Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2015-2016 Tarragona manté i reforça el seu compromís amb les persones refugiades

Tarragona manté i reforça el seu compromís amb les persones refugiades

Tarragona manté i reforça el seu compromís amb les persones refugiades

En aquests moments es treballa en un inventari de recursos i en la creació d’una xarxa d’acollida que inclogui administració pública, ONG, entitats, empreses i ciutadania. A l’espera que el govern central, responsable de les polítiques d’asil a Espanya, determini quines competències descentralitza.
Tarragona manté i reforça el seu compromís amb les persones refugiades Ajuda humanitària a Síria.
08/10/2015

La consellera de Cooperació de l’Ajuntament, Ivana Martínez, es va reunir ahir amb la Comissió Permanent del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Tarragona, i va exposar el resultat de la reunió que la setmana passada l’Ajuntament va mantenir amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació, en la qual l’Ajuntament va mostrar la seva disposició per definir quins recursos humans i materials del territori es poden posar a la disposició de les persones que arribin al nostre país en situació de refugi.

En aquests moments es treballa en un inventari de recursos i en la creació d’una xarxa d’acollida que inclogui administració pública, ONG, entitats, empreses i ciutadania. A l’espera que el govern central, responsable de les polítiques d’asil a Espanya, determini quines competències descentralitza. En aquest sentit, el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades - depenent de la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya- ha començat a treballar amb diputacions i ajuntaments. El Departament de Cooperació ha mantingut les primeres reunions amb diferents departaments de l’Ajuntament; la Universitat Rovira i Virgili, que ja ha endegat diferents activitats en aquest sentit; el Col·legi d’Advocats de Tarragona, que ha mostrat la seva disposició per donar l’atenció jurídica a persones demandants de protecció internacional i també amb la Creu Roja, organització amb àmplia experiència en l’atenció i acolliment de persones refugiades al nostre territori.

La consellera de Cooperació, Ivana Martínez, ha manifestat que les principals línies d’actuació de la regidoria són l’atenció a les persones en situació de desplaçament i refugi, una realitat que avui en dia viuen milions de persones a països com Colòmbia, Palestina, República Democràtica del Congo o el Sàhara Occidental; la guerra a Síria ha desencadenat la major crisi humanitària de refugiats des de la Segona Guerra Mundial.

També ha assenyalat que “des de l’any 2012, l’Ajuntament ha impulsat accions destinades a donar suport a les persones en situació de refugi ja sigui en forma de subvenció per a la seva atenció directa o bé amb activitats destinades a sensibilitzar la ciutadania sobre la situació que viuen aquestes persones,  concretament les que provenen de Síria.”

Projectes, sensibiltzació i acollida

Les actuacions es divideixen en tres línies: recolzar projectes destinats a alleujar el sofriment de les persones afectades pel conflicte a Síria ja sigui dins el país o en els països limítrofs (que acullen la major part de les persones refugiades); donar a conèixer la situació de les persones refugiades i,  en tercer lloc, contribuir a acollir les persones que busquen protecció internacional en el marc de la Unió Europea.

Des de l’inici del conflicte armat, i en el marc de la primera línia d’actuació, els anys 2012 i 2013 es va destinar íntegrament el pressupost d’Acció Humanitària al programa de suport a les persones refugiades i desplaçades pel conflicte de Síria executat per la Creu Roja, per un import total de 56.000 €.

El 2015 s’ha previst destinar la totalitat del pressupost d’Acció Humanitària al programa de suport a persones refugiades pel conflicte de Síria que l’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per les persones refugiades) executa a Jordània, per un import de 41.275,50 €.

Pel que fa la segona línia d'actuació, durant tres anys, s’han concedit subvencions relacionades amb la sensibilització sobre la situació de les persones refugiades, executats els tres projectes pel Comitè Català de l'ACNUR per un import total de 15.785 €. També en col·laboració amb el Comitè Català de l’ACNUR, s'ha  realitzat l’exposició “Síria, la paraula de l’exili”,  que amb fotografies de David González mostra la situació de la població de Síria que actualment viu al camp de refugiats de Zaatari (Jordània). L’exposició és itinerant per diferents municipis de Catalunya.

De la tercera línia d’actuació, Tarragona s’ha adherit a la Xarxa de Ciutats Refugi i es coordina amb el Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades.

Segells de reconeixement d’administració oberta