Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2009 Tarragona acull la 2a Marató de donació de sang

Tarragona acull la 2a Marató de donació de sang

Tarragona acull la 2a Marató de donació de sang

Dissabte 16 de setembre, al Teatre Metropol
08/09/2006

El Banc de Sang i Teixits promou diverses actuacions dirigides a fomentar les donacions de sang per aconseguir l’autosuficiència. Entre les activitats que es van iniciar l’abril del 2002 hi ha les  campanyes itinerants de Maratons de Donació de Sang, que durant el primer any es van  fer en 12 poblacions catalanes. Enguany les maratons es faran  a 27 poblacions de Catalunya.

Conjuntament amb l’Ajuntament de Tarragona i l’Associació de Donants de Sang del Tarragonès, s’ha previst que el proper dissabte 16 de setembre de 10 del matí a 10 del vespre,  es puguin realitzar donacions de sang al Teatre Metropol . Serà la segona Marató de Donació de Sang que acull Tarragona. La primera va tenir lloc al febrer del 2004. La Marató té  com a objectiu principal sensibilitzar sobre els greus problemes que s’originen quan manca sang i captar nous i noves donants.

Els responsables d’aquesta marató fan una crida a la participació de tothom en la preparació de l’esdeveniment, ja sigui aportant idees, ajudant a la difusió amb qualsevol iniciativa o preparant activitats. Si esteu interessats en participar-hi podeu posar-vos en contacte amb el telèfon 902 170 257 (Josep Maria Planella / Cristina).

Igualment, s’està treballant amb l’objectiu de batre un rècord de participació, la qual cosa només es pot aconseguir amb la implicació de tota la societat de Tarragona. S’espera obtenir xifres molt elevades i aconseguir novament les reserves necessàries per aportar al banc de sang, assegurant així el subministrament en els moments més necessaris.

Més informació: www.bancsang.net

Únic banc de sang

El Banc de Sang i Teixits (BST) és actualment l’únic banc de sang de Catalunya, resultat d’unir tots els bancs del territori per fer front a l’increment dels requeriments tècnics i de seguretat. A més de promocionar la donació en les unitats mòbils, el BST és el responsable integral dels serveis de transfusió d’11 hospitals de la Xarxa Pública Catalana i d’assumir el compromís de ser el centre de referència en la resolució de consultes transfusionals per als serveis que en aquesta matèria tenen tots els hospitals i clíniques de Catalunya.

Objectius hemodonació

El Banc de Sang i Teixits subministra a tots els hospitals i clíniques de Catalunya els productes sanguinis que manquen per atendre les necessitats que poden sorgir en gairebé 15.000 llits hospitalaris.

L’objectiu de l’hemodonació és disposar dels productes sanguinis necessaris, 1000 cada dia, com a mínim, per donar assistència a tots els hospitals de Catalunya. A l’any 2005, es van obtenir un total de 218.755 donacions, i per al 2007 se’n preveuen uns 270.000.

El BST compta actualment amb 11 centres de donació propis en els hospitals de referència de les poblacions catalanes. L’any 2005 es van recollir 62.136 unitats de sang en els centres fixos, xifra que representa el 28 per cent del total.

Municipis amb Maratons

La flota d’equips mòbils realitza unes 80 campanyes a la setmana i periòdicament es realitzen diverses Maratons arreu de Catalunya, com és el cas de la que se celebrarà a Tarragona. Durant l’any 2005 es van dur a terme un total de 4163 sessions a la majoria de municipis, empreses i entitats socials catalanes. L’any 2005 es van recollir 156.619 unitats de sang en les campanyes amb unitat mòbil, xifra que representa un 71 per cent del total de donacions. També s’organitzen maratons per promoure la donació de sang des d’una gran flexibilitat horària i un important desplegament de serveis.

Diàriament, el Banc de Sang i Teixits distribueix 1000 productes sanguinis als hospitals públics i privats de Catalunya. L’any 2005 es van subministrar 325.381 productes sanguinis distribuïts de la forma següent: més de 28.000 unitats a plasma fresc, 3900 litres de plasma conservat, 200.000 concentrats d’hematies (CH) i més de 92.000 a concentrats de plaquetes (PQ).

Cada any, gràcies a la transfusió sanguínia, se salven moltes vides

Les donacions fan que els bancs de sang puguin obtenir els components necessaris (glòbuls vermells, plaquetes, plasma, etc) per al tractament de moltes malalties.

La sang no es pot fabricar

Qui pot donar sang

Es pot donar sang si es té entre els 18 i 65 anys
Si el pes corporal supera el 50 kg
Si no s’ha patit hepatitis després dels 12 anys
Per donar sang no fa falta anar dejú

Segells de reconeixement d'administració oberta