Esteu aquí: Inici La ciutat Visites virtuals

Visites virtuals

Tarragona Virtual. 360º d'història

 

Coneix alguns dels principals monuments de la ciutat de Tarragona i com, en determinats moments de l'any, prenen vida, gràcies a la tecnologia 360 graus. Podràs veure, viure i explorar els llocs i moments més emblemàtics de Tarragona sense moure't de casa. Cada visita incorpora textos descriptius i explicatius redactats per experts en la matèria i una galeria amb els detalls més interessants de cada visita.

 

CIRC - PRETORI

Funciona amb Google Cardboard

El Circ Romà era l’edifici d’espectacles on es feien les curses de carros. Ens endinsem en les restes de la capçalera oriental, on els conductors dels carros, els aurigues, havien de demostrar la seva habilitat fent un gir de 180º. Podem veure les restes de les graderies, el visorium o plataforma superior i la volta interior  de comunicació. Per un pas obert entre els dos edificis ens adreçarem al Pretori, un edifici i una caixa d’escales que comunicava  el nivel inferior i l’intermedi del conjunt monumental del segle I dC, que ha tingut múltiples usos a través del temps, en origen formava part del comples administratiu de la provincia Tarraconense, després Castell del rei d’Aragó i comte de Barcelona, caserna de tropes, presó provincial i finalment museu. Gràcies a 45 fotografies esfèriques que ara podem veure també a dispositius mòbils i amb ulleres de realitat virtual, podem endinsar-nos en aquests dos monuments i viure una experiència molt més immersiva.

Visita virtual al Circ Romà i al Pretori

 

 

Hissada bandera tarragona 2017

Imatge de la visita virtual

La bandera dels Jocs Mediterranis va arribar a Tarragona procedent dels XVII Jocs Mediterranis de la ciutat turca de Mersin i va ser hissada als Jardins de l'Amfiteatre en un acte obert a tota la ciutadania. La bandera va ser traslladada per deu joves esportistes de la demarcació des de l’arena de l’amfiteatre fins al centre dels Jardins. L’espectacle va estar dirigit per Marc Chornet, conduït per l’actriu Mercè Rovira i va comptar amb la participació de la cantant Marta Matheu, el pianista i compositor Albert Guinovart, i la Banda Unió Musical de Tarragona. També hi van participar voluntaris de Tarragona 2017 i dels Amics de la Cultura.

Visita virtual a la Hissada de la bandera Tarragona 2017

 

 

TARRACO VIVA 2012

Imatge de la visita virtual a Tarraco Viva 2012

Tarraco Viva és un festival internacional dedicat i especialitzat en la divulgació històrica d'època romana. Les jornades Tarraco Viva van començar a organitzar-se l'any 1999 amb motiu d'una sèrie d'actes que pretenien donar suport ciutadà a la candidatura de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. L'èxit de les jornades va plantejar la seva realització anual amb independència de la candidatura. Efectivament, un cop declarada patrimoni mundial, les jornades van seguir organitzant-se i cada cop amb més acceptació i participació de públic, tant local com nacional i internacional. Aquesta es la visita virtual corresponent a l'edició de l'any 2012.

Visita virtual al Tarraco Viva 2012

 

Les Muralles

La primera gran construcció romana i la més emblemàtica

Imatge de la visita virtual a les muralles

Les Muralles de Tarragona van ser la primera gran construcció que els romans van dur a terme a l'indret que ara és Tarragona. Daten del segle II, delimitaven el perímetre urbà i la seva longitud era d'uns 3.500 m., dels quals se'n conserven actualment 1.100. La part més interessant es pot visitar al Passeig Arqueològic, on es poden observar diversos panys perfectament conservats que mostren el sòcol particular de blocs megalítics. De les tres torres destaquen la de l'Arquebisbe, amb notables reformes medievals, i la de Minerva, que conté l'escultura i la inscripció romanes més antigues de la Península Ibèrica. Des de l'any 2000 són Patrimoni Mundial de la Unesco.

Visita virtual a Les Muralles

 

Teatre Metropol

Un vaixell en forma de teatre

Imatge de la visita virtual al Teatre Metropol

El Teatre Metropol (1908) és una joia arquitectònica de l'arquitecte tarragoní deixeble de Gaudí, Josep M. Jujol. L'esquelet de l'edifici era per a Jujol un vaixell que conduïa tots els fidels del seu interior, els espectadors, cap als mars de la salvació. Per això a l'interior hi ha un seguit d'elements que recorden al visitant aquesta idea: baranes treballades com les dels vaixells, passamans que són agulles de teixir xarxes, dedicatòries a la Mare de Déu; a les escales, peixos i una quilla de vaixell que ens situa al fons del mar. Jujol es podia permetre el luxe de trencar tot tipus d'esquemes. Aplicant el seu llenguatge plàstic l'artista s'anticipava unes dècades a l'ús de llenguatges que resultarien tan innovadors com quan ell va construir el seu particular vaixell en forma de teatre.

Visita virtual al Teatre Metropol

 

Casa Castellarnau

El palau del s.XV que va acollir un emperador

Imatge de la visita virtual a la casa Castellarnau

A l'edat mitjana, el carrer Cavallers era el de la noblesa. Hi havia les cases i palaus de les principals famílies de la ciutat. Al número 14 hi ha la de la família Castellarnau, conservada com a museu. L'any 1542 hi va viure l'emperador Carles I durant la seva estada a Tarragona. Destaca el pati, amb una escala de volta i columnes gòtiques. Construïda el segle XV, ha sigut objecte de diferents reformes, i a la planta noble es poden visitar diferents sales amb estils decoratius bàsicament dels segles XVIII i XIX. L’espai més emblemàtic és el saló de ball, que presenta un sostre decorat amb pintures de temàtica mitològica realitzades pel pintor provençal Josep Bernat Flaugier a finals del segle XVIII.

Visita virtual a la Casa Castellarnau

 

Casa Canals

Palau de reis, a les muralles i amb vistes al mar

Imatge de la visita virtual a la Casa Castellarnau

L'actual edifici Casa Canals degué bastir-se a final del s. XVIII, ja que presenta l'estructura pròpia de les cases senyorívoles d'aquesta època: una entrada per a carruatges, una altra entrada principal amb pati i escalinata que mena a la planta noble, residència dels senyors, i un segon pis per al servei. La primera referència a la família Canals com a propietària de l'immoble es relaciona amb les reformes efectuades per tal d'hostatjar el rei Carles IV, la seva esposa M. Lluïsa i el seu seguici el 1802, amb motiu de la inauguració del port de Tarragona. Els monarques van poder gaudir des dels balcons, acabats d'obrir a la muralla romana, d'àmplies vistes al mar i també dels actes festius que se celebraren en el seu honor.

Visita virtual a la Casa Canals

 

L'Amfiteatre

Imatge de la visita virtual a l'Amfiteatre

Els amfiteatres estaven dedicats als espectacles amb vessament de sang, com les lluites de parelles de gladiadors, lluites amb feres i caceres d’animals, tot i que segons l’hora del dia també es feien espectacles atlètics, malabars i altres entreteniments. Dels tres edificis d’espectacles de Tàrraco, l’Amfiteatre va ser el darrer a construir-se, vers les darreries del segle I dC i inicis del segle II dC, fora muralla i vora el mar. S’ha conservat part de la inscripció dedicatòria per la qual sabem que va ser promogut per un flamen, sacerdot del culte provincial a l’emperador.

Visita virtual a l'Amfiteatre

 

 

CONCURS DE CASTELLS 2012

Imatge de la visita virtual al Concurs de Castells 2012

El XXIV Concurs de Castells va tenir lloc els dies 6 i 7 d'octubre i va aplegar prop de 20.000 persones a la Tarraco Arena Plaça entre públic i castellers. A la jornada de dissabte, a la qual pertanyen aquestes imatges, van participar 20 agrupacions, 8 de les quals per primera vegada. El Concurs de Castells és una actuació que té lloc els anys parells a Tarragona i és única per diferents motius: és l'única actuació castellera amb un format competitiu, hi participen bona part de les millors agrupacions del món casteller i les colles participants hi proven les seves millors construccions. Tot plegat fa que el certamen sigui 'L'espectacle casteller més gran del món'.

Visita virtual al Concurs de Castells 2012

Segells de reconeixement d’administració oberta