Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2020 Ciutats defensores Karla Avelar, defensora dels drets LGTBiQ+: «En aquell moment, no sabíem ni que érem trans ni que érem subjectes de dret, ni res.»

Karla Avelar, defensora dels drets LGTBiQ+: «En aquell moment, no sabíem ni que érem trans ni que érem subjectes de dret, ni res.»

Karla Avelar, defensora dels drets LGTBiQ+: «En aquell moment, no sabíem ni que érem trans ni que érem subjectes de dret, ni res.»

Reconeguda defensora delsdrets LGTBiQ+ a El Salvador, es va veure forçada a migrar a Suïssa després de patir amenaces, segrestos i tortures
31/03/2020

La Karla Avelar és una defensora del drets de les persones LGTBiQ+ a El Salvador reconeguda mundialment. Va ser una de les fundadores de la primera associació de persones trans amb VIH del país, COMCAVIS TRANS.

És el primer perfil del CoopTgn Online: Microcicle del projecte Ciutats Defensores de Drets Humans. La Karla havia de visitar Tarragona i oferir una xerrada en el marc del programa Ciutats defensores de Drets Humans.

La Karla es va veure forçada a demanar asil a Suïssa, on resideix actualment, després d’haver patit múltiples persecucions, segrestos, amenaces i tortures per part de les bandes salvadorenques. Aquesta permanent exposició a actes violents i la lluita diària per la supervivència va introduir-la en l’activisme dels drets humans.

Va ser la primera dona trans a El Salvador en fer públic el seu estat VIH Positiu i ha dedicat la seva vida a defensar, nacionalment i internacionalment, els drets humans de les persones LGBTiQ+, de les persones afectades per VIH, de les persones migrants i les persones privades de llibertat en situació de vulnerabilitat i de les víctimes de discriminació per causa d’orientació sexual o identitat de gènere.

L’any 2013, va ser la primera dona trans en presentar-se a la Comisión Interamericana de Derechos Humanos (IACHR) i a denunciar l’estat Salvadoreny per discriminació i crims d’odi contra les persones LGBTiQ+. En relació a la seva tasca com a defensora ha patit vulneracions de drets humans: ha estat segrestada, torturada, empresonada i ferida amb arma de foc.

Recull d'entrevistes per saber-ne més d'ella:

 

Per saber-ne més de la defensa dels drets LGTBiQ+

Pel·lícules i documentals

 

Llibres i revistes

  • Transexualitats. Altres mirades possibles. Miquel Missé.
  • Pikara magazine.

 

Webs 

Segells de reconeixement d'administració oberta