Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2023 L'Ajuntament de Tarragona intensifica la relació amb Open Arms amb la signatura d'un conveni de col·laboració

L'Ajuntament de Tarragona intensifica la relació amb Open Arms amb la signatura d'un conveni de col·laboració

L'Ajuntament de Tarragona intensifica la relació amb Open Arms amb la signatura d'un conveni de col·laboració

El vaixell es troba amarrat al port de la ciutat fins al 9 de desembre
05/12/2023

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i la consellera de Cooperació, Cecilia Mangini, s’han reunit aquest dimarts amb el fundador de Proactiva Open Arms, Óscar Camps. La trobada s’ha realitzat al vaixell de l’ONG, amarrat des d’aquest dimarts fins al 8 de desembre al Port de Tarragona.

La reunió ha permès a l’alcalde de Tarragona i a l’equip de Cooperació del consistori conèixer de prop l'experiència de Camps, qui al costat del seu equip ha rescatat a milers de persones al llarg de set anys al Mediterrani. Durant la reunió, l’alcalde Viñuales ha expressat la voluntat de signar un conveni de col·laboració entre el consistori tarragoní l’ONG per intensificar una relació que es va iniciar fa sis anys.

“Volem establir un acord de manera més definitiva amb Proactiva Open Arms, per això signarem un conveni marc que ens vinculi encara més amb l’ONG”, ha remarcat l’alcalde Viñuales, que ha fet una crida a la ciutadania a continuar col·laborant amb “la tasca humanitària que fan, perquè no parlem d’immigració, parlem de drets humans”. Per això, l’alcalde espera que els tarragonins i tarragonines visitin el vaixell aquests dies que està atracat al Port perquè “aquí s’han viscut històries de vida i d’esperança”.

Per la seva part, el fundador de Proactiva Open Arms, Óscar Camps, ha expressat: “És un orgull estar a aquest port i poder-nos dirigir a la ciutadania de Tarragona perquè cal evitar aquestes morts al mig del mar. Com podem veure diàriament tenim a Ucraïna o a Gaza vulneracions constants dels drets humans imaginem el que passa al mig del mar sense imatges. Si estem aturats aquests dies i no al mig del Mediterrani és per sensibilitzar i donar a conèixer a la ciutadania el que està passant”.  Camps ha recordat que el 90 % dels recursos de l’ONG provenen de donacions privades, per la qual cosa ha agraït que “s’estableixi un acord d’una manera definitiva que ens vinculi amb l’Ajuntament de Tarragona. De fet, aquest exemple volem exportar-lo a altres municipis perquè és important per nosaltres establir convenis amb l’administració local, ja que és la més propera a la ciutadania”.

Relació entre l’Ajuntament de Tarragona i l’organització Open Arms

L’Ajuntament de Tarragona, a través del Servei Municipal de Cooperació, ha dut a terme des del 2017 diferents col·laboracions amb l’entitat Open Arms, emmarcades en dues línies de treball detallades al Pla Local de Cooperació de Tarragona. Concretament, emmarcades en l’impuls d’accions destinades a garantir el ple exercici i la defensa dels drets humans, així accions referents a la promoció de l’educació per la pau i enfortir accions al voltant dels drets humans, el dret al refugi i asil, els fluxos migratoris i els desplaçaments forçats.

Durant aquests sis anys de col·laboració, les accions dutes a terme de manera conjunta han sigut en matèria de subvencions destinades a projectes d’acció humanitària, en concret de salvament i rescat humanitari al mar Mediterrani, als quals l’Ajuntament de Tarragona ha aportat un total de 75.600 €. També s’ha col·laborat en projectes de cooperació internacional com “Origen Thiaroye - Sam Sam”; i finalment, des de 2016 el Consistori tarragoní ha col·laborat amb l’entitat en la realització d’activitats d’educació per la ciutadania dutes a terme a Tarragona per Proactiva Open Arms amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament, com ara xerrades a centres educatius i a l’Espai Jove Kesse amb la presència d’Óscar Camps, projeccions de documentals, així com diversos actes oberts a tota la ciutadania emmarcats en la Setmana dels Drets Humans a Tarragona.

Valor afegit de la trobada en el marc del Pla Local de Cooperació

Entre els objectius del Pla Local de Cooperació es troba el de “generar un valor afegit a les intervencions en ajut humanitari i d’emergència”. Aquesta trobada s’ubica en aquest marc d’acció, creant l’espai necessari per generar col·laboracions més estables que puguin sorgir de la reunió mantinguda avui.

L’Open Arms oferirà portes obertes i visites guiades per a tota la ciutadania al Port de Tarragona des d’aquest dimecres dia 6 de desembre fins al 9.

Segells de reconeixement d'administració oberta