Esteu aquí: Inici Activitats i projectes Rutes i visites guiades Caminant sobre la Mina de l’Arquebisbe

Caminant sobre la Mina de l’Arquebisbe

Caminant per la mina de l’arquebisbe és un itinerari que dóna a conèixer diversos aspectes del món de l’aigua a la ciutat. Per divulgar-lo la Biblioteca Hemeroteca de Tarragona va organitzar el 9 de novembre de 2019 una caminada de recorregut històric que ens recorda la fita del 3 de desembre de 1798, quan l’aigua tornava a brollar de les fonts de Tarragona (algunes d’elles fetes construir expressament per a commemorar aquell esdeveniment). Els arquebisbes Joaquin de Santiyán i Francesc Armanyà, uns il·lustrats de l’època, van ser capaços de retornar a la ciutat part de l’antic esplendor de l’època romana amb la nova portada d’aigües des de la captació de Puigpelat. 

A la caminada van assistir més d’una cinquantena de persones per conèixer de primera mà la conducció coneguda com "la mina de l'arquebisbe", que portava aigua des de pous situats al municipi de Puigpelat fins a Tarragona. El recorregut dut a terme va transcórrer pels vestigis de la mina que es troben a l’entorn de Sant Pere i Sant Pau i la Part Alta.

Per difondre aquest patrimoni s’ha editat un fulletó desplegable que conté el recorregut i els punts d’interès que es troben pel camí. La proposta resegueix la mina d’aigua, les fites, respiralls i pous de registre. També inclou les instal·lacions d’EMATSA i l’espai El camí de l’aigua, situat dins d’un antic dipòsit museïtzat, així com l’interior dels dipòsits d’aigua de l’Oliva. La caminada acaba recorrent, ja dins el nucli urbà, les fonts que va fer construir l’arquebisbe Armanyà i que encara es conserven a la Part Alta a la plaça Sant Joan, plaça de les Cols i plaça Sant Antoni. El document elaborat per la BHMT també inclou informació històrica de la Tarragona de finals del segle XVIII, bibliografia i fragments de textos i imatges antigues relacionades amb el món de l’aigua.

La idea de la caminada va néixer de la col·laboració entre la Biblioteca Hemeroteca Municipal, EMATSA i l’arquitecte Xavier Climent. La intenció de la BHMT és que aquest esdeveniment pugui tenir continuïtat en el calendari i organitzar-lo un cop a l’any.

Segells de reconeixement d’administració oberta