13 de octubre de 2020
- 00:00 -
-
Tàrraco a taula, reviure sabors i aromes de l’antiga Roma
(de 01/10/2020 a 18/10/2020)
Tarraco a Taula té per objectiu reproduir la cuina de l’antiga Roma des d’una visió actual. L’esdeveniment gastronòmic s’organitza coincidint amb el festival romà de Tarragona, Tarraco Viva. Durant els dies del festival, les cuines d’alguns restaurants de la ciutat es transformen per fer reviure sabors i aromes propis de la cultura de l’antiga Roma. Els restauradors de Tàrraco a Taula trien curosament les matèries primeres seleccionades tenint en compte la proximitat i la temporada. Darrere de cada proposta gastronòmica hi ha moltes hores d’estudi del receptari d’Apici, el llibre De re coquinaria.
XXIII edició, de l’1 al 18 d’octubre de 2020
Participants de l’edició de 2020:
- Restaurant Ares
- Cocula
- El Cortijo
- El Llagut
- Merceria 34
- La Xarxa
- Lola Bistró
- Sadoll Restaurant
El Cortijo i Lola Bistró ofereixen platets i racions per a compartir; la resta, menú que inclou pa romà per 29 €.
L’edició d’enguany incorpora la cervesa Suburbia, feta expressament per a l’ocasió, de la Cerveseria La Sitgetana. També s’inclou una proposta de vins naturals i ecològics dels cellers de les comarques de Tarragona.
- 00:00 -
-
Ungüentari romà. La peça del mes
(de 01/10/2020 a 31/10/2020)
3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.
Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer). També la pots conèixer en línia.
Ungüentari romà
Recipient de vidre romà que s'utilitzava com a contenidor de productes cosmètics.
De cos cònic, el seu ús va ser molt freqüent a partir del segle I dC. El vidre era una manufactura molt valorada a l'antiguitat.
Segle I-II dC
11,7 × 2,2 × 1,9 cm · Diàmetre màxim: 1,9 cm
Vidre
- 00:05 -
-
Faraó rei d’Egipte
(de 08/10/2020 a 08/03/2021)
Rere les imatges i els objectes de l’antic Egipte que han arribat fins als nostres dies s’amaga la realitat d’un imperi que ha fascinat l’home al llarg de la història. L’exposició «Faraó. Rei d’Egipte» presenta aquests objectes per explicar la vida en aquells temps i presta una atenció especial a diferents aspectes del monarca egipci, com ara el caràcter diví dels faraons, la simbologia de les vestimentes i les joies, la religiositat, els rituals, l’organització administrativa del país, les guerres expansives i de protecció i, per descomptat, la vida de palau.
Prop de cent trenta peces de la col·lecció del Museu Britànic formen part d’aquesta exposició, entre les quals destaquen diferents treballs d’orfebreria, busts imponents i preciosos relleus de temples que acosten el visitant a la vida reial i de poder de l’antic Egipte.
www.caixaforum.es/ca/web/tarragona
- 18:30 -
-
Macellum, els mercats a l’antiga Roma
Una ciutat romana era abans que res un mercat. Un recorregut pels actuals mercats de Tarragona ens permetrà comparar-los amb els d’època romana. Eren gaire diferents?
Inscripcions a https://inscripcions.tarragona.cat/
- 19:00 -
-
La residència, viure a l’antiga Roma
Segons els escriptors satírics ningú que estigués bé del cap volia viure a Roma. Només hi havia problemes per culpa de la tan alta densitat de població i l’urbanisme caòtic.
Xerrada a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, Universitat Rovira i Virgili
- 19:00 -
-
El fantasma de palau
Què passaria si una jove arqueòloga es trobés amb un romà que pogués transmetre en primera persona com es vivia fa dos mil anys a la ciutat d’Aventicum (Suïssa)?
DOCUMENTAL
Any: 2010
Durada: 23 minuts
Idioma: francès, VOS castellà
Adreça: Alain Laesslé
Producció: Association Pro Aventico
FICAB XI (2011)
- 19:00 -
-
La ceràmica grega de Catalunya, converses disteses d’una tradició amb humor
Mantindrem converses disteses sobre el món del simposi grec i com funcionava. Què hi ha de veritat i mentida? Quins eren el valor i la funció de la seva ceràmica? Com hi era present l’humor?
Conferència a càrrec de Gemma Fortea Domènech
- 21:30 -
-
Què significa «a la romana»? Cuina i alimentació a l’antiga Roma
Què significa «a la romana»? Ho descobrirem explorant aspectes de la seva cuina i alimentació: escassetats, excentricitats, malalties, denominacions d’origen, sabors exòtics...
Amb aquesta xerrada dirigida pels arqueogastrònoms de KuanUm es desvetllaran aspectes de l’alimentació i la cuina dels nostres avantpassats romans: escassetats, procediments culinaris, excentricitats, malalties relacionades amb l’alimentació, denominacions d’origen, sabors i aromes propers i exòtics...: un viatge guiat que revelarà una manera de fer «a la romana», la qual ha configurat, en una gran part, la nostra cuina i alimentació actual.
- 21:30 -
-
Archaelògica, amphitheatrum, visita arqueològica a l’amfiteatre
L’amfiteatre de Tàrraco acumula segles d’obres i intervencions, la darrera d’aquest mateix 2020. Us convidem a descobrir l’evolució del monument més emblemàtic de Tàrraco.
- 21:30 -
-
Archaelogica, Moenia
Visita arqueològica a les muralles.
Les muralles de Tàrraco van ser les primeres que Roma va aixecar fora de la península itàlica. Una arqueòloga de l’empresa NEMESIS us guiarà per la seva llarga i fascinant història.
- 21:30 -
-
Contra cibvm corrvptvm, tecnologia alimentària i contaminació biològica a Roma
En època altimperial, s’intensifica una veritable batalla contra la contaminació biològica dels aliments, sobretot en períodes d’epidèmies i escassetat d’aliments frescos.
Conferència a càrrec de: Manuel León Béjar, Universitat de Cadis (ITA-UCA)
- 21:30 -
-
Allisteu-vos a la legió!, deien. Sobreviure en la legió romana
Com es podia suportar una vida tan dura com la de la legió? Farinetes i vi, mantells i fogueres de campament, companyonia i càstigs, falçs dàcies i llances partes… Allisteu-vos a la legió!, deien.
Converses del Festival amb Fernando Quesada, Universitat Autònoma de Madrid i Alberto Pérez Rubio, Desperta Ferro