Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2009 Dijous: L’Home i el Nen dels Nassos i Bany popular de Sant Silvestre

Dijous: L’Home i el Nen dels Nassos i Bany popular de Sant Silvestre

Dijous: L’Home i el Nen dels Nassos i Bany popular de Sant Silvestre

Sortirà el dia 31 de desembre a les 12 h des de l'interior de la Casa Balcells, al Pla de la Seu
29/12/2009

El proper dijous dia 31 de desembre, a les 12.00 h, al pla de la Seu, des de l’interior de la Casa Balcells: aparició de l’Home dels Nassos, amb tants nassos com dies té l’any, acompanyat per la Banda de la Misericòrdia de Reus.

Aquest personatge que “té tants nassos com dies té l’any” va ser creat l’any 1968, esdevenint el primer del seu gènere que adoptava la morfologia de capgròs, que posteriorment es popularitzà en d’altres indrets de Catalunya. Com que el dia 31 de desembre l’any ja només té un dia, l’home dels nassos realment podia ser qualsevol persona, però els infants s’imaginaven i s'imaginen que té tres-cents seixanta-cinc nassos. Tot i que a Catalunya es coneixen personatges que, amb una carota senzilla amb un nas de certes dimensions, apareixien aquest dia –per exemple el folklorista Joan Amades el recull fotogràficament a la Guia de Festes de Catalunya del 1958-, en la majoria de localitats, com en la mateixa Tarragona el fet d’anar a buscar l’Home dels Nassos no passava de ser una juguesca.
 
Joan Virgili Basora va ser la persona que el 1968 va tenir la idea de convertir la juguesca en el nano que avui tots els tarragonins coneixem. La imaginació del senyor Virgili anava, però, molt més enllà. Així, la idea original contemplava la participació d’un Nen, concretament un nadó, també construït en cartró pedra que havia d’aparèixer als carrers tarragonins cada 1 de gener. I és que Joan Virgili, bon coneixedor de les tradicions pròpies del nostre país, s’havia inspirat en un personatge de l’imaginari col·lectiu de la nostra cultura popular que simbolitza l'any i és una evolució d'un déu perdut, vinculat al déu romà Janus, que era representat amb dues cares: una amb aspecte infantil i l'altre d'ancià, una mirant endavant i l'altre endarrere, i amb dues claus, la del cel i la de l'infern. Virgili va voler traslladar aquest personatge del vell i de l’infant a la nostra Tarragona, ciutat amb un clar llegat romà. L’Home adult va completar la seva sortida i ha esdevingut una tradició plenament arrelada a la ciutat; en canvi, el Nen es va arribar a cisellar, però aquesta segona part de la idea no va reeixir, segons sembla pel fet que el dia de Cap d’any no va acabar semblant oportú, ja que potser no hauria convocat públic suficient.
 
La figura es va desar al magatzem de la brigada municipal de Tarragona, on ha superat quaranta anys d’avatars múltiples. El va rescatar l’any passat de l’oblit el treballador i rotulista de la brigada, Alexandre Ayxendri. L’obra original és de l’artista escultor valencià Vicenç Tortosa i Biosca.
 
Recorregut:
Es dirigirà per la Part Alta fins a l’ajuntament, on pujarà al balcó principal, per després continuar el seu itinerari fins al recinte firal on és ubicat el Parc Infantil de Nadal. Itinerari: Pla de la Seu, Pare Iglésias, Merceria, Cols, Major, la Nau, Peixateria, Cós del Bou, plaça de la Font, Rambla Vella, Sant Agustí, Rambla Nova fins al monument als herois de la guerra del Francès, recorregut per l’altre lateral fins al carrer de la Unió, Apodaca, Barcelona i plaça de l’Estació.
 
13 h Platja del Port Esportiu: Bany popular de Sant Silvestre que enguany celebra el seu 25è aniversari.
 
Segells de reconeixement d'administració oberta