Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2009 El Nen dels Nassos sortirà al carrer el proper 31 de desembre

El Nen dels Nassos sortirà al carrer el proper 31 de desembre

El Nen dels Nassos sortirà al carrer el proper 31 de desembre

Segueix la tradició de l'Home dles Nassos, sumant ara un petit nadó
29/12/2008
El proper 31 de desembre sortirà al carrer el Nen dels Nassos de Tarragona, un personatge entranyable que va ser creat el 1968, però que mai va esdevenir personatge públic.
 
Les tarragonines i tarragonins estan avesats al fet que cada dia 31 de desembre al punt del migdia aparegui al Pla de la Seu l’Home dels Nassos. Aquest personatge que “té tants nassos com dies té l’any” va ser creat l’any 1968, esdevenint el primer del seu gènere que adoptava la morfologia de capgròs, que posteriorment es popularitzà en d’altres indrets de Catalunya. Com que el dia 31 de desembre l’any ja només té un dia, l’home dels nassos realment podia ser qualsevol persona, però els infants s’imaginaven i s’imaginen que té tres-cents seixanta-cinc nassos. Tot i que a Catalunya es coneixen personatges que, amb una carota senzilla amb un nas de certes dimensions, apareixien aquest dia –per exemple el folklorista Joan Amades el recull fotogràficament a la Guia de Festes de Catalunya del 1958-, en la majoria de localitats, com en la mateixa Tarragona el fet d’anar a buscar l’Home dels Nassos no passava de ser una juguesca.
 
Joan Virgili Basora va ser la persona que el 1968 va tenir la idea de convertir la juguesca en el nano que avui tots els tarragonins coneixem. La imaginació del senyor Virgili anava, però, molt més enllà. Així, la idea original contemplava la participació d’un Nen, concretament un nadó, també construït en cartró pedra que havia d’aparèixer als carrers tarragonins cada 1 de gener. I és que Joan Virgili, bon coneixedor de les tradicions pròpies del nostre país, s’havia inspirat en un personatge de l’imaginari col·lectiu de la nostra cultura popular que simbolitza l'any i és una evolució d'un déu perdut, vinculat al déu romà Janus, que era representat amb dues cares: una amb aspecte infantil i l'altre d'ancià, una mirant endavant i l'altre endarrera, i amb dues claus, la del cel i la de l'infern. Virgili va voler traslladar aquest personatge del vell i de l’infant a la nostra Tarragona, ciutat amb un clar llegat romà. L’Home adult va completar la seva sortida i ha esdevingut una tradició plenament arrelada a la ciutat; en canvi, el Nen es va arribar a cisellar, però aquesta segona part de la idea no va reeixir, segons sembla pel fet que el dia de Cap d’any no va acabar semblant oportú ja que potser no hauria convocat públic suficient.
 
La figura es va desar al magatzem de la brigada municipal de Tarragona, on ha superat quaranta anys d’avatars múltiples. El va rescatar de l’oblit el treballador i rotulista de la brigada, Alexandre Ayxendri. A partir de la restauració realitzada per ell mateix, el Nen dels Nassos veurà per primer cop la llum pública el proper 31 de desembre. En el procés de treball han participat activament la senyora Joana Virgili, filla de Joan Virgili, i el senyor Francesc Virgili, nebot i també membre de la Comissió de Reis adscrita a l’Area de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona.L’obra original és de l’artista escultor valencià Vicenç Tortosa i Biosca.
 
Per tant, ja ho sabeu: a partir del proper 31 de desembre les tarragonines i els tarragonins no sols anirem a cercar i veure l’Home dels Nassos sinó també el Nen dels Nassos, que –com el seu pare- té tants nassos com dies té l’any. I ja veuran de quina mida! Novament la ciutat de Tarragona serà pionera d’una celebració, com ja ho va ser el 1968 gràcies al recordat Joan Virgili Basora.
Segells de reconeixement d'administració oberta