Esteu aquí: Inici Cultura i festes Festes i cultura popular Històries des de la Festa Històries des de la Festa: Sant Magí

Històries des de la Festa: Sant Magí

En aquest espai web pots accedir als diversos capítols elaborats amb motiu de la festa major de Sant Magí de 2020 i 2021 i als materials complementaris per descarregar-te. Una coproducció de Kamaleon i l'Ajuntament de Tarragona.

2021

Sant Magí i els càntirs miraculosos

Cada mes d'agost, per les festes de Sant Magí, els tarragonins i tarragonines es retroben amb un objecte gairebé oblidat en el nostre dia a dia però que fa milers d'anys que volta per les nostres cases: el càntir. En aquest capítol d'Històries des de la Festa recorrem la història d'aquest envàs ecòlògic i enginyós, que es remunta al 4t mil·lenni aC. 

Estrena: 16 d'agost de 2021

 

Els sants van en carro

Cada 17 d'agost, a trenc d'alba, els portants de l'Aigua de Sant Magí surten des de les fonts de la Brufaganya en direcció a Tarragona. Els esperem uns 80 km en carro fins a arribar al Portal del Carro, on són rebuts amb tots els honors i reparteixen l'aigua tan desitjada entre els tarragonins i tarragonines. Però com és que Sant Magí té una relació tan estreta amb els carros? Quina va ser l'època daurada d'aquest transport?

Estrena: 18 d'agost de 2021

 

2020

Una ciutat assedegada

En les terres de clima mediterrani, l’aigua, a més d’un element tan escàs com indispensable per a la vida, ha estat sempre protagonista de llegendes i cultes al llarg de la nostra història, com ara les que es relacionen amb Sant Magí a Tarragona. Ara bé, a banda del miracle que s'atribueix al sant, com ha arribat l’aigua a la ciutat al llarg dels segles?

> Accés al pdf amb documentació complementària

Estrena: 16 d'agost de 2020

 


18 d'agost de 1813

La vigília de Sant Magí de 1813 fou, probablement, la nit més trista i fosca de la història de Tarragona. A la capella de Sant Magí, situada al Portal del Carro, s'hi guarda una relíquia relacionada amb aquest fet tràgic.

> Accés al pdf amb documentació complementària

Estrena: 17 d'agost de 2020

 


Al sant no l'espanten les tempestes

La festa major de Sant Magí sempre s'ha relacionat amb l'aigua. Tradicionalment, els Portants ens baixen aigua beneïda des de les Font de la Brufaganya, on el sant patró de la ciutat hi va fer vida penitent. Però, quina relació va tenir Sant Magí amb el mar? Per què imatges d'embarcacions i altres motius mariners decoren la capella que tenim al Portal del Carro?

> Accés al pdf amb documentació complementària

Estrena: 18 d'agost de 2020

 


El cor de la ciutat

Actualment, vinculem la plaça de les Cols a la festa major i a la tradició castellera, però des de fa segles és un dels espais de trobada, intercanvi i emoció de la ciutat. Sabeu d'on prové, el nom popular de la plaça?

> Accés al pdf amb documentació complementària

Estrena: 19 d'agost de 2020

Segells de reconeixement d'administració oberta