Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Grups municipals Grup Municipal CUP Notes de premsa i comunicats [NdP] La CUP denuncia el malbaratament de terrenys municipals a les Gavarres per adquirir “La Font dels Lleons”

[NdP] La CUP denuncia el malbaratament de terrenys municipals a les Gavarres per adquirir “La Font dels Lleons”

[NdP] La CUP denuncia el malbaratament de terrenys municipals a les Gavarres per adquirir “La Font dels Lleons”

03/06/2016

La CUP de Tarragona ha explicat en roda de premsa que la permuta amb què l’Ajuntament vol adquirir del monument arqueològic conegut com “La Font dels Lleons” implica un malbaratament de finques municipals situades a Les Gavarres, que ha requerit de diverses valoracions i fins i tot d’una modificació de l’annex de les basses d’execució del pressupost.

La Font dels Lleons és la troballa romana més destacada dels darrers 25 anys a Tarragona, situada al carrer de Pere Martell, 42-44. En aquest sentit la CUP valora positivament l’interès de l’Ajuntament en el monument, ja que “encaixa amb les accions proposades en el projecte Tàrraco Morta per a la conservació i manteniment del conjunt arqueològic de a Tàrraco Romana”.

Ara bé, els cupaires rebutgen els passos que s’estan seguint per fer efectiva aquesta adquisició perquè afirmen que “perjudiquen seriosament els interessos de l’Ajuntament i, per tant, del conjunt de la ciutadania”. La regidora Laia Estrada ha destacat el fet que hagin estat necessàries diverses valoracions “fins al punt que inicialment es permutaven dues finques municipals i amb la darrera valoració, l’Ajuntament es veu obligat a reduir-ho a la meitat i tot i així el preu del m2 continua sense ajustar-se al de mercat”.

Els cupaires es basen en la comparació entre els diferents preus de les valoracions de les finques municipals a les Gavarres (que són les finques 1371/0 i 1371/1 de l’inventari municipal, de 5.998 m2 i 4.643 m2, respectivament): 252,42 €/m2 en la valoració de març de 2015 i 385,15 €/m2 en la valoració de desembre de 2015 i el preu que han calculat que han calculat que va pagar Mercadona a la mateixa zona per 827,78 €/m2 fa un parell d’anys.

Els regidors independentistes també han destacat el fet que l’octubre de 2015 s’aprovés en el Plenari Municipal la modificació de l’annex de bases d’execució del pressupost, incloent una interpretació de la llei de règim local catalana:

“ (....)  per a l’adquisició, alienació o gravàmen d’immobles cal valoració pericial d’un tècnic o tècnica local. Per local, s’ha d’entendre del territori. En conseqüència, no és requisit indispensable que ho sigui de la pròpia administració (...), sinó que sigui un tècnic de Tarragona (que exerceixi professionalment a Tarragona)”.

Laia Estrada afirma que “és inversemblant pensar que el legislador, en redactar el requisit de la valoració del tècnic local, es referís al fet que tingués domicili professional a la ciutat i no a un control intern dins de la pròpia Administració, la modificació suposa un dèficit quant a la capacitat de fiscalització”.

El regidor Jordi Martí Font ha demanat que, tal com preveu l’article 206.4.c de la llei municipal i de règim local catalana i l’article 38 de la Llei 9/93 del patrimoni cultural català, s’expropiï la Font dels Lleons al seu propietari. Segons Martí, “es tracta d’un espai que es vol museïtzar per al gaudi públic i per a això no es pot descapitalitzar el municipi. Es tracta d’un Bé Cultural d’Interès Nacional i és aquesta, la institució de l’expropiació, la figura legal que caldria aplicar si el que volem és salvar i fer accessible la Font dels Lleons”.

Laia Estrada ha afegit que, “si no es volgués portar a terme aquesta figura i s’optés per continuar les permutes, caldria adequar-les als preus de mercat que garantissin que Tarragona no hi perdés res”.

 

Grup Municipal de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona

Tarragona, Països Catalans, 2 de juny de 2016 

 

Podeu desacrregar-vos aquí aquest document en format PDF

 

Segells de reconeixement d’administració oberta