/2021 a 12:00 a
31/03/2021 a 00:00
En línia
Preu
Gratuït amb inscripció prèvia
Venda d'entrades
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona

Queralt Lahoz en concert

Queralt Lahoz en concert (música)

20.30 h, Teatre Tarragona (Rambla Nova, 11)
Preu: gratuït, amb invitació

Queralt Lahoz és una jove cantant nascuda a Santa Coloma de Gramenet. Va aprendre a parlar cantant-li a la seva àvia María, que li demanava que cantés coples, flamenc i boleros a casa, on sempre hi havia la ràdio sonant. El seu estil és una barreja de flamenc i hip- hop, traçant un pont entre passat, present i futur i canalitzant influències com les de Mala Rodríguez, Gata Cattana, Erykah Badu o Jorja Smith. Les seves cançons són un crit a l’empoderament i a plantar cara al que està establert. Artista revelació del Mercat de Música Viva de Vic 2020.

Recollida d’invitacions a les taquilles del Teatre Tarragona a partir del 24 de febrer. Màxim 2 invitacions per persona. Aforament limitat.

Què
Música, Teatre
Quan i on
12/03/2021 20:30 a 21:30
Preu
Gratuït amb invitació
Venda d'entrades

Recollida d’invitacions (màxim 2 per persona) a les taquilles del Teatre Tarragona o a entrades.tarragona.cat

Organitzat per
Ajuntament de Tarragona

Faustino Núñez: Comprendre el flamenc (conferència)

Faustino Núñez: Comprendre el flamenc (conferència)

12 h Activitat online

Preu: gratuït, amb inscripció prèvia a  tarragona.cat/tarracoticket

El flamenc es basa en una estètica concreta que el fa molt fàcil d’identificar. Quan sentim una música i la reconeixem com a flamenc és gràcies al fet que està constituïda per elements rectors característics. El musicòleg Faustino Núñez ens ensenyarà a reconèixer aquests elements i ens ajudarà a veure com interaccionen entre si.

Activitat en línia i en directe el dissabte 13 de març, a les 12 h, només per a les persones inscrites. Un cop acabi hi haurà torn de preguntes. Posteriorment, la conferència estarà disponible fins al 31 de març a cultura.tarragona.cat

Què
Xerrades i congressos
Quan i on
13/03/2021 a 12:00 a
31/03/2021 a 00:00
En línia
Preu
Gratuït amb inscripció prèvia
Venda d'entrades
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona

Mayte Martín: Memento

MAYTE MARTÍN: MEMENTO

  • Mayte Martín, cante
  • Alejandro Hurtado, guitarra

Durada: 75 minuts

És una de les cantaoras de més prestigi del panorama actual del flamenc. Està considerada una pionera i puntal del flamenc català i un referent important de la nova fornada de joves flamencs. Memento és una incitació al record, a aquesta acció sanadora d’agitar la memòria per rendir homenatge als que ens van precedir i per agrair el que tenim.

“Por encima de todo, a Mayte Martín se le agradece su sinceridad y la exquisitez y sabiduría con la que aborda cada palo; la defensa de un concepto jondo que reivindica por igual el clasicismo de Chacón, Marchena, Valderrama, Pastora o José de la Tomasa, por citar algunos, y la libertad para adentrarse en otros terrenos musicales y encontrar su propia manera de decir las cosas.” Sara Arguijo, Revista de Flamenco.

Què
Música, Teatre
Quan i on
14/03/2021 19:00 a 20:15
Preu
20 €
Venda d'entrades
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona
Segells de reconeixement d’administració oberta