Esteu aquí: Inici Cooperació Síria, la paraula de l'exili L'ACNUR

L'ACNUR

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR, en anglès UNHCR, United Nations High Commissioner for Refugees) és l’organisme de les Nacions Unides encarregat de protegir les persones refugiades i desplaçades per persecucions o conflictes, i promoure solucions duradores a la seva situació, mitjançant la repatriació voluntària en el seu país d’origen, l’acollida en el país d’asil o el reassentament en un tercer país. Té la seva seu a Ginebra, Suïssa.

Durant més de sis dècades, l’ACNUR ha incrementat les seves operacions i, actualment, té 259 oficines repartides arreu del món en 125 països i un personal format per més de 7000 treballadors. Avui en dia s’encarrega de protegir i assistir a més de 46 milions de persones desplaçades a la força.

 

El dret d’asil i refugi es contempla en  l’Article 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans:

  • En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil, i a gaudir d’ell, en qualsevol país.
  • Aquest dret no podrà ser invocat contra una acció judicial realment originada per delictes comuns o per actes oposats als propòsits i principis de les Nacions Unides.

L'ACNUR ha estat mereixedor de reconeixements com el Premi Nobel de la Pau dels anys 1954 i 1981 i el Premi Príncep d’Astúries de la Cooperació Internacional l’any 1991.

Una mica d’història...

Les Nacions Unides han fet front a la qüestió de les persones refugiades des de l’inici de la seva activitat, fins i tot abans de la seva constitució la comunitat internacional ja havia assumit aquesta responsabilitat, estretament lligada al principi fonamental de defensa dels drets humans.

Tot i que el desplaçament forçat és un fenomen que sempre ha existit, el refugi i desplaçament de persones degut a la vulneració dels drets humans tal i com ara el coneixem començà a principis del segle XX, amb les guerres balcàniques, la Primera Guerra Mundial i assolint dimensions més preocupants amb la revolució russa i el fracàs de la contrarevolució de 1917.

En aquesta època, l’assistència a les persones refugiades i desplaçades estava en mans d’organismes humanitaris , com la Lliga de les Societats de la Creu Roja. El 1922 Fridtjof Nansen fou nomenat Alt Comissionat pels Refugiats per part de la Lliga de Nacions, embrió del que en el futur esdevingué l’ACNUR.

Més informació

Comparteix

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat