Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2010 Aquest dissabte es presentarà l'estudi 'Associacionisme i participació ciutadana al municipi de Tarragona'

Aquest dissabte es presentarà l'estudi 'Associacionisme i participació ciutadana al municipi de Tarragona'

Aquest dissabte es presentarà l'estudi 'Associacionisme i participació ciutadana al municipi de Tarragona'

En el marc del Pla Tarragona 2022
19/11/2010

L'Ajuntament de Tarragona ha impulsat l'estudi “Associacionisme i participació ciutadana al municipi de Tarragona”, realitzat per un equip de professionals de la Universitat Rovira i Virgili, que té com objectiu obtenir una radiografia del món associatiu de la ciutat en l'actualitat i que permeti definir i impulsar conjuntament amb les entitats el futur associatiu del nostre municipi, cadascú des de la seva posició, unint esforços i respectant la independència tant de les entitats com de l'administració.

L'estudi es presentarà aquest dissabte en la jornada Associacionisme i participació, en el marc del Pla Tarragona 2022, que tindrà lloc a la seu l’Institut Municipal d’Educació, a les 9.45 hores.

Per elaborar el treball s’han enquestat 325 entitats, un 60 per cent del total sobre les quals l’Ajuntament disposava d’informació que facilités el seu contacte (544).  De l’estudi es desprèn que les quatre potes del teixit associatiu de les entitats a Tarragona són: les culturals, les esportives, les associacions de veïns i les dedicades a la gent gran. En l’estudi es detalla el seu àmbit de treball que pot ser de barri, municipal, comarcal, provincial,  fins a internacional,  i el tipus d’activitat que desenvolupen. Per exemple, en termes numèrics, realitzen al voltant de 1.903 activitats anuals, el que suposa una mitjana de 5,86 activitats per cadascuna de les entitats enquestades. Una de cada dues entitats (52,5%) programa conferències i debats com activitat principal. El 40% organitza excursions i el 32% realitza activitats infantils. La formació com activitat genèrica també té un paper rellevant en les activitats de les entitats tarragonines.

El treball també contempla altres dades com el règim de tinença del local (cedit, propi, llogat, etc). En aquest sentit, el 40,3% s’ubiquen en un local cedit per institucions -bàsicament de l’Ajuntament- ; un 21,1% en propietat i un 17,6% el tenen llogat. Altres aspectes  que podem trobar són: el nombre de socis i la seva evolució en els darrers 4 anys; les quotes que es paguen a l’entitat; el predomini d’homes i dones; el pressupost que tenen i la seva procedència (socis, institucions, particulars, etc) i una valoració de la seva relació amb les principals institucions.

L’obertura de la jornada de demà anirà a càrrec de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i la ponència marc anirà a càrrec de Fernando Pindado, subdirector general de Participació en l’àmbit local, departament d’Interior, relacions institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya que tractarà “Les associacions, una oportunitat plena d’amenaces”. A més, es comptarà amb la participació dels responsables de l’estudi sobre l’associacionisme a la ciutat, Juanjo Pujades i Àngel Belzunegui, professors de la URV.

L’estudi s’ha realitzat durant  el període 2009-10 i es pot consultar sencer al web http://participacio.tarragona.cat

 

Segells de reconeixement d'administració oberta