Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2022 Cooperació presenta el documental 'L'última cinta des de Bòsnia'

Cooperació presenta el documental 'L'última cinta des de Bòsnia'

Cooperació presenta el documental 'L'última cinta des de Bòsnia'

Després de la projecció, aquest dimarts (18 h) a l'Antiga Audiència, hi haurà un col·loqui posterior sobre les experiències de refugi
21/11/2022

El Departament de Cooperació, en el marc de les activitats del 25-N Dia Internacional per l’eliminació de la violència de gènere, presenta demà la projecció L’última cinta des de Bòsniaun documental dirigit per Albert Solé, amb producció de Clack i Minimal Films en coproducció amb La Xarxa-VOTV i la participació de TV3; que recorda l’onada de persones refugiades que van venir dels Balcans els anys noranta.  

Un cop finalitzada la projecció tindrà lloc una taula rodona entre la Sifa Suljic, protagonista de la pel·lícula i Olga Sydorenko de l’Associació d’Ucraïnesos de Tarragona “Khortysya”. Les seves veus i els seus relats serviran per aproximar dues experiències de migració i refugi nascudes de les guerrees més recents al continent Europeu i de la violència de gènere viscuda per les dones en general, malauradament en tots els conflictes bèl·lics.   

El testimoni 

Sifa Suljic, nascuda a Srebrenica, va arribar a Sant Celoni (Vallès Oriental) com a refugiada, el 1993, gràcies a la mobilització solidària que es va produir a molts indrets de Catalunya durant la guerra de Bòsnia. 25 anys després del final del conflicte, la Sifa viatja de nou al seu país natal, acompanyada del seu fill Anel, per intentar trobar les restes del seu germà Nezir, desaparegut durant la massacre d’Srebrenica de 1995, i, sobretot, per explicar al seu fill com va esclatar l’odi entre els que fins llavors havien estat bons veïns. Una gravació casolana enviada pels seus familiars tres mesos abans dels fets que van ser considerats “genocidi” l’ajudarà a reconstruir la història. 

El documental 

Després del seu exitós pas per les pantalles catalanes, tant al programa Sense Ficció (TV3) com a les televisions de proximitat adscrites a La Xarxa de Comunicació Local, el documental va encetar l’agost de 2021 i al Sarajevo Film Festival un periple internacional amb una nova versió cinematogràfica, de 65 minut de durada.  

A banda d’aquesta selecció, la pel·lícula també ha estat nominada al Mediterranean Film Festival de Bòsnia i Hercegovina (on va guanyar el Premi a Millor Documental); al Rasnov Film Festival i l'Astra Film Festival de Romania; a l’International Documentary Film Festival de Poznan, Polònia; i al DocsValència, on va guanyar el premi a Millor Documental Espanyol de 2021. 

La projecció és oberta a tothom i tindrà lloc demà aquest dimarts 22 de novembre, a les 18 h, a la sala d’actes de l’Antiga Audiència. 

Segells de reconeixement d'administració oberta