Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Microcicle Cultura o Extinció Comencem el microcicle 'Cultura o Extinció'

Comencem el microcicle 'Cultura o Extinció'

Comencem el microcicle 'Cultura o Extinció'

Posem el focus en la urgència d’afrontar l’emergència climàtica existent, fent de l’activitat cultural una eina de transformació social
07/06/2023

En el marc del cicle Cultura o Extinció impulsat per l’Àrea de Cultura i coorganitzat per diferents àrees de l’Ajuntament, es duran a terme col·loquis entorn la sostenibilitat i la cultura amb l’objectiu de sensibilitzar i visibilitzar la necessitat d’un canvi en el model actual de desenvolupament.

En aquest sentit, el microcicle Cultura o Extinció té la particularitat, a diferència de les anteriors publicacions, de fer un tastet a les converses que es duran a terme del 14 al 16 de juny, a les 19 h, a l’Espai Jove La Palmera.

Aquestes xerrades posen el focus en la urgència d’afrontar l’emergència climàtica existent, fent de l’activitat cultural una eina de transformació social. També pretenen reflexionar sobre els reptes i els límits que haurem d’afrontar dins d’un planeta finit i com la cultura pot contribuir per adaptar-nos a noves realitats.

Les converses seran conduïdes pel fotògraf i geògraf tarragoní Rafel López Monné, que ens introdueix al cicle:

Sostenibilitat i cultura

In our hands - Silvana Pacheco Duncan.

El món actual camina —ho vulguem o no— cap a un decreixement de la dimensió material de l'economia. Aquest decreixement ve imposat per la inevitabilitat d'ajustar-nos als límits biofísics d’un planeta finit. Ras i curt. La sostenibilitat no és una opció, és l'únic futur possible davant el col·lapse del qual alerten els científics. Per a l'actual model basat en un creixement infinit i en la tecnologia com una mena de religió màgica que tot ho solucionarà, la paraula decreixement constitueix un anatema. En canvi, el decreixement material pot venir acompanyat d'un creixement i enriquiment personal i comunitari. En un món de menys treball, però també amb menys despeses, el resultat ha de ser un guany de temps per al gaudi, i la cultura té molt a dir de com podem viure vides plenes i felices.

Els reptes més grans als quals ens enfrontem no són de naturalesa tecnològica, sinó cultural. Ens cal ser capaços de trobar altres maneres d'organitzar-nos en equilibri amb el planeta i amb la resta d'humans. Els valors a partir dels quals trobarem la manera d'adaptar-nos a les noves realitats, només poden sorgir des de la cultura. La cultura no és només l'obra literària, musical o artística. No és una pel·lícula, una obra de teatre o una novel·la; això són manifestacions concretes de la creativitat d'una comunitat. La cultura són les formes de vida comunitàries i els seus valors simbòlics immaterials o materials. La cultura és la gran generadora de significats. Sense cultura no hi pot haver sostenibilitat.

Rafael López-Monné
Tarragona, 9 de març de 2023

Per saber-ne més:

Segells de reconeixement d'administració oberta