Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Grups municipals Grup Municipal CUP Notes de premsa i comunicats [NdP] La CUP alerta de possibles sobrecostos en la construcció del Palau d'Esports

[NdP] La CUP alerta de possibles sobrecostos en la construcció del Palau d'Esports

[NdP] La CUP alerta de possibles sobrecostos en la construcció del Palau d'Esports

30/03/2016

Després que s'hagi fet pública la renúncia de la segona empresa encarregada de construir el Palau d’Esports per la inviabilitat econòmica de l'obra, la CUP de Tarragona alerta dels possibles sobrecostos que es podrien derivar pel fet d'aconseguir una empresa que vulgui realitzar-la, i emplaça a l'equip de govern a actuar amb responsabilitat i realisme, per tal de no hipotecar el futur de la hisenda, ja sigui de l'Ajuntament o del govern autonòmic.

El dia 10 de març la Generalitat va adjudicar les obres del palau d’esports a la UTE formada per Copisa i la constructora Calaf SAU, amb la pressió d’un pressupost tancat i una línia temporal d'execució de l'obra ben marcada, després que l'empresa guanyadora del concurs, UTE formada per Dragados i Garcia Riera i Rubau, optés per retirar-se del projecte.

A dia d'avui, 23 març (tretze dies després), la UTE Calaf SAU i Copisa ha comunicat a la Generalitat de Catalunya que renuncia a les obres al·legant la inviabilitat econòmica. Aquesta situació es produeix per segon cop en poc temps, però aquest cop han entrat unes noves variables en joc.

Tretze dies ha trigat la empresa adjudicatària en haver estudiat prou el projecte per saber-ne la seva viabilitat econòmica. Factors com podrien ser l’aprovisionament de materials (temps de compra i acopi), indefinicions pròpies del projecte, realització d'estructures complexes (per exemple si la coberta del pavelló s’ha de fer d’una manera singular), la possibilitat de realitzar els treballs en caps de setmana… i els propis imprevistos que solen no estar contemplats a propòsit per poder entrar en la llista d’empreses adjudicatàries, poden arribar a implicar ràpidament un sobrecost de més d’un 30 %.

Alhora, tots els serveis externs com ara el subministrament elèctric, solen ser partides de difícil quantificació a l'estar condicionades al criteri de la pròpia companyia, en base a si consideren que han de millorar les infraestructures existents, etc.

Ara, la gran majoria d’aquests factors vénen acompanyats de tretze dies menys de marge, més el temps que es trigui en trobar una nova empresa adjudicatària. En l'actualitat, la falta de temps es tradueix en costos sempre i quan no s’arribi al límit tècnic de l’obra, cosa que impossibilitaria l’entrega a temps.

Per altra banda, la CUP també adverteix que el termini cada cop més curt per començar i finalitzar les obres no impliqui irregularitats de caràcter laboral, ja que la formació denuncia que no seria el primer cop que en obra pública es produeixen greus irregularitats laborals per tal que una empresa acabi les obres de construcció d'un equipament.

Per últim, la CUP fa una crida als partits de l'oposició a ser coherents amb allò que diuen als mitjans. En aquest sentit, la CUP creu que l'Ajuntament de Tarragona encara està a temps de fer-se enrere d'aquest projecte faraònic, però que davant de la tossuderia del govern que té amb aquests jocs el seu projecte estrella, cal que tota l'oposició tradueixi les seves crítiques en fets concrets al plenari que evidenciïn la manca de consens, per tal d'evitar un projecte que pot significar una hipoteca en la hisenda municipal per a les properes dècades.

Tenint en compte que l'obra de construcció del Palau d'Esports és responsabilitat de la Generalitat, la CUP instarà al Parlament de Catalunya a fer marxa enrere en aquest projecte, en considerar que invertir 12 milions d'euros en la construcció d'un nou equipament esportiu no respon a les prioritats que hi ha a la ciutat, com sí que ho seria rehabilitar totes les infraestructures educatives i acabar amb els barracons, entre d'altres.

 

Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Tarragona,

Tarragona, Països Catalans, 23 de març de 2016   

 

Podeu descarregar-vos aquí aquest document en format PDF

 

Segells de reconeixement d’administració oberta