Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Ciutadania-notícies Notícies 2015 L’Associació Setge de Tarragona 1811 commemora l'aniversari de la Guerra del Francès a la ciutat

L’Associació Setge de Tarragona 1811 commemora l'aniversari de la Guerra del Francès a la ciutat

L’Associació Setge de Tarragona 1811 commemora l'aniversari de la Guerra del Francès a la ciutat

Els actes s'allargaran fins el 28 de juny
03/06/2015

La ciutat de Tarragona va viure un dels més terribles setges de la guerra contra Napoleó del 3 de maig al 28 de juny de 1811. Per commemorar aquests fets, l’Associació Setge de Tarragona, en col·laboració amb l’Associació Projecte Tarragona 1800 inicia demà un seguit d’actes que s’allargaran tot el mes de juny per commemorar l’aniversari dels fets a Tarragona.

L’Associació Setge de Tarragona, constituïda el 2010 per un grup de 14 tarragonins inquiets pel que va passar a Tarragona durant la Guerra del Francès i el setge, assalt i ocupació de la ciutat des de 1811 a 1813, quan les tropes franceses van carregar contra tots els símbols de la ciutat i les seves fortificacions i es retiren a França, es dedica a la promoció, divulgació i estudi de la Guerra del Francès a Tarragona.

El tret de sortida serà demà, a partir de les 19.30 hores, al pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona, en un acte presidit pel conseller en funcions de Relacions Ciutadanes, Francisco Zapater, amb la inauguració de l’exposició “Records del Setge”. Seguidament, es podrà escoltar la conferència “Presència de la Guerra del Francès en els noms dels carrers de Tarragona”, a càrrec del catedràtic d’Història del Dret i de les Institucions de la URV, Antoni Jordà Fernández.

Durant tots els dijous de juny, la sala d’actes de l’Ajuntament acollirà, a partir de les 20 hores, una conferència sobre un tema relacionat amb els fets del setge a Tarragona:

  • L'11 de juny, el president de l’Associació Projecte Tarragona 1800, Elies Torres parlarà sobre “Les milícies urbanes de Tarragona i la divulgació històrica de la Tarragona de 1800”.
  • El 18 de juny, Román Piña Homs, catedràtic d’història de Dret i president de la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, pronunciarà la conferència “Tarragona-Mallorca, dos mil anys de germanor, rubricats amb el setge de 1811”.
  • El 25 de juny visitarà Tarragona l’investigador d’arxius històrics sobre documentació dels setges napoleònics, Adam Gerard Quigley, que parlarà sobre “La Tarragona napoleónica. La historia que guardan los archivos británicos”.

 

Els actes de commemoració del setge a Tarragona clouran el diumenge 28 de juny, data de l'assalt de les tropes franceses a la ciutat, a les vuit del vespre, amb l'ofrena floral de les entitats i institucions tarragonines davant el monument als Herois, a la Rambla Nova. Després de l'ofrena la comitiva seguirà la tamborinada popular fins al Pla de la Seu, per guardar un minut de silenci per recordar el saqueig de la ciutat i el carnatge dels seus habitants i farà una ofrena sota la placa commemorativa que hi ha a la façana de l'antiga rectoria de Sta. Maria de la Catedral com a homenatge als heroics defensors de la ciutat i els habitants que van patir el setge.

Segells de reconeixement d'administració oberta