Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2010 Jornada de governs locals de la Unió Europea a Tarragona

Jornada de governs locals de la Unió Europea a Tarragona

Jornada de governs locals de la Unió Europea a Tarragona

Ciutadania europea i patrimoni cultural i turístic, a debat
Jornada de governs locals de la Unió Europea a Tarragona Manuel López Pasca, tinent d'alcalde de Relacions Ciutadanes
19/02/2010

L’any 2010 serà clau per a la ciutadania europea. Hauria de ser el primer any de recuperació de la crisi econòmica i financera global. La construcció europea s’enfronta a nous reptes i nous escenaris: la recent estrenada legislatura del Parlament Europeu, la renovació de la Comissió Europea, l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa i la formulació de l’estratègia “Europa 2020” a favor del creixement i la competitivitat. El 2010 és també l’Any Europeu contra l’Exclusió Social i la Pobresa.

Barcelona acollirà del 22 al 24 de febrer la Cimera Europea de Governs Locals que girarà entorn a quin ha de ser el seu paper a nivell europeu i local, i quines mesures s’han de prendre en el context actual. La qüestió clau al voltant de la qual girarà la cimera és saber com han de treballar els governs locals per aconseguir unes ciutats i una Europea més cohesionades.
 
La Cimera de Governs Locals serà un espai de debat i intercanvi entre governs locals de tot Europa, els estats membres, les institucions europees i el sector privat, amb la finalitat de donar respostes i promoure propostes concretes en el marc d’una nova agenda europea i el context actual de crisi econòmica i financera. Es revisaran les perspectives de futur, els models, el finançament públic i les politiques dels governs locals europeus tenint en compte el seu caràcter d’administracions properes a la ciutadania.
 
Dins de la Cimera de Governs Locals que se celebrarà la setmana vinent, la ciutat de Tarragona acollirà una jornada descentralitzada per debatre sobre les ciutats europees que treballen per a la cultura i el patrimoni. Durant tot el dia, representants de diferents governs locals i regionals i institucions europees debatran a Tarragona sobre la importància del paper dels governs locals i com també es pot fer ciutadania europea des del món més proper al ciutadà.
 
La jornada s’ha estructurat en tres taules rodones:
  • “Ciutadania europea”, que comptarà amb la participació de Senen Florensa, director de l’Institut d’Estudis de la Mediterrània; Jordi Baijet, alcalde de Sitges i Montse Arnau, assessora i consultora d’empreses dedicades al món turístic.       
  • “L’actual legislació i el planejament urbanístic de les ciutats patrimoni”, amb Julián Lanzarote, alcalde de Salamanca i President del Grupo de Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España; Joan Anton Font, secretari general de l’Ajuntament de Tarragona; Alain Emphoux, regidor de relacions internacionals de l’Ajuntament d’Avignon i Josep Manuel Rueda, subdirector general de la Direcció de Patrimoni de la Generalitat
  • “La Via Augusta com a eix de comunicació a Europa”, que moderarà José Clemente López Orozco, alcalde de Lugo i president de la Comissió de Patrimoni Històric - Cultural de la FEMP; i que comptarà amb ponents com Isabel Rodà, directora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica; Marta Prevosti, investigadora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica; Mateu Turró, professor de l’Escola d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de la UPC i Sagrario Huelin, gerent de la Fundació Abertis.
 
Els governs locals són les institucions més properes a la ciutadania. Per a que el projecte europeu avanci i es compleixen les expectatives que l’inspiren, els governs locals, els més propers al ciutadà, han de contribuir-hi de manera decisiva. Els problemes globals són problemes locals, és en l’àmbit local on se senten i es pateixen, on cal donar-hi una primera resposta. Les ciutats i les regions europees es troben davant d’importants reptes de cohesió social, mediambientals, energètics i de competitivitat.
 
Per aquest motiu, la Cimera Europea de Governs Locals oferirà un espai de comunicació i debat entre els diferents governs locals de tot Europa, les institucions europees, els estats membres, els agents socials i el sector privat amb la finalitat de contribuir a elaborar una agenda local europea en relació amb els principals problemes que han d’afrontar aquestes institucions, entre els quals, sens dubte, destaca l’actual crisi econòmica i financera.
 
La jornada tindrà lloc a la sala Medusa del Palau Firal i de Congressos de Tarragona, de 9 h a 17 h.
 
 
Segells de reconeixement d'administració oberta