Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2009 El Pla d'Equipaments Culturals, un projecte de futur

El Pla d'Equipaments Culturals, un projecte de futur

El Pla d'Equipaments Culturals, un projecte de futur

La consellera Rosa Rossell puntua com a "globalment positiu" el primer any de gestió com a coordinadora de l'àrea de Patrimoni, Cultura i Ensenyament
18/06/2008
“El balanç d’aquests primers dotze mesos al capdavant de l’Àrea de Cultura, Patrimoni i Ensenyament ha estat globalment positiu”.  Així ho ha manifestat avui la tinent d’alcalde de Patrimoni, Rosa Rossell. I ha continuat: “No podem, però, fer un balanç triomfalista perquè aquesta àrea té molt territori a recórrer i, per tant, molta feina a realitzar. Estem satisfets però volem fer encara més coses perquè la ciutat necessita avançar encara molt més també en aquestes matèries”.
 
La consellera Rossell ha explicat que “bona part dels esforços a posar les bases per continuar treballant durant tota la legislatura. Algunes herències han estat més positives que altres. No ens podem penjar totes les medalles. Alguns projectes que nosaltres hem dut a terme s’havien realitzat, o encetat, en anteriors mandats. Potser ho hem fet diferent, però, és evident que propostes tan importants per la nostra ciutat com el Tàrraco Viva, per exemple, ja es duien a terme. Hem deixat la nostra empremta però els tècnics de l’Ajuntament i, més concretament, de l’àrea són qui s’han atribuir els èxits”. Rosa Rossell ha destacat la presentació que es va fer a Frankfurt de la candidatura de Tarragona com a capital de la cultura europea l’any 2016 o la presentació del Pla director de Muralles al govern de Madrid.
 
“A un altre nivell, aquest diàleg també s’ha dut a terme amb altres departaments de l’Ajuntament. Fins ara, eren estancs. Tothom feia feina sense comptar que podia unir esforços per aconseguir fites amb altres àrees de l’Ajuntament”, ha dit Rossell. A tall d’exemple, la tinent d’alcalde de Patrimoni ha citat la presentació de Tarraco Viva que es va fer a Lió, “aprofitant la promoció de la ciutat en origen que va fer el Patronat de Turisme de l’Ajuntament”. “Però si hi ha un projecte del que ens sentim especialment orgullosos és la creació del Servei de Política Lingüística de l’Ajuntament. 29 anys d’ençà de la recuperació de la democràcia, el consistori ha fet un pas cap a la normalitat posant en marxa aquest servei que pretén la dignificació del català entre la ciutadania i també dins el mateix ajuntament”.
 
Pel que fa als projectes de futur destaca el Pla d’Equipaments Culturals, sobre el que ja s’ha començat a treballar però que té un llarg recorregut en el temps.

Patrimoni

Tarraco Viva:
-          Enguany s’ha celebrat el 10è aniversari del festival Tarraco Viva, amb un extens i intens programa d’actes. Malgrat la contenció econòmica dels nous pressupostos, s’ha incrementat l’oferta.
-          El departament de Turisme de la Generalitat està tramitant la declaració de Tarraco Viva com a Festival d’Interès Turístic Nacional.
-          Així mateix, s’ha publicat un llibre amb motiu dels 10 anys de vida del festival.
Pla director de les Muralles:
-          S’ha aprovat el Pla director de la Muralla. S’activa la política d’inversió, amb la renovació dels protocols de l’1% cultural, amb una injecció econòmica de prop d’1 milió d’€ en la restauració del tram de la baixada del Roser, l’hort de l’Arquebisbe i les cobertes provisionals de cobriment del pas de ronda.
-          Està en fase de licitació per l’Instituto del Patrimonio Histórico Español, el projecte de restauració del tram del col·legi Lestonnac. ES preveu una inversió de 300 mil ampliables.
-          S’ha acordat que la muralla de Tarragona formi part dels conjunts de Murallas del Ministerio de Cultura. 14 milions d’€ en 10 anys.
Pont del Diable:
-          El ministerio de Foment ha aprovat el finançament del 75% del projecte de restauració del Pont del Diable: 2 milions d’€.
-          l’1% cultural de l’Estat dedicarà 1’5 milions d’euros (es tracta d’una partida plurianual) per a la restauració del Pont del Diable.
-          Es tracta d’una injecció econòmica que ja havia d’haver-se fet efectiva durant la passada legislatura del govern espanyol però que, gràcies a la recuperació del diàleg entre l’Ajuntament i el govern de Madrid serà possible aconseguir.
Ca la Garsa:
-          S’han dut a terme els treballs de consolidació de Ca la Garsa. Es van iniciar al mes d’octubre per remuntar els arcs que van caure.
-          S’han dut a terme els treballs de consolidació de Ca la Garsa. Es van iniciar al mes d’octubre per remuntar els arcs que van caure.
-          Paral·lelament a això, s’estan a punt de reprendre els treballs arqueològics que han de permetre conèixer l’edifici medieval i els seus precedents de l’època romana i de l’antiguitat tardana.
-          Es plantegen diverses possibilitats per plantejar el futur d’aquest espai històric, un dels escassos testimonis del passat jueu de la nostra ciutat.
-          S’ha signat un conveni amb ARCII per potenciar i donar a conèixer la cultura jueva, com a part integrant de la nostra història. Així neix el projecte Enyorada Tarragona, que pretén realitzar una sèrie d’activitats conjuntes: exposicions, conferències, publicacions, estudi del Call, itineraris, rutes, ... Inclusió de Tarragona a la xarxa de Juderias de l’Estat.
Tarragona, capital de la cultura europea 2016
-          És un projecte heretat de l’anterior legislatura al que hem donat un important impuls. L’exemple més clar d’això va ser la presentació que es va fer de la candidatura durant la celebració de la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt.  També es va fer una presentació oficial durant la fira Fitur, de turisme, a Madrid.
-          De moment, ja hi ha 400 ajuntaments que donen suport a la candidatura
-          S’ha iniciat una campanya d’adhesions ciutadanes. Divendres de la setmana passada es va donar el tret de sortida amb un concert de Camerata XXI i Àngel Ódena.
-          La planta baixa de la casa Sefus serà la seu de la candidatura.
 
Servei de Política Lingüística de l’Ajuntament
-          Amb l’objectiu de contribuir a reforçar la catalanitat de la nostra ciutat, al mes d’abril es posava en funcionament el Servei de Política Lingüística de l’Ajuntament.
-          29 anys després de la recuperació de la democràcia, l’Ajuntament de Tarragona ha corregit una anomalia històrica amb la creació d’un servei que neix, bàsicament, amb la voluntat de fomentar l’ús i la protecció del català a la nostra ciutat.
 
Pla d’Equipaments Culturals
- S’està elaborant un pla d’equipaments culturals. Si Tarragona ha d’esdevenir capital cultural a tot nivell cal que disposi de les infraestructures necessàries. S’ha començat a treballar en el tema preveient les necessitats futures de la ciutat, pel que cal la col·laboració d’altres administracions com la Generalitat i el govern de l’Estat.
 
Arxiu històric
-          L’arxiu històric, que depèn de la conselleria de Patrimoni, s’ha marcat com una de les fites recuperar la memòria històrica de la ciutat. Amb aquest objectiu, s’han signat convenis de col·laboració amb entitats i particulars per a la cessió del seu fons documental i de fotografia. Entre d’altres, i per citar només alguns exemples, el de la fàbrica de Tabacs, el de la comandància d’Enginyers Militars de Tarragona o el de la llibreria La Rambla.
En un altre àmbit, també s’ha recuperat la memòria històrica a través de fets com la dignificació de la celebració de la Diada o de la Guerra del Francès. Així mateix, s’ha procedit a recuperar el refugi antiaeri de l’Ajuntament i s’està treballant en la seva musealització i recuperació.
Segells de reconeixement d'administració oberta