Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2009 Augmenta un 75% el pressupost destinat a Medi Ambient

Augmenta un 75% el pressupost destinat a Medi Ambient

Augmenta un 75% el pressupost destinat a Medi Ambient

L'Agenda 21, el Pla Director d'Espais Verds i les campanyes de sensibilització, són algunes de les actuacions de la Conselleria
04/06/2008
Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient i de la presentació dels actes a celebrar per aquesta efèmeride, la consellera de l'Àrea de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament, Carme Crespo, ha presentat el balanç de la gestió del primer any de la seva conselleria.
 
En primer lloc i abans de passar a enumerar tots els projectes engegats; ha volgut destacar la posada en marxa de l'Agenda 21 o també dit Pla de sostenibilitat de la ciutat de Tarragona "que és el full de ruta a seguir en els propers deu anys i que hem engegat amb la convicció que servirà per treballar en una mateixa  línia des de tots els àmbits de la ciutadania amb la finalitat de tenir una ciutat del futur molt més sostenible"; que va engegar el setembre de l'any passat i que "va donar el tret de sortida als grans projectes iniciats des de la Conselleria, que han donat com a resultat l'increment, d'un 75% del pressupost corresponent a l'Àrea de Medi Ambient a través dels esforços que hem invertit i de les subvencions aconseguides".
 
A l'entorn del projecte de l'Agenda 21 ja s'ha dut a terme la Diagnosi,  amb entrevistes a experts, una enquesta ciutadana i la creació de la comissió tècnica; s'ha creat el Consell Assessor i s'han establert diferents línies de Participació Ciutadana a través dels fòrums i la pàgina web. A partir de tot aquest treball, el proper divendres 6 de juny es presentarà el Pla d'acció Local de l'Agenda 21.
 
D'altra banda, també s'ha iniciat la revisió de l'ordenança de Medi Ambient, que s'està elaborant amb col·laboració de la Facultat de Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i on s'estan estudiant les ordenances solars, les de sorolls, contaminació, neteja, abocaments il·legals de residus, d'aigües, etc. I també en relació amb la universitat, cal dir que s'ha creat l'Institut de Dret Ambiental Pere Virgili amb la mateixa Facultat de Jurídiques de la URV.
 
Ja entrant en matèria, la conselleria de Medi Ambient ha treballat en 4 àmbits diferenciats: en polítiques d'estalvi d'aigua, d'estalvi energètic, de residus i Biodiversitat.
 
Polítiques d'estalvi d'aigua
En primer lloc s'han dut a terme nombrosos canvis en el sistema de reg (s'està passant al gota a gota) dels parcs i jardins de la ciutat. D'altra banda, el passat 26 de maig va engegar la campanya "Clar com l'aigua: estalvia!", que recordem que comprèn una sèrie d'actuacions, que van adreçades principalment als ciutadans, com és la campanya que s'està fent als domicilis, una exposició, tallers per conscienciar als més joves i al mateix temps l'encàrrec d'una auditoria als edificis municipals. 
 
En aquest marc d'estalvi d'aigua, com que també "estem  interessats en la reutilització de les aigües de la depuradora ubicada a la ciutat, tenint en compte el projecte impulsat des de l'ACA per al seu tractament terciari, tenim la intenció de poder gaudir d'aquesta aigua per a usos de rec, neteja".
 
Polítiques energètiques
Com a projectes ja engegats des de la conselleria, "destaquem el canvi d'enllumenat dels carrers de l'Avinguda Catalunya i adjacents, Francesc Macià i Passeig Marítim."
 
"També hem encarregat fer auditories energètiques a diferents edificis municipals de la ciutat. De fet, ja s'està duent a terme a l'Institut Municipal de Serveis Socials, al col·legi Pràctiques i al poliesportiu de Campclar". Està previst que es facin als centres cívics al llarg de l'últim trimestre de l'any.
 
Polítiques de residus
Està previst comptar amb la diagnosi i el posterior Pla de residus municipal per finals d'aquest mes juny. Aleshores, s'iniciarà la implantació de la recollida orgànica a tota la ciutat.
 
Disposem de nous vehicles de recollida de restes de poda, de compactació i camions elèctrics per la recollida de la Part Alta. Ja està en marxa el projecte d'instal·lació de 104 noves illes de contenidors soterrats. S'omplirà totalment Sant pere i Sant Pau, Sant Salvador i Via Augusta. A més, se soterraran tots els del Serrallo.
Ja s'ha començat a ampliar i canvi del nombre de contenidors de reciclatge de superfície i la col·locació de 500 papereres noves.
 
Biodiversitat
La conselleria de Medi Ambient ha incorporat la gestió d'Espais Verds i Parcs i Jardins. Per això, s'ha elaborat el catàleg d'espais verds i el Pla Director, que s'han incorporat al POUM i ha marcat l'inici de l'Anella Verda.
 
A més, s'ha projectat la implantació de més de 1000 arbres a la N-340 i s'ha posat en marxa el Pla descoberta amb la col·laboració d'ONGs com Depana, La Sínia i la Fundació Tàrraco per a difondre diversos itineraris.
 
Des de la Conselleria s'han creat vuit Itineraris per la Mobilitat Sostenible als següents espais. Quatre d'urbans: Parc Miracle, Parc Francolí, Quinta de Sant Rafael i Camp de Mart i quatre de periurbans: Arrabassada-Savinosa, Punta de la Mora, Pont del Diable i Font del Garrot.
També hi ha d'altres projectes en marxa, com el Jardí Romà, el Jardí Romàntic i el projecte d'horts socials a la Riera de Riuclar.
 
D'altres que ja s'han fet realitat com el Parc Francolí que va inaugurar el passat 16 de maig pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla. I també s'han dut a terme una desena de petites actuacions, entre les que destaquen el canvi de reg, la plantació d'espècies autòctones a CampClar, als jardins del carrer Caputxins, etc, que se sumen a un llistat de 40 actuacions que hi ha projectades.
 
 
Convenis:
 
La Conselleria de Medi Ambient, al llarg d'aquest any, s'ha adherit a diferents iniciatives:
 
  • Conveni de cooperació amb l'Observatori de Medi Ambient i Salut
  • S'ha elaborat un protocol d'informació per a temes relacionats amb l'olor amb AEQT i Port.
  • L'alcalde ha signat el Pacte Alcaldes europeus per la lluita contra el canvi climàtic.
*      Formem part de la xarxa de Ciutats i Pobles capa la sostenibilitat ( 25-02-08) i som membres de dues comissions permanents: una del canvi climàtic i energia i una altra de Reflexió de l'Agenda21.
*      ICLEI. Requereixen un compromís polític del principi "pensa globalment però actua localment"
Segells de reconeixement d'administració oberta