Projecte d’acció comunitària Radars, fem barri amb les persones grans

El 14% de la població dels barris de Ponent té més de 65 anys, de les quals més de 950  persones viuen soles.

La solitud té un impacte en la salut i la qualitat de vida de les persones grans.

La solitud no volguda pot tenir un efecte devastador en la salut, el benestar i la qualitat de vida de les persones grans. Els processos de pèrdues, a més, es donen especialment durant la vellesa i les dificultats d’adaptació davant aquesta situació poden provocar un sentiment incrementat de solitud.

El projecte Radars té com objectiu abordar la solitud no volguda de les persones grans creant una xarxa de la comunitat, respectuosa i sensible a partir de la qual les persones grans podran tornar-se a vincular a la vida col·lectiva.

Què és el projecte Radars?

Radars és un projecte comunitari impulsat per l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona , en conveni amb l’Institut Municipal de Serveis socials de Barcelona per pal·liar els efectes de la solitud no volguda i prevenir situacions de risc d’exclusió social de les persones grans.

Treballem conjuntament amb els veïns i veïnes, comerços, farmàcies, persones voluntàries, entitats i equipaments, amb l’objectiu de transformar els barris en comunitats més humanes, segures, participatives i solidàries.

Com funciona?

Les persones Radars, amb una mirada sensible i respectuosa, estan atentes a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn i si detecten algun canvi important donen avís. Des de Serveis Socials es valora si cal intervenir-hi.

Per pal·liar el sentiment de solitud d’aquestes persones, els voluntaris i voluntàries de la Plataforma de seguiment telefònic de Radars les truquen de forma periòdica i hi estableixen una relació de confiança, que serà un primer pas per promoure la seva vinculació al territori. Aquesta tasca es complementa amb la coordinació entre diferents recursos i amb la creació de noves iniciatives comunitàries.

Com participar-hi?

Si ets una persona gran

  • Vius sola o amb una altra persona gran i us sentiu soles?
  • Vius amb algú que està en situació de dependència?
  • Vols enriquir les teves relacions personals?
  • Truca’ns al 671040408
  • Escriu-nos a radarsgentgran@tarragona.cat

Si vols ajudar les persones grans del teu barri

Sigues un Radar:

Només has d’estar atent a la dinàmica de les persones grans que tens a prop, amb una mirada sensible i respectuosa. Si detectes algun canvi en el seu comportament o aspecte, o creus que estan en situació de solitud, avisa!

Participa activament en:

Taula Radars: és l’espai de trobada i intercanvi entre veïns i veïnes, persones voluntàries, serveis i entitats del barri, on es planifiquen estratègies i accions per donar resposta als objectius del projecte .

Plataforma de Seguiment Telefònic: grup de persones voluntàries que realitzen trucades a les persones ateses per Radars, amb l’objectiu de fer un seguiment de la seva situació i  hi establir una relació de confiança, que serà un primer pas per promoure la seva vinculació al territori.

Sensibilització i difusió: donar a conèixer el projecte per ajudar a impulsar  el procés de transformació comunitària.

Trobades: accions puntuals per facilitar la participació de les persones grans en les activitats i esdeveniments del barri.

Si vols col·laborar de forma activa, pot trucar al telèfon 671040408 o escriure’ns al correu radarsgentgran@tarragona.cat.

Segells de reconeixement d'administració oberta