Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2020 Lola Paniagua inaugura les exposicions 'Dones tarragonines' i 'Defensores del Cos-territori'

Lola Paniagua inaugura les exposicions 'Dones tarragonines' i 'Defensores del Cos-territori'

Lola Paniagua inaugura les exposicions 'Dones tarragonines' i 'Defensores del Cos-territori'

Enmmarcades dins dels actes del dia de les dones
05/03/2020

Lola Paniagua, activista mediambiental tarragonina va inaugurar, dimecres 4 de març, dues exposicions que comparteixen espai i parlen de dones defensores a Tarragona, Honduras i Guatemala. Amb ella van participar Salvador Balcells, de la coordinadora d'ONGD a Tarragona, Carla Aguilar, consellera de Feminismes i LGTBiQ+ i Hermán Pinedo, conseller de Cooperació.

L'exposició Defensores del Cos-territori es podrà visitar fins a finals de març, i l'exposició Dones tarragonines, iniciarà un recorregut pels diferents centres cívics de la ciutat.

Dones tarragonines és una exposició que visibilitza l’esforç de dones tarragonines en la seva lluita com a defensores de drets. Dones que en institucions, entitats i col·lectius confronten la societat patriarcal, hegemònica i masclista.

Trenta-vuit dones formen ja part d’aquest projecte que demostra que les dones transcendeixen dels espais privats a l’espai públic i participen en la vida econòmica, sanitària, política i cultural per reivindicar una denúncia contra qualsevol mena de violència masclista que impedeix el desenvolupament de valors, drets i llibertats. La seva influència dóna lloc a que enguany s’integrin tot tipus de dones perquè s’eliminen tots els prejudicis sobre la figura i el sentiment de ser dona.

Els punts de llibre "Dones Tarragonines" és un projecte de reconeixement de valors socials que va sorgir del Consell Municipal de les Dones a l'any 2011. Està produït pel departament de Feminismes i LGTBiQ+. Cada punt de llibre recull la biografia d'una tarragonina, com és el cas de Lola Paniagua. Enguany han passat a formar part d'aquest punts de llibre l'Ana Santos, ex-consellera de l'Ajuntament de Tarragona, la Maite Almendoz, activista social i formadora i la Júlia Altadill, advocada i activista per la normalització envers les diversitats afectives i de gènere en el món laboral.

 

Defensores del Cos-Teritori explica la lluita de dones indígenes maies, lenques i garífunes a Guatemala i Hondures contra les diferents violències que les travessen de manera interrelacionada, a casa, a les comunitats i al seu territori.

 

Aquestes dones lluiten contra la instal·lació d’hidroelèctriques que generen energia explotant el territori d’aquestes comunitats indígenes sense tenir en compte les seves necessitats i fent perillar la sobirania alimentaria de la població. Moltes dones s’han plantat i han dit prou, s’han organitzat i tenen una agenda pròpia, amb una visió global de les violències que les colpegen.

La defensa del cos-territori, és la defensa de la terra i la comunitat, de la seva identitat indígena i de la igualtat entre gèneres. Però el preu que han de pagar les Defensores és molt alt, totes elles són criminalitzades i moltes s’enfronten a ordres judicials de captura, detencions policials, judicis, tortures, violacions, i algunes han estat assassinades com és el cas de la  lideressa Berta Cáceres.

Una obra de la fotògrafa Ester Pérez Berenguer.

La doble exposició és el resultat del treball conjunt entre el departament de Feminismes i LGTBiQ+ i el departament de cooperació.

Segells de reconeixement d’administració oberta