Esteu aquí: Inici Govern Obert Dades obertes Què és?

Què és?

Què son les dades obertes?

La filosofia de les dades obertes (open data, en anglès) té per objectiu posar a disposició de la ciutadania les dades que gestiona l'administració pública, d'una forma oberta i fàcil de reutilitzar. Qualsevol persona pot analitzar, reutilitzar i difondre aquestes dades i crear nous serveis a partir d'aquestes.

Open data o obertura d'informació del sector públic, doncs, és un moviment impulsat per les administracions públiques amb el principal objectiu d'aprofitar al màxim els recursos públics disponibles, exposant la informació generada o custodiada per organismes públics, permetent el seu accés i reutilització per al bé comú i per al benefici de persones i entitats interessades.

TGN Dades Obertes

Tarragona Dades Obertes s'emmarca dins de l'estratègia de Tarragona Digital 2022, en el programa de Govern Digital, Obert i Transparent, i fomenta la creació d'un ecosistema i d'una economia digital a la vegada que la innovació digital al sector públic i la implicació entre les empreses, les administracions, el món acadèmic, les organitzacions, les comunitats i les persones.

Tarragona Dades Obertes no és un projecte en si mateix, sinó un procés de transformació de l'administració pública mitjançant el qual tota la informació gestionada per les entitats públiques municipals haurà de ser exposada públicament per defecte, per permetre'n la reutilització.

En la mesura del possible, aquests recursos són exposats de forma oportuna. Així mateix, les dades que es publiquen han de tenir un gran nivell de detall i ser precises, i evitar manipulacions innecessàries com agregacions o altres operacions que distorsionin la dada primària i atòmica.

Les dades publicades segueixen els principis d'universitat tecnològica, i permeten que qualsevol col·lectiu hi pugui accedir.

Què es pot fer amb dades obertes?

L'objectiu d'ús de les dades obertes és que tant la ciutadania com les empreses generin productes i serveis de valor afegit d'utilitat per a la societat, basant-se en les dades públiques. La informació està disponible per totes les persones i es poden crear serveis tant de pagament com gratuïts.

Per a qui?

Les dades estan dirigides a tota persona i/o empresa que, usant les dades de l'administració, vulguin crear nous serveis o productes.

Innovació

Les persones i empreses podran treure el màxim partit dels productes i serveis prestats basats en la reutilització d'aquesta informació pública. El projecte TGN Dades Obertes facilitarà la reutilització dels recursos oferint la informació adequada de forma processable automàticament, habilitant l'eficiència del processament a través de les tecnologies més avançades, si és possible, i seguint els estàndards i protocols més populars en cadascun els sectors.

Segells de reconeixement d’administració oberta