Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2009 Conclou la Primera Fase de l'excavació del Mercat Central

Conclou la Primera Fase de l'excavació del Mercat Central

Conclou la Primera Fase de l'excavació del Mercat Central

La segona fase continuarà pels carrers Reding i Cristòfor Colom
30/07/2007
Aquesta excavació ha estat efectuada per l’empresa d’excavacions arqueològiques Còdex, que ha obert la rasa sotmesa a l’ordre d’obertura de tots els sondeigs per a facilitar els accessos al mercat i de les mercaderies. Es tracta de fer una prospecció que no afecti l’activitat comercial dels paradistes, que sigui compatible amb la vida normal del mercat però que pugui possibilitar al màxim el coneixement arqueològic de la zona.
 
De fet, en aquesta primera fase només s’ha excavat un tant per cent molt petit que correspon al carrer Governador González, just en un dels laterals de l’edifici del mercat. Més endavant i de forma progressiva, es podran excavar zones més amplies, quan ESPIMSA cobreixi la part de carrer aixecada i pugui tornar a passar el trànsit rodat, aleshores s’obrirà l’altra part simètrica del carrer per a seguir treballant.
 
S’ha trobat una depressió natural de la roca, però almenys en un dels seus costats ha estat modificada antròpicament, és a dir per la mà de l’home. Aquesta depressió es va regularitzar intencionadament per tal de construir damunt seu on s’han descobert dos murs de contenció. Aquests anaven direcció Nord Sud que no estan relacionats entre ells. També s’ha destapat una petita evidència d’un paviment que funcionaria amb un d’aquests murs. L’última prova seria la culminació, és a dir la inutilització, d’aquestes estructures evidenciades per un estrat de gran potència que de moment - a falta d’un estudi més exhaustiu – datarien vers el segle IV dC.
 
S’espera que l’obertura de la segona fase ens pugui aproximar a la funcionalitat d’aquestes estructures, que es troben a extramurs de la muralla romana, ben a prop de la Via Augusta (cal tenir en compte que a la plaça Ponent hi havia un portal d’accés a l’interior de les muralles de la ciutat per on passava la Via Augusta). Per tant, aquestes estructures es relacionen amb possibles habitatges o àrees de treball que encara resten per definir.
La roca ha condicionat el fet de trobar poques restes i aquestes estan bastant malmeses. Tot el que s’ha explorat està afectat per obra moderna, és a dir que hi hagut intervencions anteriors sobre el terreny: clavegueram del segles XIX i XX, telefonia, Internet, electricitat etc. 
Segells de reconeixement d'administració oberta