Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Activitats Tots els públics Històries Amagades 1a Temporada Històries Amagades

1a Temporada Històries Amagades

Tarragona amaga secrets que mai hauries imaginat

Sabies que a Tarragona hi ha un temple maçònic? Saps quina relació guarda Lorca amb la nostra ciutat? Tarragona amaga secrets que mai hauries imaginat.

El Museu d’Història de Tarragona organitza un cicle de visites guiades, aquesta vegada virtuals, a indrets que, per algun motiu, han estat rellevants per a la història de la ciutat i que passen desapercebuts en el dia a dia.

Aquestes activitats estan adreçades a les ciutadanes i ciutadans que vulguin conèixer el patrimoni ocult de la ciutat de la mà d’especialistes en la matèria. La sèrie audiovisual ha estat produïda i dirigida per Nani Blasco Moya.

“Ruta lorquiana”, a càrrec de Josep Maria Rosselló

Un trajecte pels espais de la ciutat per on va passejar el poeta i dramaturg Federico García Lorca l’any 1935, en les seves visites a Tarragona. La poesia de Lorca contribuirà a recuperar el record d’un temps anterior a la Guerra Civil.

Josep Maria Rosselló és pintor i escriptor.

“Contamine de Latour, el poeta que va inspirar Erik Satie”, a càrrec de Carles Marquès

Totes les biografies d’Erik Satie remarquen la seva gran amistat amb l’escriptor tarragoní Patrice Contamine de Latour. Es diu que els poemes de Contamine de Latour van inspirar les primeres melodies del compositor de les Gymnopédies. A partir de les vides i l’amistat de dos esperits lliures, establirem un diàleg imaginari entre la música de Satie i la de Conrad Setó.

Carles Marquès és periodista i guionista. Conrad Setó és pianista i compositor.

“El temple maçònic a Tarragona”, a càrrec de Joaquim Besora

És cert que els maçons són persones de tarannà discret i que mantenen els seus mètodes amb sigil, però no són membres d’una organització tenebrosa, tal com afirmen alguns. La respectable lògia Llum i Llibertat, amb més d’una dècada de vida, obre les seves portes per tal que conegueu el seu temple i els seus símbols. Benvinguts!

Quim Besora, mestre maçó que ha estat venerable de la respectable lògia Llum i Llibertat de Tarragona.

“La inauguratio de Tàrraco. Ritus de fundació d’una ciutat romana”, a càrrec de Cris Salom

L’auguraculum de Tàrraco és l’única construcció d’aquest tipus documentada a Hispània. Des d’aquest templum, cal imaginar-se el magistrat fundador de la colònia Tàrraco realitzant un conjunt de ritus i cerimònies per obtenir senyals de la divinitat. Reconstruirem els ritus i observarem els senyals dels déus per a la fundació d’una ciutat.

Cristòfor Salom és tècnic de l’Ajuntament de Tarragona.

“L’Arxiu, la casa de la memòria de la ciutat”, a càrrec de Jordi Piqué

A l’Arxiu de Tarragona s’hi custodien, des del segle XIII, importants fons documentals, testimonis de la trajectòria històrica de la ciutat. Coneixerem les funcions del centre i passejarem per les seves instal·lacions descobrint la persistència de la memòria de la ciutat.

Jordi Piqué és cap del servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament de Tarragona i doctor en Història Contemporània.

“Visita a Casa Canals. Un tros de ciutat amagada”, a càrrec de Pili Bravo

Les excavacions arqueològiques dutes a terme els anys 90 del segle passat a l’interior de Casa Canals van permetre descobrir restes d’un tros de la Tarragona del període modern que ens parlen de l’urbanisme dels segles XV-XVI. Amb aquesta visita, descobrirem una mica més de la riquesa històrica que amaga Casa Canals.

Pilar Bravo és arqueòloga de l’Ajuntament de Tarragona, llicenciada per la URV i especialitzada en Prehistòria i Història Antiga.

“Els déus del cel. Un viatge iniciàtic a les pintures de la Casa Castellarnau”, a càrrec de Jordi Abelló

L’Olimp pintat al sostre de la Casa Castellarnau conté una sèrie d’històries mitològiques que inspiren i guien l’obra que ha fet el Jordi en els darrers temps. Com si fos un oracle, els déus guien el seu treball. Un vídeo creat per a l’ocasió ens mostrarà el sostre com mai l’havíem vist.

Jordi Abelló és artista i tècnic del Museu d’Història de Tarragona.

“El jardí de la marededeu d’Escaladei”, a càrrec de Ramon Aloguín

La imatge monumental de la marededeu presideix, des de finals del segle XVI, la portalada de la cartoixa del Priorat. En desamortitzar-se l’edifici a mitjans del segle XIX, va ser ràpidament saquejat, però la imatge es va salvar per ser inaccessible. Coneixerem els detalls d’aquesta interessant història.

Ramon Aloguín és arquitecte.

“Visita a la Pedrera del Mèdol”, a càrrec de Jordi López

La pedrera romana del Mèdol és un dels tretze monuments que conformen el conjunt arquitectònic de la Tarragona romana, Patrimoni Mundial de la Humanitat. Recorrerem la pedrera i resseguirem les petjades arqueològiques que van deixar els romans, parant especial atenció en els sistemes d’extracció i organització.

Jordi López és Doctor en Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia per la Universitat Rovira i Virgili.

Segells de reconeixement d'administració oberta