Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2020 Ciutats defensores Maria Sol Taule, defensa de drets civils i polítics a Filipines

Maria Sol Taule, defensa de drets civils i polítics a Filipines

Maria Sol Taule, defensa de drets civils i polítics a Filipines

Quan encara era estudiant es va unir a un grup d’advocats que oferien serveis gratuïts a víctimes d’abús de drets
02/04/2020

Maria Sol Taule és una advocada que defensa persones que no tenen recursos econòmics, especialment activistes i persones defensores dels drets humans que son acusats de falsos càrrecs i pateixen greus vulneracions de drets humans a Filipines.

Quan encara era estudiant es va unir a un grup d’advocats que oferien serveis gratuïts a víctimes d’abús de drets. Des de l’any 2011 treballa amb Karapatan, aliança nacional d’organitzacions socials, col·lectius i programes que promouen i defensen els drets de les persones a Filipines.

Taule és coneixedora del perill del seu treball, a Filipines les defensores de drets humans son objecte de mesures contrainsurgents per eliminar qualsevol forma de resistència.

La greu situació de vulneració de drets humans dels darrers anys a Filipines està sent investigada actualment pel Tribunal Penal Internacional. Des de l’any 2016 han estat assassinades prop de vint-i-set mil persones, la majoria executades extrajudicialment. El govern té una política antidroga que es basa en l’existència d’una llista d’objectius entre els quals apareixen també professors i polítics. És una manera de silenciar veus i pràctiques que incomoden a les autoritats.

En aquest podcast de la revista 5W podem conèixer més sobre la política existent, les desigualtats, la pobresa i la droga a Filipines. 

Aquesta política de repressió també afecta a les defensores i defensors de drets humans que pateixen detencions il·legals, falsos càrrecs, tortures i en general greus vulneracions de drets humans, sobretot les dones defensores.

Karapatan, l’organització per la que treballa Maria Sol, documenta els casos de vigilància i amenaces per intimidar a defensors i defensores, denúncia les violacions de drets humans, assisteix a les víctimes i realitza accions de formació i sensibilització.

Des de l’organització informen que diferents líders de Karapatan van rebre amenaces directes de mort poques hores desprès que un dels seus companys fos assassinat, B. Patigas va ser el 58 assassinat del projecte Karapatan. Almenys una persona defensora és assassinada cada setmana en aquest país.

Segons l’informe del Relator Especial de Defensores i Defensors de Drets Humans del 2018, les persones defensores de drets humans pateixen freqüentment violacions del drets humans com assassinats, execucions extrajudicials, desaparicions forçades, detencions,... Aquests fets no son esporàdics, sinó que tenen com a propòsit intimidar les persones defensores i silenciar les seves veus crítiques i, a més, frenar altres persones per tal que no defensin els drets humans.

Tanmateix, assenyala que el risc de patir violència augmenta en funció dels tipus de dret que es defensa o dels interessos econòmics o polítics als que s’enfronten. En aquest sentit, hi ha un risc més elevat en persones que defensen la terra, el medi ambient la pau, l’accés a la justícia, la diversitat sexual, la llibertat d’expressió i la igualtat de gènere.

Lluitar contra les vulneracions de drets que pateixen les defensores i defensors a moltes regions del món és imprescindible per garantir els drets humans.

La Maria Sol és també artista, És una eina molt efectiva per exposar i expressar qüestions d’una manera diferent”. També ha dibuixat, per encàrrec algún Barong tagalog (camisa comú a les Filipines) amb dibuixos relacionats amb la gent de Filipines.

Moltes de les seves obres estan lligades a la seva tasca de defensa dels drets humans.

"L'art ha de despertar a la gent en l'afirmació dels seus drets i la lluita pel seu benestar. Els artistes han d’estar involucrats en les lluites de la gent”.

Persaber-ne més de la Maria Sol i la feina de Karapatan:

Ciutats Defensores de Drets Humans. Maria Sol Taule.

Ara.cat Sònia Sánchez, 2019. "A los filipinos nos estanmatando como mosquitos".Entrevista a Cristina Palabay, membre de Karapatan.

Per saber-ne més de la defensa dels Drets Humans us recomanem el documental Palawan: Tragedias en la selva, que tracta sobre la defensa del medi ambient a Filipines i l’amenaça que suposa defensar-ho. Els indígenes d’aquesta illa filipina, malgrat el perill que suposa oposar-se a corporacions o a governs locals, no estan disposats a entregar les seves terres.

També el documental Courage - Journalism is not a Crime que tracta sobre la repressió que pateixen tres periodistes a diferents països del món. Dedicar-se al periodisme crític o d’investigació et pot ficar sota molta pressió per part del govern, d’empreses o de criminals. Aquests periodistes lluiten per la llibertat d’expressió tenint en compte que poden arribar a ser empresonats, torturats o, inclús, assassinats (Subtítols en castellà)

I un llibre, La paraula contrària*, d'Erri de Luca. El seu autor va ser jutjat per haver expressat que les obres d’un tren s’havien de sabotejar. En aquest llibre l’autor argumenta el seu cas amb un gran fonament en defensa de la llibertat d’expressió i la relació entre la cultura i les lluites socials.

*DE LUCA, Erri. La paraula contrària. Carcaixent: Sembra, 2015.

 

 

Segells de reconeixement d'administració oberta