Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2020 CoopTgn Online: Tarragona Ciutat Defensora de Drets Humans

CoopTgn Online: Tarragona Ciutat Defensora de Drets Humans

CoopTgn Online: Tarragona Ciutat Defensora de Drets Humans

Micro cicle on-line per conèixer la defensa dels Drets Humans de la veu de Victor Ochen, Dimir Viana, Karla Avelar i Maria Sol Taule
30/03/2020

En el marc de la programació de primavera del departament de Cooperació presentem CoopTgn Online: Microcicle del projecte Ciutats Defensores de Drets Humans, l’objectiu es donar a conèixer la importància de la defensa i de les persones defensores dels drets humans, així com donar suport i fer un reconeixement a la seva tasca.

Les activitats previstes s’havien de desenvolupar durant una setmana i els defensors i defensores, provinents de diferents països d’arreu del mon, realitzarien xerrades, taules rodones, conferències i trobades de sensibilització a diferents espais de la ciutat.

Enguany visitaven Tarragona el Victor Ochen, el Dimir Viana, la Karla Avelar i la Maria Sol Taule en el marc d'aquest programa; però les circumstàncies actuals de crisi pel Covid-19 han fet suspendre tota la programació prevista del 25 de març al 3 d'abril arreu de Catalunya i per tant les activitats programades a Tarragona en les que havien de participar. 

Tot i l'aplaçament del projecte i per tant la visita d'aquestes persones a Tarragona fins que les circumstàncies permetin dur a terme activitats presencials, a partir d'avui el Departament de Cooperació ofereix, a traves del web i de Twitter i Facebook, diferents continguts sobre la defensa dels drets humans i sobre el paper clau que juguen persones singulars en la defensa dels drets humans.

Cada dia es dedica a una defensora o defensor que havia de venir a Tarragona, el Víctor, el Dimir, la Karla i la Maria Sol; i es presentarà la feina que desenvolupa per tal que la puguem conèixer i descobrir la seva lluita i el seu paper transformador per avançar cap a la justícia global, per aconsegui el fi de la pobresa i de les desigualtats socials, així com la igualtat entre dones i homes.

Programació CoopTgn Onlilne: Microcicle del programa Ciutats Defensores de Drets Humans

  • Dimarts 31 Karla Avelar. Defensa dels drets LGTBiQ+
  • Dimecres 1 Dimir Viana. Activisme artístic en la defensa dels drets humans i el mediambient
  • Dijous 2 Maria Sol Taule. Defensa de drets civils i polítics
  • Divendres 3 Victor Ochen. Dret a la pau, drets dels joves


La defensa dels drets LGBTI, el dret a la pau, l'artivisme social, la criminalització de les defensores i defensors de drets humans, la transformació social i la defensa del medi ambient són els eixos angulars d'aquest microcicle.

A més a més, es proposaran diferents recursos com entrevistes, documentals o llibres relacionats amb la defensa dels drets humans i, també, sobre la vulneració de drets que existeix a molts indrets i els abusos que pateixen les persones defensores.

La tasca dels defensors i defensores és una varietat multidisciplinar de tasques que tenen com a característica comuna el compromís per ajudar als altres, compromís basat en les normes internacionals de drets humans i en els principis d’igualtat i no discriminació i en la dignitat humana, pot consistir en informar sobre violacions de drets humans, realització d’activitats de mobilització de l’opinió pública, capacitació en temes de drets humans, recolzament a les víctimes de violacions de drets humans, enfortiment dels mecanismes de rendició de comptes…

És un compromís que sovint comporta un risc per a la vida i la seguretat de les defensores i/o de les seves famílies, tant per part d’agents governamentals com per part d’altres actors (terratinents, paramilitars, càrtels de delinqüència organitzada, etc.).

Com a mecanisme de garantia de la Declaració dels Drets Humans, l’any 2000 les Nacions Unides van decidir nomenar un representant especial sobre la qüestió dels defensors i defensores dels drets humans, que realitza un informe anual sobre la situació dels defensors i defensores arreu del món. El Relator Especial exerceix el seu mandat independentment dels Estats i de qualsevol altre actor (societat civil, empreses, etc..) Segueix el Codi de Conducta per a Procediments Especials establert pel Consell de Drets Humans.

Per saber-ne més sobre drets humans:

Recursos audiovisuals

• Im not your negro (documental). Disponible al portal e-biblio (acessible gratuïtament amb el carnet de la biblio).

Cuando las montañas tiemblan (documental). Disponible a Youtube

Granito de arena: como atrapar a un dicatador (documental). DIsponible a Youtube.

Sudan. Les femmes en premiere ligne (reportatge). Disponible a Arte.tv (amb possibilitat de seleccionar subtítols en castellà).

Mujeres del wangki (documental).

De cometas y fronteras (documental).

 

Bibliografia

El pescador que volia anar al país dels blancs (llibre). Patrick Lambal / Jordi Tomàs. Disponible a la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya.

Sin ti no hay nosotros (llibre). Suki Kim. Disponible a la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya.

5W (revista) Twitter Facebook Spotify Instagram

Hemisfèria (revista) Youtube Twitter Facebook Instagram

 

Webgrafia

• IDHC Institut de Drets Humans de Catalunya.

• Amnistia Internacional 

 

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans està format per una xarxa de 27 municipis catalans. Tarragona en forma part des de l'any 2019 en l'edició de primavera en la que també participen: Caldes de Montbuí, Mollet del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels, Reus, Cornellà de Llobregat, Rubí, Vilafranca del Penedès, Mataró, Sabadell i Vilanova i la Geltrú.

Darrera, a la organització, hi ha el treball conjunt del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau.

Segells de reconeixement d'administració oberta