Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2010 Ballesteros: “Arribar fins aquí ja ha estat un èxit i hem posicionat Tarragona com referent cultural a nivell internacional”

Ballesteros: “Arribar fins aquí ja ha estat un èxit i hem posicionat Tarragona com referent cultural a nivell internacional”

Ballesteros: “Arribar fins aquí ja ha estat un èxit i hem posicionat Tarragona com referent cultural a nivell internacional”

El comitè de Selecció de les Candidatures ha destacat l’esforç de Tarragona, i que la tria ha estat més de seleccionar que no d’excloure, per l’alt nivell de les candidatures.
30/09/2010

 

El comitè de Selecció de les Candidatures ha destacat l’esforç de Tarragona, i ha destacat que la tria ha estat més de seleccionar que no d’excloure, per l’alt nivell de les candidatures.
 
L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros: ‘Ser candidats ens ha permès visualitzar les possibilitats que la Tarragona té culturalment. El balanç no pot ser més que positiu. La ciutat ha guanyat en tot’
 
Mai cap altra iniciativa de la ciutat havia mobilitzat tanta gent. S’han aconseguit 31.000 adhesions i ha comptat amb 1.269 voluntaris
 
El comitè avaluador de les candidatures que opten a la Capital Europea de la Cultura ha donat a conèixer que Tarragona no ha estat seleccionada com a candidata a Capital Europea de la Cultura l'any 2016. Tot i això, el jurat ha destacat l’esforç i la qualitat de tots els projectes que no han pogut passar d’aquest primer tall i ha assegurat que la decisió ha estat complicada perquè només podien passar sis de 15. Malgrat evidentment Tarragona hagués preferit a passar el tall, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, es mostra satisfet per la feina feta i sobretot “pel consens que ha obtingut la candidatura. El balanç no pot ser més que positiu, ha estat una inversió rentable. Ser candidats a la Capital Cultural ens ha donat a conèixer fora de Catalunya. Ha estat un atractiu no només pels mitjans de fora de Tarragona, sinó també per tot l’Estat espanyol. Tothom ha visualitzat les possibilitats que la ciutat té culturalment”.
 
Altres aspectes positius d’haver estat des de desembre de 2004 candidats és perquè mai cap altra iniciativa de la ciutat havia mobilitzat a tanta gent. En concret, Tarragona ha aconseguit 31.000 adhesions individuals i ha comptat amb 1.269 voluntaris. “Ha servit per demostrar que Tarragona hi ha molta gent que creu en les possibilitats que tenim. S’ha cohesionat un projecte de futur que no s’acabarà aquí. Continuarem amb un projecte de ciutat per continuar posicionant-nos a nivell cultural”, ha afegit. L’alcalde ha conclòs: “No només tenim el consens polític total a nivell municipal, sinó en l’àmbit de  país, ja que el Parlament de Catalunya, per unanimitat, hi ha prestat el seu suport. Hem tingut l'honor de representar per primer cop la cultura catalana a l'exterior; hem guanyat visibilitat mediàtica, sobretot com a ciutat a visitar; i hem reforçat la xarxa de contactes. Haguéssim estat més contents si haguéssim estat seleccionats, tot i això no estem gens decebuts perquè Tarragona ha guanyat i molt apostant per la capitalitat cultural”.
 
Un projecte realista i auster
Per la seva part, la coordinadora de l’Àrea de Cultura, Rosa Rossell, ha destacat que “la candidatura de Tarragona encara té més valor perquè s’ha treballat amb els mitjans que teníem. Ha sigut un projecte realista i auster, sense grans dispendis econòmics. Ningú podrà dir que hem malbarat el diners en no haver aconseguit ser escollits”. Rossell ha detallat que “ens hem gastat molt poc en material promocional i hem concentrat tots els esforços en una sèrie d’actes concrets per donar presència a la candidatura als mitjans”. Com ha exemples ha citat la Nit 10 de TV3, el concert inaugural de la Candidatura, que es va celebrar al Palau de Congressos i va comptar amb l’actuació d’Àngel Ódena i la coproducció de les Criatures de Prometeu, d’Arantxa Sagardoy i la Camerata XXI.
 
La Capital Europea de la Cultura és un projecte públic que neix i es desenvolupa en el si de la Unió Europea. La seva finalitat és fonamentar la creació d’una cultura europea i, per tant, el que pretén és facilitar l’intercanvi entre les diferents cultures a través de les ciutats.
 
Des de novembre de 2004 fins ara, el treball que s’ha realitzat ha estat constant i discret i s’ha tendit a buscar la màxima complicitat possible de les institucions locals i nacionals de Catalunya.
 
L’Ajuntament de Tarragona sempre ha cregut amb les possibilitats de la ciutat per ser la Capital Europea de la Cultura. Des de que es va presentar la candidatura hi hagut persones que han pensat que Tarragona no tenia gaires possibilitats. Segurament, perquè pensaven que hi havia altres ciutats amb més mèrits.  Fins i tot, alguns membres del govern de l’estat han donat suport a una determinada candidatura. Però Tarragona tenia moltes possibilitats. I les tenia, ja no com ciutat potent que és, sinó perquè qui escull la Capital Cultural és una comissió independent integrada per persones del món de la Cultura.
Segells de reconeixement d'administració oberta