Esteu aquí: Inici Patrimoni Agenda Agenda

Agenda

Faraó rei d’Egipte

Rere les imatges i els objectes de l’antic Egipte que han arribat fins als nostres dies s’amaga la realitat d’un imperi que ha fascinat l’home al llarg de la història. L’exposició «Faraó. Rei d’Egipte» presenta aquests objectes per explicar la vida en aquells temps i presta una atenció especial a diferents aspectes del monarca egipci, com ara el caràcter diví dels faraons, la simbologia de les vestimentes i les joies, la religiositat, els rituals, l’organització administrativa del país, les guerres expansives i de protecció i, per descomptat, la vida de palau.

Prop de cent trenta peces de la col·lecció del Museu Britànic formen part d’aquesta exposició, entre les quals destaquen diferents treballs d’orfebreria, busts imponents i preciosos relleus de temples que acosten el visitant a la vida reial i de poder de l’antic Egipte.

www.caixaforum.es/ca/web/tarragona

Què
Patrimoni i història
Quan i on
08/10/2020 a 00:05 a
08/03/2021 a 00:05
Caixa Fòrum
Venda d'entrades

Fragment de ceràmica ibèrica. La peça del mes

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer) i també les pots conèixer en línia.

Fragment de ceràmica ibèrica
Fragment de ceràmica decorada a mà per un artista iber. Representa una composició de figures molt
esquematitzades on trobem una persona, un animal i un ocell. Representa elements característics de l'art iber que tant han influït sobre l'art del s. XX.
Segle VI-I aC
11,2 × 8,3 × 0,7 cm
Ceràmica

Què
Exposicions, Patrimoni i història
Quan i on
01/11/2020 a 00:00 a
30/11/2020 a 00:00
Preu
Gratuït
Organitzat per
Museu d'Història de Tarragona

Viatge a la constel·lació museu

El Viatge a la constel·lació museu és un itinerari pels diferents museus i centres culturals de la ciutat de Tarragona i que es realitza dins dels actes de la Nit dels Museus, que enguany no es podran dur a terme atesa la situació sanitària a causa de la Covid-19.

La ruta s’estructura a partir d’un concepte comú de caràcter universal que fa de nexe d’unió entre les diferents institucions participants. Cada centre aporta una peça o element patrimonial per tal de donar la seva visió particular sobre un mateix tema.

Per fer la ruta, cal accedir-hi a través d'aquest web i descobrir quina peça proposa cada una de les institucions a través d’uns vídeos realitzats per la ruta que ens permeten descobrir la diversitat present en el patrimoni de la ciutat. A banda d'aquesta iniciativa, cal destacar que tant el MAMT com altres museus de la ciutat de Tarragona continuen oberts amb un 33% del seu aforament, i que es poden continuar visitant presencialment les seves col·leccions, tenint en compte les mesures de seguretat i higiene pertinents

Què
Patrimoni i història
Quan i on
14/11/2020 a 00:00 a
30/11/2020 a 00:00
En línia
Preu
Gratuït
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona i Diputació de Tarragona

Tarragona romana

Seguint els passos d'Adrià, l'emperador més viatger, un dels nostres guies oficials us explicarà les muralles, el gran temple imperial, el fòrum de la província, el circ i l'amfiteatre al costat de la mar.

En el seu darrer viatge, Adrià va arribar a Tàrraco i s’hi va quedar a passar l'hivern de l'any 122 a l'any 123 dC. L’emperador va descobrir una de les ciutats més esplendoroses de l'imperi romà, que vosaltres també descobrireu en aquesta visita guiada que us transportarà a una època en què Tàrraco comptava amb tots els edificis i equipaments d'una gran ciutat romana.

Començarem la visita a la gran maqueta de Tàrraco, on el vostre guia us mostrarà quins edificis hi havia a la ciutat i us explicarà qui hi treballava, hi vivia o s’hi divertia, apropant-vos així a la vida quotidiana dels seus habitants.

Passejant pels carrers del centre històric —que a Tarragona es coneix com a Part Alta—, arribarem a la magnífica Catedral, on recrearem el temple d'August amb ajuda d'imatges virtuals. Seguirem cap a la Torre del Pretori, per a submergir-nos en el passat, visitant les imponents voltes que sustenten el Fòrum Provincial, govern de la Hispània Citerior.

Molt a prop, visitarem les llargues galeries sota les grades del Circ, el gran estadi de carreres de carros de cavalls. Un audiovisual amb imatges en 3D us ajudarà a repassar el que haurem visitat i a entendre encara millor com era l’acròpolis de Tàrraco.

Al final del recorregut, baixarem a l'Amfiteatre situat al costat de la mar, on us desvetllarem les claus de l'últim edifici d'espectacles construït a la ciutat durant el regnat d'Adrià.

 • El preu de la visita guiada inclou les entrades als recintes del Pretori, Circ i Amfiteatre.
 • Inclou un material dissenyat per a nens a partir de 6 anys, per tal que segueixin la visita de manera més didàctica i divertida.
 • Podeu afegir a l'activitat un típic vermut en un dels bars de més solera del centre històric.
 • Inclou descompte al pàrquing municipal Saavedra, situat a l'avinguda de Catalunya 2. A 100 metres es troba el Portal del Roser i l'oficina d'Itinere.
 • El punt de trobada és l'oficina d'Itinere que disposa de lavabos.
Què
Visites, rutes i excursions, Patrimoni i història
Quan i on
21/11/2020 a 11:00 a
03/01/2021 a 13:00
Preu
9,5 €
Venda d'entrades
Organitzat per
Itinere

Descobreix Tarragona

Un guia oficial d'Itinere us donarà la benvinguda a la nostra oficina, situada al Portal del Roser, a tocar de les muralles romanes, on us desvetllarà com es va fundar la ciutat al segle III a.C.

A la gran maqueta de Tàrraco, podreu veure com era la ciutat de fa 2000 anys: als voltants, aqüeductes, vies d'accés, viles, pedreres, etc. i al centre de la ciutat, fòrums, temples i estadis. Alhora, el vostre guia us explicarà altres curiositats que us traslladaran a la vida quotidiana dels seus habitants.

Passejant pels carrers del nucli antic —que a Tarragona es coneix com a Part Alta—, arribareu a la catedral, brillant exemple de transició del romànic al gòtic. A la nau central, gaudireu de les explicacions del vostre guia mentre admireu l'òrgan renaixentista de dimensions impressionants amb les seves monumentals portes decorades i a continuació, us mostrarà un dels secrets més ben guardats de Tarragona: el claustre de la Catedral, un dels més bonics de Catalunya. Deixeu-vos sorprendre per aquesta meravella arquitectònica i gaudiu de la seva pau, la seva lluminositat i el seu silenci.

Des del silenci del claustre medieval, tornarem als animats carrerons del nucli antic, on cada diumenge se celebra un mercat d'antiguitats, i ens dirigirem al Circ. De nou viatgem al passat romà de la ciutat, descobrint les voltes sota el Fòrum i les grades del Circ, on els romans gaudien d'emocionants carreres de cavalls. El vostre guia fins i tot us explicarà la història d'un dels aurigues més coneguts de Tàrraco!

Estem arribant al final de la visita, però encara us espera la joia de Tarragona, el lloc més fotogènic de la ciutat: el preciós amfiteatre amb el Mediterrani de fons.

Allà coneixereu com eren les lluites de gladiadors i de feres, un dels espectacles més emblemàtics del món romà, i també l'agitada història d’aquest monument al llarg dels segles.

Sabeu que el va salvar de la destrucció un magnat vingut de molt lluny? Descobriu aquest secret i molts altres mentre gaudiu de les meravelloses vistes de l’amfiteatre amb el blau del mar de fons.

 • Inclou descompte al pàrquing municipal SAAVEDRA, situat a l'avinguda de Catalunya 2. A 100 metres es troba el Portal del Roser i l'oficina d’ITINERE.
 • El preu de la visita inclou les entrades als recintes del Pretori, Circ i Amfiteatre.
Què
Patrimoni i història, Visites, rutes i excursions
Quan i on
22/11/2020 a 11:00 a
03/01/2021 a 13:30
Preu
9,5 €
Venda d'entrades
Organitzat per
Itinere

Exposició dels projectes principals de l'Àrea de Patrimoni

Com un dels actes de la commemoració dels XX anys com a Patrimoni Mundial del Conjunt arqueolòigic de Tàrraco, i per donar difusió als projectes que s'estan portant a terme des del Musdeu d'Història i l'Àrea de Patrimoni històric, es podrà veure a partir del dijous dia 26 de novembre una exposició amb els principals projectes de conservació i difusió del patrimoni monumental de Tàrraco.


La mostra està formada per un petit plafó amb el text de l'acta que es va aixecar el dia de la declaració a al ciutat australiana de Cairns i un plafó de majors dimensions per cadascún dels projectes redactats, i que o s'estan executant o ho seran properament.


Els projectes són:

 • El Pretori/ castell del Rei amb l'estudi dels paraments de les façanes i la seva restauració.
 • El Fòrum de la colònia amb la supressió de les barreres arquitectòniques i restauració de les restes d'una de les dues parcel·les del recinte.
 • El projecte Porta Tarraco que vol fer de la plaça del Pallol un dels centres per donar la benvinguda i generar una experiència innovadora per al visitant.
 • Ca l'Agapito a la plaça del Pallol, amb la rehabilitació de la façana i consolidació estrcutural de l'edifici.
 • Torre dels advocats on s'ha substituit un tancament d'obra per una gran fulla de vidre per a que l'escala monumental romana que es troba a l'interior de la torre sigui visible des del carrer Ferrers.
 • Amfiteatre amb la consolidació de la grada excavada a la roca i la de les escales del Miracle.
Què
Exposicions
Quan i on
26/11/2020 a 09:00 a
01/12/2020 a 14:30
Preu
Gratuït
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona - Patrimoni

Jornada de portes obertes al MNAT

Portes obertes a tots els recintes que depenen del MNAT

Què
Visites, rutes i excursions, Patrimoni i història, Activitats familiars
Quan i on
29/11/2020 09:30 a 18:00
Tots els recintes depenents del MNAT
Preu
Gratuït
Organitzat per
MNAT

Vídeo Tàrraco al món, 20 anys de Patrimoni Mundial

Emissió del vídeo de Tarraco al món, 20 anys de Patrimoni Mundial. En ell, diferents personalitats parlen de com es va viure el moment de la declaració, de com s'ha evolucionat fins a dia d'avui i els reptes de futur pels quals s'ha de treballar en relació amb el patrimoni.

També inclou un recull dels moments més destacats de la declaració de Tàrraco Patrimoni Mundial.
 

Què
Patrimoni i història
Quan i on
29/11/2020 15:00 a 15:45
TAC12
Preu
Gratuït
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona - Patrimoni
Col.labora
TAC12

Font romana. La peça del mes

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer) i també les pots conèixer virtualment.

Font romana
Fragment d'una font d'època romana realitzada amb terracota. Es tracta d'un tub rectangular i corbat per on circulava l'aigua. A la cara exterior hi ha representats de manera alterna caps de vells sàtirs amb lleones, en baix relleu. Les boques obertes dels sàtirs eren petits brolladors d'aigua.
Segle I-III dC
12 × 29 × 10 cm
Terracota

Què
Exposicions, Patrimoni i història
Quan i on
01/12/2020 a 00:00 a
30/12/2020 a 23:00
Preu
Gratuït
Organitzat per
Museu d'Història de Tarragona

Pilar decorat d'època visigòtica. La peça del mes

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer) i també les pots conèixer virtualment.

Pilar visigòtic
Fragment de pilar d'època hispanovisigòtica. El material és marbre de Luni-Carrara, tallat mitjançant cisell. La cara frontal presenta una decoració en dobles cercles embrancats que ocupen tota la superfície del fris. Es conserven un total de set cercles, dels quals tres estan totalment complets. Els laterals presenten encaixos per encabir-hi els extrems de plaques de cancell.
Segle VI-VII
14,7 × 36 × 15 cm
Marbre

Què
Exposicions, Patrimoni i història
Quan i on
01/01/2021 a 00:00 a
31/01/2021 a 00:00
Preu
Gratuït
Organitzat per
Museu d'Història de Tarragona

Daguerreotips. La peça del mes

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer) i en línia.

Daguerreotips
El daguerreotip és un procediment fotogràfic que consistia a fixar una imatge en una placa de coure
sensibilitzada. Daguerre, a la primavera de 1838,va obtenir la vista titulada Boulevard du Temple i va aconseguir, d'aquesta manera, la primera fotografia en què apareixen siluetes de persones.
Segle XIX
14,5 × 10,5 × 1,4 cm
Planxa de coure

Què
Exposicions, Patrimoni i història
Quan i on
01/02/2021 a 00:00 a
28/02/2021 a 00:00
Preu
Gratuït
Organitzat per
Museu d'Història de Tarragona

Xocolatera. La peça del mes

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer) i en línia.

Xocolatera
Recipient de coll cilíndric que servia per fer xocolata calenta al segle XIX. Té peu convex de base circular plana. Una tapa cilíndrica s'adapta al coll amb un orifici central. La xocolata es va popularitzar a finals del segle XIX entre la societat espanyola fins a convertir-se en símbol nacional. Era considerada una beguda reconfortant i s'endolcia amb sucre.
Segle XIX
14,5 × 23 cm
Aram

Què
Exposicions, Patrimoni i història
Quan i on
01/03/2021 a 00:00 a
31/03/2021 a 00:00
Preu
Gratuït
Organitzat per
Museu d'Història de Tarragona

La Primera República. La peça del mes

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer) i també es poden conèixer en línia.

La Primera República
Bust femení d'alabastre blanc, retrat d'una dona que simbolitza la I República espanyola. Porta un barret frigi vermell, cabells llargs i arrissats. Sobre el pit du l'escut de l'estat republicà. És la representació de la I República espanyola, règim vigent a Espanya des de la seva proclamació a les Corts, l'11 de febrer de 1873, fins al 29 de desembre de 1874.
Segle XIX
48 × 35 × 18 cm
Alabastre

Què
Exposicions, Patrimoni i història
Quan i on
01/04/2021 a 00:00 a
30/04/2021 a 00:00
Preu
Gratuït
Organitzat per
Museu d'Història de Tarragona

Màscara del Teatre Principal. La peça del mes

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer).

Màscara del Teatre Principal
Màscara teatral de fang d'ulls ametllats, nas recte i boca tancada, amb un petit somriure misteriós. Prové del Teatre Principal de Tarragona i, segurament, sortí a escena en una de les representacions teatrals del desaparegut teatre de la Rambla Vella.
Segle XIX
16,5 × 11,5 × 5 cm
Terracota

Què
Exposicions, Patrimoni i història
Quan i on
01/05/2021 a 00:00 a
31/05/2021 a 00:00
Preu
Gratuït
Organitzat per
Museu d'Història de Tarragona

Calendari. La peça del mes

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer).

Calendari emmarcat
Al centre presenta —dibuixat amb filigrana— quatre botons i quatre forats d'on surten el dia, el número i el mes per comptar. Element curiós del segle XIX que servia per comptar el temps d'una manera mecanitzada.
Segle XIX
14,5 × 10,2 × 1,9 cm
Cartró, fusta i metall

Què
Exposicions, Patrimoni i història
Quan i on
01/06/2021 a 00:00 a
30/06/2021 a 00:00
Preu
Gratuït
Organitzat per
Museu d'Història de Tarragona
« Setembre 2020 »
Setembre
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Segells de reconeixement d’administració oberta