Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Memòria democràtica Activitats pedagògiques Els llocs de la memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona

Els llocs de la memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona

Ruta pedagògica adreçada als alumnes de 4t d'ESO i 2n de Batxillerat

Presó de Pilats

Entre els mesos de febrer i maig de l'any 2016 es va desenvolupar la ruta pedagògica Els llocs de la memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona, organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, L'Arxiu de l'Ajuntament de Tarragona i el Fòrum de Tarragona per la Memòria. Ara, aquest any 2017, la ruta continua.

L'objectiu d'aquesta proposta didàctica és afavorir el coneixement dels alumnes de 4t d'ESO i 2n de Batxillerat del període més rellevant i dramàtic del segle XX: la Guerra Civil i la repressió franquista posterior. Durant quatre hores i mitja, els alumnes es submergeixen en una història que els hi és pròxima, bé pel temps, només en fa vuitanta anys, o bé per l'espai, la ciutat per la qual es mouen els joves habitualment, plena d'edificis, cases i llocs impregnats d'aquesta història que ressegueix la ruta.

Durant tot el matí, els alumnes visiten en primer lloc el Palau Municipal a la Plaça de la Font. A la sala d'actes reben una explicació sobre la Revolució i la Guerra Civil a la Tarragona. Després de visionar l'audiovisual Tarragona sota les bombes, visiten el refugi antiaeri ubicat en el Palau Municipal mentre es parla sobre el que van significar els bombardejos sobre la població civil.

Posteriorment, la ruta, va fins a l'edifici de l'Antiga Audiència, l'espai on es realitzaven els consells de guerra sumaríssims de la repressió franquista. Aquí, els continguts orals es complementen amb l'audiovisual Quan la Torre del Pretori era la presó de Pilats, que recull els testimonis de tres condemnats a mort que finalment no foren executats. La visita segueix fins a la Torre del Pretori de la Plaça del Rei, és a dir, l'antiga presó de Pilats, lloc en el qual es van amuntegar milers de reclusos entre 1939 i 1945 i des d'on sortiren els condemnats a mort per a ser executats.

Finalment, la visita acaba a L'Arxiu, situat a l'Espai Tabacalera, on es projecta un darrer audiovisual que difon que és i quines funcions té aquest centre, així com els documents que s'hi troben i la possibilitat de desenvolupar treballs de recerca sobre aquest període amb la premsa i els llibres de la Biblioteca Hemeroteca Municipal.

En total, durant l'any 2016, s'han dut a terme 12 rutes, amb l'assistència de més de 350 alumnes procedents dels centres següents: Col·legi del Sagrat Cor, Institut Joan XXIII de Bonavista, Institut Tarragona, Institut Pons Icart i La Salle de Tarragona.  Aquest nou curs, la ruta continuarà.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta