Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2019 Declaracions de condemna del Fons Català de Cooperació sobre la situació a Rojava, Kurdistán

Declaracions de condemna del Fons Català de Cooperació sobre la situació a Rojava, Kurdistán

Declaracions de condemna del Fons Català de Cooperació sobre la situació a Rojava, Kurdistán

La Junta executiva mostra la seva preocupació per aquestes situacions d'emergència i de vulneració de Drets Humans
19/12/2019

 

Declaració del Fons Català sobre la situació d’emergència a Rojava

Des de 2012, a Rojava -el Kurdistan sirià- s’han assentat les bases d'un projecte polític autònom, democràtic i antipatriarcal, de convivència interreligiosa i interètnica. La seva acció fou mundialment reconeguda per acabar amb els reductes finals d'ISIS a la zona. A mesura que van guanyar terreny al jihadisme, els kurds van sumar armenis, siríacs, àrabs, turcmans i circassians al projecte de la Federació Democràtica del Nord de Síria.

Davant la sobtada retirada d'EEUU, el passat 9 d'octubre l’exèrcit turc iniciava una ofensiva militar contra la població de Rojava amb l'ajuda de milícies islamistes i entrava al territori sirià bombardejant indiscriminadament mentre amenaçava la UE de provocar una sortida massiva de persones refugiades del conflicte sirià que reté dins de les seves fronteres. Des d’aleshores, els desplaçaments forçats de civils es compten per centenars de milers.

Davant d'aquests fets, des del Fons Català:

Condemnem l’ofensiva militar anomenada «Operació Primavera de Pau», iniciada per les forces armades turques contra el Kurdistan sirià, que comporta l’incompliment dels principis del dret internacional i una nova desestabilització de la regió.

Manifestem la nostra preocupació per la manca de seguretat de la població local, atès que els atacs que tenen lloc a la regió comporten una amenaça greu a la seva vida i una violació dels drets humans, cosa que conduirà a una nova crisi humanitària, amb morts i desplaçats.

Rebutgem l’actitud dels Estats Units en relació a aquest conflicte i la utilització irresponsable que en fa, retirant l’exèrcit i deixant el poble kurd en mans de les forces armades d’Erdogan.

Expressem la nostra solidaritat amb el poble kurd, que fa anys que és víctima de persecució, repressió i discriminació.

Denunciem la venda d’armament a Turquia que l’utilitza per atacar la població kurda.

Instem el Govern de l’Estat a condemnar l’ofensiva unilateral iniciada per Turquia al Kurdistan sirià, que comporta l’incompliment dels principis del dret internacional i una nova desestabilització de la regió, i a fer efectiu l’embargament d’armes plantejat per la UE tot deixant de vendre armament espanyol a Turquia.

Més informació

Segells de reconeixement d’administració oberta