Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Grups municipals Grup Municipal CUP Mocions presentades al plenari municipal Moció que presenta la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) amb Cau de Llunes (Assemblea Feminista Revolucionària de Tarragona) per unes festes de santa Tecla lliures de sexisme (Plenari del 22 de juliol de 2016)

Moció que presenta la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) amb Cau de Llunes (Assemblea Feminista Revolucionària de Tarragona) per unes festes de santa Tecla lliures de sexisme (Plenari del 22 de juliol de 2016)

Moció que presenta la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) amb Cau de Llunes (Assemblea Feminista Revolucionària de Tarragona) per unes festes de santa Tecla lliures de sexisme (Plenari del 22 de juliol de 2016)

26/07/2016

EXPOSICIÓ DE MOTIUS:

El moviment feminista porta dècades encapçalant campanyes per prevenir les agressions sexistes en l’oci nocturn, i a favor de relacions sexo-afectives lliures, respectuoses i igualitàries. La constatació que un dels espais on s’estan incrementant els casos de violència masclista a l’Estat Espanyol és als espais pròxims a les zones d’oci nocturn i als grans esdeveniments festius (com els San Fermines) ha fet que aquestes campanyes siguin impulsades des de les mateixes institucions.

Les agressions sexuals, l’assetjament, els comentaris ofensius, les formes no consentides de contacte físic que es produeixen en el context dels ambients festius han dut a molts municipis a implementar campanyes compromeses per garantir unes festes majors lliures d’agressions sexistes.

Les festes faciliten les relacions interpersonals, els espais d’oci són desinhibidors naturals i, en aquest context es produeixen gestos, mirades, converses,... però també bromes, insults, gelosia, tocaments, etc. Dins del festeig es donen situacions que s’entenen com a normals i legítimes, però també es produeixen tot un seguit d’actituds i accions majoritàriament normalitzades que impedeixen que (generalment) les dones no gaudeixin lliurement de la festa.

Sovint es justifiquen o s’atenuen aquestes actituds amb l’excusa d’un excés en el consum d’alcohol o altres substàncies. Tanmateix un ambient festiu no implica haver de tolerar aquest tipus de situacions, ni quan les vivim en primera persona, ni quan les presenciem en altres.

Són molts els municipis catalans que duen a terme iniciatives perquè a les seves festes majors no es produeixin agressions sexistes, però les poblacions de Capellades o Sabadell són dos bons exemples a tenir en compte, per les seves campanyes treballades amb profunditat, en positiu i basades en la corresponsabilitat de tothom. En ambdós casos es vol reafirmar el caràcter respectuós i inclusiu de les festes majors, i es fa una crida a la implicació col·lectiva per tal d’acabar amb la normalització i invisibilització dels comportaments sexistes, començant pels organitzadors de la festa i les persones que treballen a les activitats. Igualment, són campanyes que trenquen amb el marc heteronormatiu i amb els mites associats als estereotips masculins i femenins.

En el cas de Capellades, la campanya “Estimo com vull i qui vull, si dic sí, triem on; si dic no, bona nit!”, s’ha promocionat mitjançant cartells penjats als comerços i a les barres de la festa, conjuntament amb pamflets explicatius, i junt amb el programa de la festa major s’han repartit aquests pamflets i xapes amb el lema de la campanya (Annex I).

En quant a la campanya del municipi vallenc “Sabadell, lliure de sexisme”, la campanya contempla no només cartelleria i enganxines que són presents a totes les activitats de la Festa Major on hi ha barra de begudes, sinó que també contempla accions de formació específica sobre micromasclismes i agressions sexistes i sobre els protocols a seguir impartida a tot el personal tècnic i de seguretat responsable de les diverses activitats de la festa major, i als responsables de les diverses barraques (Annex II).

A Tarragona l’assemblea feminista Cau de Llunes fa anys que desenvolupa la campanya “Per un Oci lliure de Sexisme, NO és NO”, especialment a l’espai Barraques de Tarragona (Annex III). I des de Polítiques d’Igualtat s’ha manifestat en reiterades ocasions la voluntat de treballar aquest àmbit de prevenció de la violència masclista, sobretot en el context d’oci nocturn durant tot l’any i en consonància amb la feina que porta temps desenvolupant la Plataforma Nits Q.

El que cal ara és facilitar la confluència d’aquesta voluntat política manifestada des de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat i les experiències dutes a terme a altres municipis i a la mateixa ciutat de Tarragona, per tal de garantir que a la nostra ciutat també es gaudeixin les festes majors sense agressions sexistes. Tanmateix, donada la proximitat de les festes de Sant Magí, considerem que el més factible seria marcar aquest objectiu de cara a la Festa Major de Santa Tecla, el proper setembre de 2016.

L’elaboració d’un cartell o joc de cartells amb un lema en positiu i enllaçat amb la patrona i sublemes que facilitin la reflexió, com els que es mostren en els Annexos I i II; l’aprofitament del got reutilitzable per a promocionar el lema o lemes de la campanya; la distribució de xapes i flyers amb el programa de la Festa Major; i el llançament d’un “hastag” a les xarxes socials amb el lema triat seria material suficient per a composar la campanya. Seria interessant, també, incloure accions formatives impartides per personal especialitzat i adreçades als responsables de les activitats on hi hagi barres de begudes.

Més endavant es podria ampliar amb més material com mocadors, barrets, etc, i incorporar-ho a la Festa de Sant Magí i a les festes de barri de la ciutat. Tot plegat, sempre en consonància amb el criteri del personal de l’Ajuntament, en col·laboració dels col·lectius de la ciutat i de les nostres comarques que treballen regularment en pro de la igualtat de gènere i l’alliberament sexual, com Cau de Llunes (AFRT), H2O, Assexora’t, etc.

Per tots aquests motius, el Grup Municipal de la CUP i el col·lectiu Cau de Llunes (AFRT) proposen al Ple de l’Ajuntament de Tarragona l’adopció dels següents ACORDS:

PRIMER.- Dur a terme una campanya per promoure que la Festa Major de Santa Tecla 2016 estigui lliure d’actituds sexistes i discriminatòries, que contempli accions com ara:

-L’elaboració d’un cartell o joc de cartells amb un lema en positiu i enllaçat amb la patrona i sublemes que facilitin la reflexió

-L’aprofitament del got reutilitzable per a promocionar el lema o lemes de la campanya

-La distribució de xapes i flyers amb el programa de la Festa Major

-El llançament d’un “hastag” a les xarxes socials amb el lema triat per a la campanya

-Accions formatives impartides per personal especialitzat i adreçades als responsables de les activitats on hi hagi barres de begudes.

SEGON.- Oferir la possibilitat de col·laborar en l’elaboració i implementació de la campanya als col·lectius de la ciutat i de les nostres comarques que treballen regularment en pro de la igualtat de gènere i l’alliberament sexual, com Cau de Llunes (AFRT), H2O, Assexora’t, etc.

TERCER.- Treballar per a ampliar la campanya amb més material com mocadors, barrets, etc, i incorporar-ho a la Festa de Sant Magí i a les festes de barri de la ciutat.

 

Grup Municipal de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona

Tarragona, Països Catalans, 7 de juliol de 2016

 

Podeu descarregar-vos aquí aquest document en format PDF

Segells de reconeixement d’administració oberta