Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2009 Campanya de platges 2009

Campanya de platges 2009

Campanya de platges 2009

Les platges tarragonines dupliquen el nombre de cadires amfíbies i els agents de la Guàrdia Urbana que hi patrullaran
18/06/2009
Equipaments a les platges
Enguany se suprimeix l’automatisme de neteja dels lavabos fixes i passarà a ser manual. Es realitzarà durant els set dies de la setmana a primera hora de matí i al migdia. A més, també s’instal·laran vuit unitats de lavabos químics, tres dels quals seran per discapacitats. El total de cadires amfíbies s’ha doblat, de tres a sis, respecte a l’any passat i ja són sis les platges que disposen d’aquest servei per als minusvàlids.
 
Per tal de disminuir el consum d’aigua totes les dutxes tenen d’airejadors i les papereres disposen de punts d’aportació de recollida selectiva d’escombraries (paper i envasos).
 
Des del passat 15 de juny i fins el 15 de setembre, els serveis de salvament de la Creu Roja executen tasques de prevenció, de vigilància i de socors de dilluns a divendres de 10:00 a 19:00 hores.
 
La neteja de la sorra es realitza en dies alterns i horari de nit (entre les 5:00 i les 11:40h); en aquelles platges on no hi poden accedir els vehicles de neteja, aquesta es realitza cada dia manualment. A banda, l’ajuntament té i fa ús d’un inspector de platges, el qual té les tasques de supervisar l’estat de neteja i manteniment d’aquestes, així com de dur a terme el control de les escomeses de serveis d’aigua i electricitat per permetre el seguiment del consum d’aquests recursos.
 
Finalment, hi ha tres tipus diferents d’abalisament a les platges tarragonines: la senyalització, situada a 200m de la costa, que delimita les zones de lliure navegació de les reservades al bany; la senyalització dels canals d’entrada i sortida d’embarcacions; i la senyalització d’un canal de sorra per facilitar el pas d’embarcacions de socors.
 
 
Els informadors ambientals
Des de mitjans de juny i fins a mitjans de setembre un equip de quatre persones que treballen en parelles de dos els informadors ambientals duran a terme tasques de col·laboració amb el servei d’inspecció municipal i d’informació ambiental en les diferents platges de la ciutat.
 
Una de les principals tasques dels informadors ambientals és la de comprovar diàriament i en diverses ocasions que els serveis municipals, com ara dutxes, fonts, pasarel·les, WC’s, etc., funcionin, i informar de les incidències que vagin detectant durant la jornada. Aquestes tasques de col·laboració s’efectuen en coordinació amb la Creu Roja, encarregada de fer arribar a l’Ajuntament les possibles incidències detectades.
 
 
Control de qualitat de les aigües
La Unitat Tècnica de Salut Pública de l’Ajuntament executa una campanya de control higiènic sanitari ambiental de platges que té com a objectiu:
 
-          Controlar la qualitat de les aigües de mar a les platges del municipi de Tarragona.
-          Informar l'opinió pública de l'estat de les platges i les zones de bany.
-          Obtenir una àmplia base de dades sobre la qualitat de les aigües de bany i sobre l'estat general de les platges.
 
La campanya es basa en l’anàlisi de mostres agafades durant l'any en dos períodes: els mesos d'estiu i la resta de l'any. El primer període és el que té una major activitat en aquestes zones de bany, motiu pel qual és l’època en què es poden produir majors impactes des del punt de vista de la salut pública.
 
Durant la resta de l'any, l’interès principal és la possible contaminació causada pel desplaçament d’aigües dels emissaris submarins o del Francolí cap a les platges, degut als corrents marins.
 
 
Web municipal de platges
Enguany la web municipal de platges estarà inclosa a la nova versió de la web de l’Ajuntament de Tarragona, la qual es preveu que es faci pública el juliol de 2009.
 
La web de platges serà una eina concebuda per facilitar informació (equipaments, serveis, gestió ambiental, estat de l'aigua, normativa, manual de bones pràctiques, etc.) i interaccionar amb els internautes, els quals podran formular queixes, consultes i suggeriments.
 
 
Vigilància de platges a càrrec de la Guàrdia Urbana
La Guàrdia Urbana desplega enguany el doble d’efectius que l’any passat per a garantir la seguretat de les persones a les onze platges del litoral tarragoní i mirar de canalitzar els recursos existents d’una manera més cívica.
 
El dispositiu de seguretat de la temporada alta a les platges va entrar en funcionament el 15 de juny i durarà fins el 15 de setembre. Durant aquest període, vuit agents de la Guàrdia Urbana, que es desplaçaran amb una motocicleta tipus escúter, s’ocuparan de la vigilància i protecció integral dels prop de vuit kilòmetres de platges tarragonines amb l'objectiu de garantir els màxims nivells de seguretat, convivència i civisme. També es vol millorar la mobilitat i la fluïdesa del trànsit davant de l'afluència de persones i vehicles.
 
L’horari intensiu de vigilància de les platges, des de les més concorregudes, com la de Llarga o Arrabassada, fins a les petites cales com la Fonda o Roca Plana, comença a les deu del matí i s’estén fins a les vuit de la tarda, ininterrompudament de dilluns a diumenge.
 
Els agents disposen de formularis autocopiatius per recollir denúncies a peu de platja en els casos que no hi hagi autor conegut i que tampoc es doni la circumstància d’utilització de violència o intimidació. Amb aquesta mesura s’eviten demores al ciutadà i la molèstia d’haver de desplaçar-se a la comissaria de la Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra. Com a novetat, la Guàrdia Urbana també disposa de telèfons mòbils per a coordinar-se millor amb els cossos de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil del mar, salvament marítim, emergències mèdiques, serveis de neteja, d’inspecció, de socorrisme i d’informació ciutadana mediambiental.
 
Pel que fa a la venda ambulant il·legal es controlarà la venda d'objectes i begudes així com l’exercici d’activitats sense permís o llicència, com l’oferta de treballs de perruqueria, tatuatges o massatges a la platja.
Segells de reconeixement d'administració oberta