Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2009 Vuit mesos de treball per garantir la igualtat d'oportunitats

Vuit mesos de treball per garantir la igualtat d'oportunitats

Vuit mesos de treball per garantir la igualtat d'oportunitats

La conselleria de Polítiques d'Igualtat es va constituir formalment el 23 de novembre de 2007 amb la finalitat de ser un instrument d'impuls i planificació d'aquestes polítiques per tal de garantir la Igualtat d'oportunitats.
23/07/2008
La conselleria de Polítiques d’Igualtat es va constituir formalment el 23 de novembre de 2007 amb la finalitat de ser un instrument d’impuls i planificació d’aquestes polítiques per tal de garantir la Igualtat d’oportunitats.
 
En aquests vuit mesos de treball, s’ha creat l’estructura tècnica i administrativa que ha de sostenir les línies polítiques, així com els projectes i accions a desenvolupar.
 
Accions realitzades en polítiques d’igualtat adreçades a les dones:
 
+ Elaboració del Protocol d’intervenció en situacions de violència de gènere i familiar. Va ser el primer compromís d’aquesta Conselleria i el mateix dia de la presentació pública es va signar un document que comprometia a tots els agents participants a treballar per l’elaboració d’aquests protocols.
 S’ha constituït una taula de treball per coordinar esforços i  establir  mecanismes més eficaços d’atenció a les dones que pateixen situacions de violència. Aquesta taula està integrada per professionals de la salut,  serveis socials, Servei d’Informació i Assessorament a la Dona, Immigració, Cossos de Seguretat, (Policia Nacional, Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra), Col·legi d’advocats, Institut Català de les Dones, Observatori contra la violència depenent de la Subdelegació del Govern, Serveis de Justícia, on es troben representats des del Servei d’Atenció a la Víctima dels Serveis de Justícia de la Generalitat, fins  Fiscalia, Judicatures, i el recentment incorporat Servei Forense. 
Probablement més endavant s’hauran d’ incorporar altres serveis com els d’educació o  treball,  ja que la violència afecta a tots el àmbits de la vida. Per  aquesta raó la tasca d’aquesta taula de treball  no finalitzarà amb l’elaboració del document. Es constituirà una comissió permanent d’avaluació del protocol per  corregir les disfuncions que  es donin amb la seva posada en funcionament.
 
+ Elaboració de la diagnosi per a la realització del Pla d’Igualtat de Polítiques de Dones. Durant els mesos de setembre, octubre i novembre s’iniciarà un procés participatiu amb les diferents entitats de dones de la ciutat. El Pla d’Igualtat marcarà les línies de treball per la consecució de la igualtat d’oportunitats per a tothom. D’aquesta manera, la diagnosi  i el pla d’Igualtat, es preveu  que estiguin dissenyats  per la fi d’any.
 
+ Al llarg del 2007 s’han realitzat diferents actes en el marc del Dia de la dona treballadora i s’han iniciat trobades amb entitats de dones per la posada en funcionament del Consell Municipal de les Dones.
 
+ El proper 4 d’octubre es realitzarà la jornada de treball “Formació i debat al voltant de la participació de la perspectiva de gènere”.
+ Properament s’obrirà el Casal de les Dones, un espai de formació i atenció a les dones sobre temes d’interès social, personal i familiar així com orientació més especialitzada a nivell jurídic i psicològic.
 
+ Els dies 18 i 19 de novembre se celebrarà el III Congrés Nacional d’Usos del Temps en col·laboració amb el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i la Asociación para la Racionalización de los Horarios españoles.
 
Accions realitzades en polítiques d’igualtat adreçades a persones discapacitades:
 
+ El Servei Municipal de la Discapacitat ha iniciat les trobades per a posar en marxa el Consell Municipal de la Discapacitat.
 
+ Altres projectes:
-      Programa platges accessibles realitzat conjuntament amb la conselleria de Medi Ambient de l’Ajuntament i amb conveni amb la Creu Roja. Així cal, destacar els serveis existents:
. Passarel.les a les platges del Miracle, Arrabassada, Llarga, La Móra i Tamarit.
. Dutxes adaptades al Miracle, Arrabassada, Sabinosa, Llarga i la Móra.
. Wc adaptats al Miracle, Arrabassada, Llarga,  la Móra i Tamarit.
. Cadires amfíbies al Miracle, Arrabassada, Llarga, la Móra i Tamarit.
-      Festa per a Tothom, activitats per a fer accessibles i participatives les festes de la ciutat.
-      Campanya Paraigües, foment de visites de grups escolars a centres especials, promoció d’obres teatrals interpretades per grups amb discapacitat sensorial o cognitiva.
-      Curs de Natació adaptada en col·laboració amb el Patronat Municipal d’Esports.
-      Per al proper quadrimestre, es posarà en marxa “la ciutat entre les mans i els llavis” destinat a afavorir la integració de les persones amb dificultats auditives.
 
Accions realitzades en polítiques d’igualtat adreçades a d’altres col·lectius:
 
+ El mes d’abril es va crear la Unitat Tècnica d’Immigració i s’han iniciat reunions amb diferents associacions que representen a les persones nouvingudes.
 
+ S’ha començat a treballar conjuntament amb associacions de lesbianes, gais, transexuals i bisexuals (LGTB) i s’ha col·laborat en la “Trobada de famílies lesbianes i gais” celebrada a Tarragona de l’1 al 4 de maig.
Segells de reconeixement d'administració oberta