Esteu aquí: Inici Hisenda Notícies Notícies 2023 Alerta d'intent de frau digital

Alerta d'intent de frau digital

Alerta d'intent de frau digital

Et demanen dades per pagar tributs? Vigila!
31/08/2023

L’Ajuntament no et demanarà MAI dades bancàries ni pagaments per telèfon, xarxes, whatsapp, correu electrònic o SMS. Només utilitzem SMS per comunicacions massives, per exemple, amb l'anunci d’inici de terminis de pagaments. El pagament de tributs es fa a través de l’Oficina Virtual Tributària en un entorn segur i tota la informació sobre les modalitats de pagament de tributs la pots trobar a la tarragona.cat/pagamenttributs.

Un ciutadà ha patit recentment un intent de frau mitjançant una suplantació d'identitat de l'Ajuntament de Tarragona a través de whatsapp. Li demanaven una transferència bancària a un número de compte per saldar un deute real amb l'Ajuntament.

Per evitar fraus digitals

Si un missatge et demana que actuïs amb celeritat, atura’t i desconfia’n! Les faltes d’ortografia i una expressió escrita deficient poden ser senyals que el responsable del missatge no és qui pretén ser. Desconfia també de regals o premis; molts ciberdelinqüents aprofiten sortejos o concursos a les xarxes per suplantar l’organització i pescar dades de participants. Sobretot, no facis clic a enllaços, ni paguis ni donis dades que et demanin a través de xarxes socials o missatgeria sense comprovar qui les demana realment.

Si creus que has estat víctima d'un ciberatac:

  1. Identifica la informació compromesa.
  2. Recull proves.
  3. Canvia les contrasenyes.
  4. Desconnecta’t de la xarxa.
  5. Avisa els experts de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya: 900 112 444 | cert@ciberseguretat.cat

Pots trobar més consells al web de la Generalitat.

Campanya informativa

Davant d'aquest intent de frau que s'ha pogut neutralitzar ràpidament, l'Ajuntament ha engegat una campanya informativa a través dels seus canals digitals per alertar la població i donar consells de seguretat a través d'un vídeo divulgatiu:

Per a més informació, et recomanem el web Internet Segura, de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Segells de reconeixement d'administració oberta