Esteu aquí: Inici Hisenda Notícies Notícies 2022 L'Equip de Govern planteja per 2023 un pressupost ajustat a la realitat econòmica actual

L'Equip de Govern planteja per 2023 un pressupost ajustat a la realitat econòmica actual

L'Equip de Govern planteja per 2023 un pressupost ajustat a la realitat econòmica actual

La instal·lació de lavabos públics, els projectes de millora energètica, la millora de l’espai públic i l’aposta per l’habitatge social, prioritats dels comptes per l’any vinent
L'Equip de Govern planteja per 2023 un pressupost ajustat a la realitat econòmica actual El conseller d'Hisenda, Jordi Fortuny.
21/12/2022

Un pressupost de contenció i ajustat a la realitat econòmica actual, sense renunciar a projectes de transformació de la ciutat a través dels fons Next Generation EU, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). El pressupost d’ingressos per l’any vinent serà de 186.460,50 milions d’euros: 175.428,30 milions d’euros corresponen a despesa corrent (12.131,40 milions d’euros més que l’any anterior), i 10.782.187,13 euros a inversions. Un pressupost que evidencia que s’acabarà l’any amb un deute viu del 84 % “quan venim d’un 102 % a principis de mandat. Què signifiquen aquestes xifres? Que hem rebaixat 18 punts el deute i que cada cop estem més a prop d’arribar al 75 % que significaria recuperar la capacitat inversora i sortir de la tutela de l’Estat. De fet, és possible que a final de mandat arribem a baixar 20 punts. Amb això hi treballem des del minut 1 que vam assumir l’alcaldia de Tarragona”, destaca el conseller d’Economia i Hisenda, Jordi Fortuny, que també ha volgut agrair els tècnics municipals de l’Ajuntament i els gerents de les empreses municipals perquè “fa 3 mesos treballant intensament per poder arribar a la data d’avui i celebrar la comissió informativa, la qual cosa significa arribar a 30 de desembre portant al ple el pressupost per 2023 perquè no voler de cap de les maneres tornar a tenir un pressupost prorrogat”.  

 “És un pressupost viu, a l’espera de les aportacions dels grups municipals”, remarca el conseller d’Economia i Hisenda, Jordi Fortuny. “És un pressupost coherent, amb la línia de contenció econòmica derivada de l’augment dels interessos bancaris (més d’1 milions d’euros), l’increment dels contractes municipals indexats en l’IPC i l’abismal increment de la despesa energètica”, subratlla Fortuny. I afegeix: “Tot i aquesta difícil situació econòmica no renunciem a les inversions, xifrades en 10.800.000 euros”. Fortuny també adverteix que no es pot comparar el pressupost previst per enguany amb el de l’any passat, “ja que veníem d’un pressupost prorrogat. Per això és més necessari que mai aprovar-lo enguany”.

El gruix de les inversions estan destinades a l’impuls en la instal·lació de plaques solars en instal·lacions esportives i la substitució de la il·luminació en leds. Un d’aquests projectes que es materialitzaran l’any vinent és la millora de l’enllumenat públic del Parc de la Ciutat, xifrat en 248.535,25 euros i els 900.000 euros que es destinaran a projectes d’eficiència energètica, renovables i comunitats energètiques, on figura la instal·lació de plaques solars en instal·lacions esportives municipals, així com en escoles, llars d’infants i edificis municipals com la comissaria de la Guàrdia Urbana. “L’encariment de l’energia es manifesta en l’increment desorbitat del preu de tots els derivats del petroli, el gas i l’energia elèctrica i això ens ho condiciona tot. Per altra banda, també hi ha l’important increment de l’Índex de Preus al Consum, de les despeses financeres i dels materials (sobretot construcció). El preu del gasoil, per exemple, s’ha disparat en uns autobusos públics que recorren 3 milions de kilòmetres anuals en una ciutat tan dispersa com Tarragona”, manifesta el conseller Fortuny. “Tenim la sort que el romanent el podrem dedicar a la despesa corrent i després comptarem amb aquest segon pressupost del qual els darrers anys parlem i que ens ajuda a finançar inversions”, apunta Fortuny.

Inversions

En el capítol d’inversions, a banda de l’aposta per la inversió en energia sostenible, per l’any vinent està prevista la instal·lació d’una xarxa de lavabos públics (150.000 euros), fins ara inexistent a la ciutat. La instal·lació de videovigilància a Ponent (100.000 euros), la remodelació de l’edifici de l’antiga Facultat de Lletres, l’adequació de les zones verdes i la seva senyalització (140.000 euros), continuar amb les obres de millora a les escoles (400.000 euros), continuar amb la millora de la pavimentació de la ciutat (700.000 euros) i els espais públics (500.000 euros), així com la rehabilitació d’habitatges socials. “Seguim amb l’aposta de la política d’habitatges, com hem fet fins ara, destinant 2 milions d’euros a la rehabilitació i un milió més per les subvencions a la rehabilitació”, afegeix Jordi Fortuny.

El capítol d’inversions previstes per al pressupost de l’any vinent també està molt centrat en els projectes demanats dels Next Generation. S’incorporen 3.549.749 milions d’euros que haurà d’aportar l’Ajuntament als projectes europeus que es concedeixin i que sumen un total de 7.847.355,31 euros, que són les zones de baixes emissions, Banc de la Ciència i del Coneixement, Tarragona centre comercial i la compra de busos d’hidrogen. Fortuny ha recordat que aquests se sumaran a projectes com la rehabilitació del Fòrum de la Colònia, la modernització i gestió sostenible dels teatres de Tarragona, l’adquisició de llibres per la biblioteca Pepita Ferrer de Torreforta, el projecte de renaturalització i resiliència de ciutats, el de transformació digital i modernització administrativa, el de foment de la recollida selectiva de residus municipals, i, finalment, la transformació digital i sostenible del transport. “Aquests Next Generation transformaran Tarragona i potenciaran l’economia local”, conclou Fortuny.

Consulteu la relació d'inversions previstes en el pressupost municipal 2023 (PDF).

Segells de reconeixement d'administració oberta