Esteu aquí: Inici Cultura i festes Festes i cultura popular Històries des de la Festa Històries des de la Festa: Santa Tecla

Històries des de la Festa: Santa Tecla

En aquest espai web pots assistir a l'estrena dels capítols que s'han elaborat amb motiu de la festa major de Santa Tecla de 2021 i 2020. Una coproducció de Kamaleon i l'Ajuntament de Tarragona que compta amb el patrocini de BBVA.

2021

 

 

August. Un emperador entre festes

Poques dates hi ha tan marcades al calendari tarragoní com un 19 d’agost o un 23 de setembre. La ciutat se celebra a si mateixa en dos moments de l'any que coincideixen amb la vida d’un altre personatge importantíssim per a la història de Tarragona, aquell que la va convertir durant un temps en el centre del mediterrani. Sabeu de qui us parlem?

 

 

Diables. L'origen de la festa a l'Infern

Fum, foc i pólvora, timbals i espetecs anuncien els seu pas per places i carrers. Els representants de les forces del mal i el seu seguici de diables es fan presents any rere any a les festes acompanyats de bèsties i monstres infernals, per empaitar-nos per Tarragona.

Però, com és possible que les representacions del mal hagin entrat a formar part de les celebracions cristianes?

 

 

L'arquebisbe pirata. Un almirall entre el papa i el rei

El Ball de Turcs i Cavallets ens recorda la gran lluita entre turcs i cristians pel control del mar Mediterrani, una lluita en què la ciutat i un del seus senyors -un arquebisbe- hi van tenir un paper controvertit; tant que ha passat amb el renom de l’arquebisbe pirata! Sabeu de qui es tracta?

 

 

Dames i Vells. Una escletxa per desbarrar

Envoltat de marbres, amb el seu bàcul, mitra i escut, i al punt més sagrat de la Catedral, està enterrat Alfons d’Aragó, un dels arquebisbes del segle XVI. El seu mandat fou molt curt, però el seu pas per Tarragona ha deixat un important patrimoni: els tapissos de la vida de Josep i la primera notícia del ball parlat que alguns especialistes han definit com el més “barroer”, “vulgar i de poc valor literari”, però que és un dels elements més estimats de la festa. Sabeu de quin ball parlem, oi? Au va, toca, Peron!

 

2020

1. En nom de Tecla

Sabíeu que darrere la Catedral de Tarragona hi ha un petit temple que acostuma a passar desapercebut i que porta per nom de Santa Tecla la Vella? Des de quan santa Tecla és patrona de la ciutat? I què guarda aquesta capella al seu interior?

Accés al pdf amb documentació complementària

 

2. Perles, formatges i relíquies

Cada 23 de setembre la relíquia del braç de Santa Tecla s'emporta gran part del protagonisme de la jornada, quan surt en processó per la Part Alta acompanyada de tot el Seguici Popular. Però, d’on prové aquesta relíquia? Quan va arribar a Tarragona?

Accés al pdf amb documentació complementària

 

3. Quan la santa s’emprenya

Una llegenda diu que Santa Tecla es va aparèixer al rei Pere el Cerimoniós poc abans de morir i li va clavar una sonora bufetada que va fer que el monarca acabés per terra implorant perdó.

Com va sorgir aquesta llegenda? Quin significat ocult amaga?

Accés al pdf amb documentació complementària

 

4. Miracles en alabastre

Creieu que tenen alguna relació les escultures del retaule de Santa Tecla de la Catedral i les escultures de la façana del temple? Entre unes i altres hi ha un pare i un fill...

Accés al pdf amb documentació complementària

 

5. Abans capó que Capona

Al capdamunt del campanar, al punt més alt de la ciutat, un templet aixopluga la campana més coneguda: la Capona. Tot i que és fàcil sentir-la tocar les hores des de qualsevol racó de Tarragona, són pocs els qui coneixen la seva història. Voleu descobrir-la?

Accés al pdf amb documentació complementària

 

6. Alquimistes, amants i elixirs de vida eterna

Durant dècades, el carrer Reial, entre el port i el Francolí, era ple de magatzems amb botes de vi, alcohol i fàbriques de licors.

Ara bé, només un d'aquests licors ha aconseguit fer-se un lloc en la identitat tarragonina. Com va néixer aquest elixir verd anomenat Chartreuse?

Accés al pdf amb documentació complementària

 

7. Noves capelles per a nous temps

Sense cap mena de dubte, la capella de Santa Tecla és la més espectacular de totes les que hi ha a l'interior de la Catedral. Però, més enllà de constituir un excel·lent exponent del barroc acadèmic, què va representar aquesta obra per a la ciutat?

Us convidem a descobrir totes les dificultats que va haver de superar durant la seva construcció.

Accés al pdf amb documentació complementària

 

8. L’última aventura del braç de santa Tecla

Voleu saber què és el que conté realment el reliquiari del braç de Santa Tecla que surt al final de la Professó cada 23 de setembre? Són les relíquies que van arribar el 1321 a Tarragona?

Accés al pdf amb documentació complementària

Segells de reconeixement d'administració oberta