Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2010 La Guàrdia Urbana finalitza la Campanya de Nadal amb un balanç satisfactori

La Guàrdia Urbana finalitza la Campanya de Nadal amb un balanç satisfactori

La Guàrdia Urbana finalitza la Campanya de Nadal amb un balanç satisfactori

El tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Carles Castillo explica que “l’objectiu d’aquest operatiu és garantir el desenvolupament de tots els actes previstos, incidir en la prevenció de les conductes incíviques i facilitar un ambient de seguretat i harmonia”
12/01/2010

Des del 21 de desembre i fins al 8 de gener, la Guàrdia Urbana de Tarragona ha desplegat l’operatiu de Nadal. El tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Carles Castillo, explica que “l’objectiu d’aquest operatiu és garantir el desenvolupament de tots els actes previstos durant aquestes dates i incidir en la prevenció de les conductes incíviques, a més d’atendre els requeriments de la ciutadania donar-li una resposta immediata i facilitar un ambient de seguretat i harmonia”. El cap de la Guàrdia Urbana, Rafel Comes, ha declarat: “Volem agrair al ciutadà la seva comprensió envers aquests dispositius, que de vegades poden suposar un trasbals en la seva vida quotidiana, ja que en moments puntuals ha estat necessari tallar la circulació en determinats carrers, impedir l’estacionament, afectant la seva llibertat de moviments a l'ésser aturat o controlat en qualsevol dels dispositius realitzats”. I ha afegit: “la Guàrdia Urbana té la certesa que sense la col·laboració ciutadana no hauria estat possible portar a terme amb satisfacció aquesta Campanya de Nadal 2009”.

Durant aquestes setmanes s’han posat en marxa 4 dispositius: 

DISPOSITIU DE TRÀNSIT

Durant tota la campanya, la Divisió de Trànsit ha incrementat la seva presència al voltant de les zones comercials, per afavorir la circulació dels vehicles, evitar els embussos i denunciar els vehicles mal estacionats.

Així mateix, la Unitat d’Atestats ha incrementat els controls preventius de drogoalcoholèmies, realitzats en diferents indrets del terme municipal. S’han dut a terme 32 controls de drogoalcoholèmies, amb un total de 198 proves realitzades de les quals s’han derivat 19 denúncies administratives i 4 diligències per infracció penal, la qual cosa suposa un índex d’infraccions gairebé del 12%.

D’altra banda, s’han realitzat 2 controls de velocitat amb ràdar, amb un total de 1.831 vehicles controlats, dels quals 35 han resultat denunciats administrativament per excés de velocitat, la qual cosa suposa un índex  d’infraccions gairebé del 2%.    

DISPOSITIU DE PROXIMITAT

La prioritat d’aquests serveis ha estat donar cobertura a les zones comercials, tant del centre ciutat, com dels barris de ponent, del nord, polígons comercials i industrials. S’han realitzat patrullatges juntament amb el cos de Mossos d’Esquadra, en el marc de l’anomenat “Dispositiu Grèvol”, és a dir dotacions conjuntes (agent de Guàrdia Urbana i un altre de Mossos d’Esquadra). L’objectiu és fomentar els serveis conjunts i les patrulles mixtes, amb l’ànim d’avançar en la coordinació policial entre els cossos i amb la voluntat de mostrar-se al ciutadà com a una única policia integral de Catalunya. 

Diàriament s’han entrevistat amb els comerciants i s’han realitzat patrulles a peu en un total de 158 rutes en torn de tarda, en col·laboració amb Mossos, per 72 rutes en torn de matí, atenent els requeriments diversos que s’anaven produint.

DISPOSITIU DE SEGURETAT CIUTADANA

Dels dispositius de seguretat ciutadana, s’han encarregat generalment, els agents de la Divisió de Seguretat Ciutadana, recolzats en ocasions per membres del cos de Mossos d’Esquadra que han col·laborat en les identificacions i diferents escorcolls de vehicles i persones, portats a terme majoritàriament en zones d’oci nocturn i zones d’especial conflictivitat a la ciutat.

Aquest dispositiu, també ha comptat amb la participació de la Unitat de Delinqüència Urbana (UDU), unitat de creació recent a la Guàrdia Urbana de Tarragona, que desenvolupa principalment tasques d’investigació de delictes, tràfic de drogues, tinença/consum de drogues, tinença d’armes i persecució d’actes vandàlics/incívics, entre d’altres.

DISPOSITIUS PLANIFICATS

Dels diferents dispositius planificats per aquestes festes, cal remarcar per la seva rellevància els següents: Parc de Nadal, Cursa de Sant Silvestre, Home dels Nassos i Cavalcades de reis.

El Parc de Nadal va obrir les seves portes el dia 23 de desembre de 2009 i les va tancar el passat dia 03 de gener, i s'encarregaven de l’estand de la Guàrdia Urbana, normalment, un total de 6 agents en torn de mati i/o tarda, amb un èxit de visites rebudes. L’Home del Nassos va arribar a la seva cita puntualment com ho fa cada Cap d’Any i va ser acompanyat durant tot el seu recorregut per la ciutat per dos motoristes de la Guàrdia Urbana. Els preparatius de la Cursa de Sant Silvestre, en la qual van participar més de 1.200 corredors, va suposar la necessitat de buidar de vehicles el Passeig Marítim Rafael de Casanoves, tram comprés entre el Port Esportiu i la plataforma multifuncional de la Platja del Miracle, i el posterior acompanyament per part de dos motoristes de la policia local.

S’han celebrat 9 Cavalcades de Reis en tot el terme municipal que suposen un important desplegament d’efectius per poder satisfer les necessitats ciutadanes. Tot això, de vegades, comporta molèsties pel ciutadà, que es pot veure afectat d’alguna manera pels talls puntuals de carrers i prohibicions d’estacionament. Aquest any se celebrava el centenari de la Cavalcada de Reis a Tarragona, motiu pel qual diverses unitats mòbils de Televisió Espanyola s’han desplaçat a la nostra ciutat. Tot això comporta la mobilització d’un nombrós dispositiu per poder donar el millor servei possible.

Aquest any, la Guàrdia Urbana ha destinat a la cavalcada de la ciutat els següents efectius: un sotsinspector, dos sergents, tres caporals i un total de vint agents, a més de comptar amb la col·laboració de 20 voluntaris de Protecció Civil, 10 voluntaris de Creu Roja, 10 agents de la Policia Portuària, 2 agents del cos de Mossos d’Esquadra, 30 treballadors de la Brigada Municipal i 27 coordinadors de carrosses, entre d’altres col·laboradors.

D’altra banda, i per motiu de l’onada de fred dels darrers dies, ha estat necessari activar el dispositiu Iglú, per tal de donar allotjament a les persones sense sostre a la nostra ciutat, i s'ha donat acollida a un total de 43 persones.   

Tarragona 12 de gener de 2010
Segells de reconeixement d'administració oberta