Esteu aquí: Inici Patrimoni Agenda Agenda

Agenda

18 de octubre de 2020

00:00 -
Tàrraco a taula, reviure sabors i aromes de l’antiga Roma
(de 01/10/2020 a 18/10/2020)

Tarraco a Taula té per objectiu reproduir la cuina de l’antiga Roma des d’una visió actual. L’esdeveniment gastronòmic s’organitza coincidint amb el festival romà de Tarragona, Tarraco Viva. Durant els dies del festival, les cuines d’alguns restaurants de la ciutat es transformen per fer reviure sabors i aromes propis de la cultura de l’antiga Roma. Els restauradors de Tàrraco a Taula trien curosament les matèries primeres seleccionades tenint en compte la proximitat i la temporada. Darrere de cada proposta gastronòmica hi ha moltes hores d’estudi del receptari d’Apici, el llibre De re coquinaria.

XXIII edició, de l’1 al 18 d’octubre de 2020

Participants de l’edició de 2020:

-    Restaurant Ares

-    Cocula

-    El Cortijo

-    El Llagut

-    Merceria 34

-    La Xarxa

-    Lola Bistró

-    Sadoll Restaurant

El Cortijo i Lola Bistró ofereixen platets i racions per a compartir; la resta, menú que inclou pa romà per 29 €.

L’edició d’enguany incorpora la cervesa Suburbia, feta expressament per a l’ocasió, de la Cerveseria La Sitgetana. També s’inclou una proposta de vins naturals i ecològics dels cellers de les comarques de Tarragona.

 

00:00 -
Ungüentari romà. La peça del mes
(de 01/10/2020 a 31/10/2020)

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer). També la pots conèixer en línia.

Ungüentari romà
Recipient de vidre romà que s'utilitzava com a contenidor de productes cosmètics.
De cos cònic, el seu ús va ser molt freqüent a partir del segle I dC. El vidre era una manufactura molt valorada a l'antiguitat.
Segle I-II dC
11,7 × 2,2 × 1,9 cm · Diàmetre màxim: 1,9 cm
Vidre

 

00:05 -
Faraó rei d’Egipte
(de 08/10/2020 a 08/03/2021)

Rere les imatges i els objectes de l’antic Egipte que han arribat fins als nostres dies s’amaga la realitat d’un imperi que ha fascinat l’home al llarg de la història. L’exposició «Faraó. Rei d’Egipte» presenta aquests objectes per explicar la vida en aquells temps i presta una atenció especial a diferents aspectes del monarca egipci, com ara el caràcter diví dels faraons, la simbologia de les vestimentes i les joies, la religiositat, els rituals, l’organització administrativa del país, les guerres expansives i de protecció i, per descomptat, la vida de palau.

Prop de cent trenta peces de la col·lecció del Museu Britànic formen part d’aquesta exposició, entre les quals destaquen diferents treballs d’orfebreria, busts imponents i preciosos relleus de temples que acosten el visitant a la vida reial i de poder de l’antic Egipte.

www.caixaforum.es/ca/web/tarragona

10:00 -
Passeig peripatètic, reflexions a peu sobre les crisis a l’antiguitat

L’escola peripatètica feia les classes de filosofia caminant. Serem peripatètics i redescobrirem la ciutat posant una atenció especial als moments de crisis i pandèmies a l’antiguitat.

10:00 -
Qui som? Activitat familiar autònoma

Descobriu qui s’amaga darrere les ombres del museu des del vostres dispositiu electrònic.
Visiteu l’exposició Tàrraco MNAT i podreu conèixer el nostre patrimoni romà a partir de les pistes que us aniran guiant.

Entrada lliure amb aforament limitat

10:00 -
Viatja al passat

Audioguia de l’exposició Tàrraco/MNAT

De la mà de Faustina, esposa del duumvir Caius Valerius Avitus, podreu recórrer de manera autònoma l’exposició Tarraco/ MNAT, i conèixer la ciutat de Tàrraco i com vivien els seus habitants.

Entrada lliure amb aforament limitat.

10:30 -
Aspasia de Milet

Monòleg d'Aspàsia, que camina sola i recorda… Han passat moltes coses a la seva vida, moltes més de les que es va imaginar que viuria com a dona quan, amb vint anys, va trepitjar Atenes per primera vegada. Tots sabem que la història depèn de qui l’expliqui; per això, vol ser ella qui parli, qui ens expliqui la seva vida, acostumada a llegir i escoltar el que els altres han dit d’ella.

10:30 -
El principi de la fi Elio Gabio, testimoni de la plaga de Galè

Com va veure i viure la gent del poble la primera pandèmia de la història? Elio Gabio ens presenta un relat en primera persona de com era viure a Roma i tot el que això implicava.

11:00 -
Els déus lars, els protectors de la llar

La nostra llar és «el nostre castell», on ens sentim segurs, protegits, estimats…, i tot el que porti a protegir la nostra llar d’elements adversos i negatius sempre és benvingut: amulets als punts més vulnerables de casa, sortilegis per a atreure les coses bones i expulsar les dolentes. I què hi ha millor que recórrer als qui més ens estimen, als nostres familiars, que sempre ens han protegit durant tota la vida, perquè quan aquests traspassaven les portes de l’Hades adquirien forces renovades pròpies dels déus i es convertien en protectors de la llar. 

En aquest taller parlarem de l’origen i les funcions d’aquests déus lars i policromarem una peça d’escaiola per a col·locar-la al lararium de la nostra llar, perquè ens protegeixin i evitin que qualsevol mal hi arribi.

Realitza: Sexto Mario, Patrimonio y Educación (Còrdova)

En aquest taller es realitzà enviament de material al domicili. 

A partir de 8 anys

11:00 -
Vida i mort a Tàrraco

Acompanyeu-nos a visitar, cada diumenge de mes, les empremtes de Tàrraco a través d'un itinerari.
Aquest diumenge descobrireu la Vida i la mort a Tàrraco.
Visitareu un dels barris fora muralles de Tàrraco, on trobem un dels conjunts funeraris més importants de l'Imperi romà.

11:00 -
Tiberius, un comerciant pel Mare Nostrum

Visita teatralitzada on el comerciant de Tàrraco, Tiberius Claudius Amiantus, ens explicarà de primera mà com era el comerç del vi en època romana i quines característiques i perills tenia la navegació pel Mare Nostrum.
Que Neptú i les Nereides ens siguin favorables!

Reserva prèvia www.mnat.cat/activitats/

11:00 -
[SUSPÈS] Macellum, els mercats a l'Antiga Roma

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre aquesta activitat.

Visita comentada al mercat de Bonavista. Una ciutat romana era abans que res un mercat. Un recorregut pels actuals mercats de Tarragona ens permetrà comparar-los amb els d’època romana. Eren gaire diferents?

 

11:00 -
Vida i mort a l'arena. L’atzarosa vida d’un gladiador veterà

Ser gladiador és un ofici dur, si no ets una estrella dels grans amfiteatres. Viure per buscar el manteniment cada matí, esperant un nou encàrrec per a complir, li manté jove l’esperit. El seu braç és capaç de fer servir l’espasa de manera mortal, si li cal, i els encàrrecs tenen molt a veure amb aquesta habilitat. Falten mesos per a les festes municipals i provincials en què es contractaran gladiadors; fins llavors caldrà sobreviure cada dia: un ofici molt perillós.

11:30 -
Veig coses meravelloses

Acompanyats per una arqueòloga, visitarem les tombes dels faraons. Travessarem passadissos i estances fins a arribar a la cambra funerària. Observarem com era la vida en el més enllà a partir de les escenes pintades a les parets, els jeroglífics i els objectes de l'aixovar que anirem trobant pel camí i que, alhora, reflecteixen com un mirall el seu món real.

En aquesta conferència, pensada per a tota la família, veurem coses fascinants: descobrirem aquestes cases de l'eternitat que perpetuaven el poder absolut dels faraons.

 

11:30 -
Nestor a epidaure, malaltia i salut a l’antiga Grècia

Monòleg de Nèstor, què és un pelegrí que torna d’Epidaure, santuari consagrat a Asclepi. Hi ha anat per complir una promesa feta pel seu avi, que va sobreviure a la pesta d’Atenes.

11:30 -
No vau aprendre res, la plaga de Galè: amb la pestilència a les sandàlies

Aquest monòleg ens parla especialment de les relacions dels romans amb la mort i amb les seves divinitats protectores de la salut. Ens situa en el context d’una de les primeres epidèmies globals de l’antiguitat, en la qual podem apreciar molts paral·lelismes amb la incipient realitat actual. 

11:30 -
Amphitheatrvm, ex tempore. La gent de l’amfiteatre amb noms i cognoms

Emperadors, promotors, arquitectes, viatgers, obrers, filantrops, arqueòlegs… Moltes persones han contribuït a generar la imatge del monument més emblemàtic de Tarragona.

12:00 -
Pestilentia est contagium. Pestes en el món castrense romà

En el passat, les epidèmies eren freqüents, si bé quasi sempre tenien efectes de caràcter local. Tot va canviar amb l’expansió militar de Roma i la primera «globalització».

12:00 -
[SUSPÈS] La passió dels romans per l'aigua. Vine a conèixer el teu patrimoni: l’aqüeducte romà

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre aquesta activitat.

L’aqüeducte romà de Tarragona és un dels monuments més interessants de l’antiga Tàrraco. El visitem per explicar una de les grans aportacions de la cultura romana: la gestió de l’aigua.

 

12:00 -
[SUSPÈS] I aquí qui mana? L’antiga Tàrraco, una capital provincial

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre aquesta activitat.

Farem una ruta per les muralles i el Pretori per descobrir com funcionava la ciutat, qui la governava, com s’hi vivia i qui controlava el poder en una capital provincial de l’Imperi romà. 

12:00 -
Plebs. La vida de la gent corrent a l’antiga Roma

Les classes populars romanes van saber lluitar contra les adversitats amb solidaritats familiars, veïnals, d’amistat o de treball. I van saber gaudir de la vida que els va tocar viure.

12:30 -
Eumachia, la rica empresària que va canviar Pompeia

Monòleg d'Eumachia, una rica empresària i també una sacerdotessa imperial, estima Pompeia i vol deixar-hi la seva empremta. Ser una dona rica no és suficient; haurà d’utilitzar les seves dots diplomàtiques per a aconseguir-ho.

12:30 -
Asclepiades de Bitínia, menjar poc i pair bé, després de la pesta

Monòleg d’un metge grec, seguidor d’Epicur, emigrat a Roma. El 70 aC, acompanya Juli Cèsar i les seves tropes a Hispània com a questor. I s’aturen a Tàrraco. Ens explica com hi ha tres malures, les de la pesta, les de la vida i les de la guerra; que en les primeres la cura és la netedat; en les segones, la dieta, i en les terceres, el seny. I en totes, el vi.

12:30 -
[SUSPÈS] El Fòrum de la colonia Tàrraco, vine a conèixer el teu patrimoni

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre aquesta activitat.

El fòrum d’una ciutat romana era el centre de la vida ciutadana. Qui volia ser algú a la ciutat forçosament havia d’anar a les seves places i edificis.

13:00 -
[SUSPÈS] Els munera gladiatoria. Del ritu funerari a l’espectacle

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre aquesta activitat.

Les lluites ofertes com a sacrifici en els rituals funeraris van evolucionar fins a convertir-se en els munera gladiatoria, un dels espectacles més populars de l’Imperi romà. 

13:30 -
Marc Antoni Gnifo, el món de l’educació i la retòrica a Roma

Monòleg de Marc Antoni Gnifó. Reputat retòric al segle I aC i tutor de Juli Cèsar, a les seves classes hi acudia gent d’arreu. Entre d’altres, va ser tutor de Juli Cèsar, per la qual cosa ens podrà acostar al món de l’educació a l’antiguitat.

14:00 -
El valor de la història. Pot ensenyar-nos alguna cosa útil per al present?

El coneixement de la història pot ensenyar-nos alguna cosa útil per al nostre present? Respondre a aquesta pregunta no és fàcil. Tanmateix, molta gent, incloent-hi alguns historiadors, sosté que el passat és el passat i que no serveix per a entendre l’actualitat.

D’altra banda, els qui respondrien que la història pot ser útil tenen arguments diversos. Uns valoren els fets del passat com a exemples per a comparar passat i present, d’altres perquè opinen que tot el que ens passa ara ja ha tingut un equivalent en temps pretèrits. El debat és obert i potser és justament on hi ha la veritable resposta.

La pregunta que encapçala aquest escrit és una variant d’una altra. Quin sentit té fer un festival de divulgació històrica en l’actualitat? La resposta, si n’hi ha, quan acabi el festival.

Vídeo a www.tarracoviva.com

« Octubre 2020 »
Octubre
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Segells de reconeixement d’administració oberta