Esteu aquí: Inici Hisenda Notícies Notícies 2020 "El pressupost 2021 serà el de les inversions perquè és la principal eina d'activació econòmica per a Tarragona"

"El pressupost 2021 serà el de les inversions perquè és la principal eina d'activació econòmica per a Tarragona"

"El pressupost 2021 serà el de les inversions perquè és la principal eina d'activació econòmica per a Tarragona"

L'educació, la cultura, els serveis socials, patrimoni històric i la millora de l’espai públic seran els eixos claus dels comptes per a l’any vinent
"El pressupost 2021 serà el de les inversions perquè és la principal eina d'activació econòmica per a Tarragona" Foto: Manel R. Granell - Ajuntament de Tarragona
14/12/2020

Patrimoni històric, cultura, educació, ciutadania i inclusió, manteniment de les zones verdes i els parcs infantils, i mobilitat són les prioritats del pressupost per 2021. Així mateix, es destinaran 92.000 euros en la millora de les instal·lacions de benestar animal.

El pressupost d’inversions se situa en 17 milions d’euros, un 35 % més que l’exercici anterior. “És el pressupost de les inversions perquè creiem en la inversió com a eina de reactivació econòmica”, subratlla el conseller d’Economia i Hisenda, Jordi Fortuny. “Fem una aposta molt ferma per la millora dels equipaments públics i l’espai públic, de punta a punta de la ciutat”, afegeix el conseller de Territori, Xavier Puig.

El pressupost en despesa ordinària per a l’any vinent serà de 163.292.875 euros, és a dir, 1.724.175,86 euros menys que l’exercici anterior. Aquesta rebaixa, del 1,04 %, en el pressupost s’explica per tres motius:

1. Es preveu recaptar 5.342.300 euros menys respecte l’any passat a causa de la davallada en els impostos, les taxes i els preus públics.

2. La davallada de la plusvàlua d’un 27 % menys respecte l’any passat. És a dir, això representa 1.850.000 euros menys al pressupost a causa de la frenada de l’activitat econòmica.

3. La taxa turística, que baixa un 92 %, és a dir, s’ingressaran 225.000 euros menys per aquest concepte respecte a l’any passat.

4. Els ingressos de la Canonja, que continuen retrocedint a causa de l’acord econòmic que es deriva de la segregació i que representa una rebaixa de l’ordre de 370.000 euros anuals fins a arribar al 2026, on finalment el municipi veí es quedarà amb el 100 % de la recaptació dels impostos provinents de la indústria química.

“Hem fet un exercici de contenció econòmica molt gran, mantenint les despeses necessàries en cada àrea de l’Ajuntament”, remarca Fortuny.

Injeccions econòmiques de l’Estat i la Generalitat

“Amb el romanent de tresoreria acabarem de completar el pressupost de totes aquelles partides pressupostàries que quedin coixes”, explica el conseller d’Economia i Hisenda, Jordi Fortuny. Dos dels actius amb què comptaran els pressupostos per l’any vinent són els 2 milions d’euros provinents de l’Estat, que corresponen a la subvenció del transport públic. L’altra injecció econòmica vindrà de la Generalitat. En concret, 420.000 euros que s’ofereixen als ajuntaments per pal·liar la situació derivada per la COVID-19. “Una altra bona notícia és que, a diferència d’altres anys, el romanent de tresoreria enguany es podrà utilitzar per a despeses corrents, quan abans només es podia utilitzar per pagar deute”, afegeix Jordi Fortuny.

Les empreses municipals s’han ajustat a la realitat pressupostària del moment. En aquest sentit, són uns pressupostos a la baixa, excepte el Patronat d’Esports, que s’incrementa en 290.000 euros, l’Empresa de Desenvolupament Econòmic, que puja en 1.900.000 euros, i l’EMT, que incrementa el pressupost en 140.000 euros.

Un altre dels eixos claus és el pressupost destinat a patrimoni històric, ja que se situarà en 2.297.282, 85 euros de corrent i una inversió en patrimoni que se situa en 635.285 euros; entre les apostes figura el projecte Porta Tàrraco i Ca l’Agapito. “Aquesta aposta per la conservació del Patrimoni l’hem volgut mantenir. Els comptes de 2020 ja es dibuixava, passant dels 15.000 euros previstos el 2019 a 100.000 destinats al manteniment dels monuments. I, tot i les mancances econòmiques evidents aquest any de pandèmia continuem invertint en la conservació del patrimoni”, subratlla el conseller de Territori, Xavier Puig.

Consulteu en aquest enllaç el document de resum

Segells de reconeixement d'administració oberta