Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2024 Tarragona reforça el seu compromís amb la justícia global i la protecció i defensa dels drets humans

Tarragona reforça el seu compromís amb la justícia global i la protecció i defensa dels drets humans

Tarragona reforça el seu compromís amb la justícia global i la protecció i defensa dels drets humans

El Servei Municipal de Cooperació fa un balanç positiu del 2023 incrementat la participació dels agents, potenciant la sensibilització i atorgant més de 500.000 € a accions i projectes
10/01/2024

Al llarg del 2023 l’Ajuntament de Tarragona ha reforçat el seu compromís amb la justícia global i la cooperació internacional. El Servei Municipal de Cooperació fa un bon balanç de les accions dutes a terme al llarg de l’any passat, accions que s’han emmarcat per primera vegada dins dels eixos i les línies estratègiques del primer Pla Local de Cooperació de Tarragona, aprovat el passat mes d’abril.  

“Al llarg de l’any 2023 s’ha enfortit la capacitat de tots els agents implicats i la seva participació; s’han potenciat les activitats educatives i de conscienciació; i s’han atorgat un total de 510.000 euros a projectes de cooperació internacional, d’Educació per la Ciutadania Global i a accions humanitàries i d'emergència”, ha subratllat la consellera de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, Cecilia Mangini. La consellera ha destacat que Tarragona “és una ciutat solidària i compromesa amb la comunitat internacional” i ha remarcat que “continuarem impulsant accions encaminades a construir un món més solidari i just, treballant per la defensa dels drets humans i per garantir l’accés al desenvolupament de pobles i comunitats d’arreu del món”. Mangini ha agraït “la gran tasca que duu a terme el personal tècnic del Servei Municipal de Cooperació i la implicació de totes les entitats de la ciutat”. Pel que fa a les entitats, la consellera ha posat en valor "la il·lusió, la feina i la perseverança de les entitats tarragonines que dia rere dia treballen per la justícia global i la defensa dels drets humans".  

510.000 euros en subvencions per a ONG i entitats 

Una prova del compromís i l’aposta de l’Ajuntament de Tarragona per la cooperació internacional són els 510.000 € que s’han destinat durant l’any 2023 a ONG i entitats que treballen en projectes per a la justícia global. Al llarg de l’any passat, des del Servei Municipal de Cooperació s’han atorgat 57.000 € en forma de subvenció destinats a finançar tres projectes d’acció humanitària i d’emergència, intervenint en la protecció de persones desplaçades víctimes de conflictes armats i ambientals al Iemen, al mar Mediterrani central i al Níger. En total, les persones destinatàries han estat 4.079.  

També durant l’any 2023 i en l’actualitat s’estan finançant dues campanyes d’emergència impulsades pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament amb un import total de 30.000 €. Es tracta de la campanya d’emergència destinada a la població víctima del terratrèmol a Síria, Turquia i l’Afganistan; i la campanya d’emergència adreçada la població víctima del terratrèmol al Marroc.  

Pel que fa a la convocatòria de subvencions per a projectes de Cooperació al Desenvolupament Internacional i dutes a terme per a entitats sense ànim de lucre, el Servei Municipal de Cooperació ha atorgat, l’any 2023, 384.000 € destinats a finançar onze projectes que, principalment, actuaran a Amèrica Central, Amèrica del Sud, Àfrica del Nord i Àsia. Els projectes incidiran en les vides d’un total de 6.404 persones, de les quals 4.383 són dones i nenes. 

També s'han destinat 39.000 € a projectes d’educació per la ciutadania global duts a terme a Tarragona, principalment als centres d’educació de primària, els quals han arribat a 3.181 infants de la ciutat. 

Enfortiment de les capacitats dels agents implicats  

Un dels principals eixos del Pla Local de Cooperació de Tarragona és el de reforçar la capacitat i la participació ciutadana i de les entitats de la ciutat i el territori. En aquest sentit, al llarg de l’any 2023 s’ha potenciat la participació de les entitats del Consell Municipal de Cooperació, de les entitats no vinculades a la cooperació i de funcionaris i funcionàries municipals a través cursos de formació encaminats a apropar i enfortir les seves capacitats sobre l’eix central de la política de cooperació municipal, l’enfocament de gènere i els drets humans.  

Perseguint el mateix objectiu, també s’han impulsat actuacions d’incidència política a favor dels respecte dels drets humans i de la protecció de persones defensores mitjançant diverses accions com ara mocions, declaracions institucionals i l'observació internacional a audiències públiques; i s’ha formalitzat la participació de l’Ajuntament de Tarragona en el Laboratori d’incidència política dels ens locals.  

Educació per a la Ciutadania Global  

Una altra de les línies estratègiques del Pla Local de Cooperació de Tarragona és la d’impulsar l’Educació per a la Ciutadania Global a la ciutat i, en aquest sentit, al llarg de l’any 2023 s’han dut a terme gairebé una trentena d’activitats obertes a la ciutadania. La majoria d’aquestes activitats, en les quals han participat prop de 1.300 persones, s’han centrat en els projectes de Ciutats defensores de drets humans, la col·laboració en la realització de la III Setmana de drets humans de Tarragona, juntament amb la Coordinadora d’ONG de Tarragona i en el cicle Estiu amb Cooperació.  

També en el marc de l'educació, des del Servei Municipal de Cooperació s’han fomentat la coordinació amb els centres educatius tarragonins participant del Catàleg de Recursos Educatius de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET) i en la celebració del Dia Escolar de la No-violència i la Pau. En el marc d’aquest treball, per exemple, la Caixa de Contes Cooperatius ha viatjat a sis escoles arribant a 1.297 infants de la ciutat. 

Segells de reconeixement d'administració oberta