Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2010 Tarragona comptarà amb dos plans directors d'aigua i clavegueram adaptats al futur creixement de la ciutat

Tarragona comptarà amb dos plans directors d'aigua i clavegueram adaptats al futur creixement de la ciutat

Tarragona comptarà amb dos plans directors d'aigua i clavegueram adaptats al futur creixement de la ciutat

El Pla Director d’Aigua Potable, xifrat en 28 milions d’euros, preveu la construcció de dos nous dipòsits d’aigua. El Pla Director de Clavegueram, que té un pressupost de 80 milions d’euros, construirà i renovarà els col·lectors de la ciutat
15/09/2010

L’Empresa Mixta d’Aigües de Tarragona posa en marxa per primera vegada dos plans directors d’Aigua i Clavegueram per la ciutat de Tarragona. Es tracta de dos projectes que permetran fer una anàlisi, una diagnosi i una previsió de la situació actual de les infraestructures existents i poder preveure quina serà la seva evolució, incloent-hi el futur creixement establert pel POUM. Així mateix, aquests plans directors defineixen les inversions necessàries, tant per solucionar les deficiències actuals com per absorbir el futur creixement (POUM). L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat que “estem parlant de 108 milions d’euros en inversions durant aquesta dècada”. I ha afegit: “El que avui presentem assegura el futur de l’abastament de l’aigua a la ciutat”. Per la seva part, el director-gerent d’Ematsa, Eduard Zaragoza, ha explicat que “amb aquests plans millorem la capacitat de reserva d’aigua de Tarragona”.

En definitiva, són dos fulls de ruta que preveuen les futures renovacions i ampliacions de la xarxa per poder cobrir les necessitats que sorgeixin a la ciutat de Tarragona. Entre les actuacions previstes figura les construccions de dos nous dipòsits d’aigua: un amb capacitat per a de 15.000 m3 que es construirà al costat dels dipòsits de Sant Pere i Sant Pau; i un altre de 25.000 m3, que s’instal·larà a la zona Llorito, per alimentar noves zones de creixement, com són la  Budellera i Terres Cavades.

Pel que fa al Pla Director de Clavegueram contempla la construcció de nous col·lectors a tota la ciutat, entre els que destaca el que es construirà des del carrer Portalet-Rambla Vella fins a la plaça dels Carros, que recollirà les aigües de la Part Alta i del passeig de Sant Antoni.

La inversió d’aquests dos plans directors és de 108 milions d’euros, la major inversió de la història de la ciutat en la millora de la xarxa d’aigua i clavegueram.

Pla Director de l’Aigua Potable

A partir de la xarxa actual d’aigua potable, Ematsa ha realitzat una simulació matemàtica de la xarxa actual amb el creixement previst, per preveure les futures infraestructures necessàries. Les obres es poden dividir en:

 • Construcció de nous dipòsits (augment de la capacitat d’emmagatzematge).
 • Ampliació d’artèries, és a dir, noves canonades per subministrar nous sectors.
 • Renovació del subministrament actual.


Pressupost

El pressupost de les actuacions del Pla Director d’Aigua Potable és de 28 milions d’euros. Les actuacions del pla director s’han prioritzat, seguint un criteri estrictament tècnic, en funció de la seva necessitat d’execució.

Actuacions del Pla Director d’Aigua Potable (ordenades segons prioritat)

 • Construcció d’un nou dipòsit de 15.000 m3, al costat dels dipòsits de Sant Pere i Sant Pau (3,4 milions d’euros).
 • Rehabilitació dels dipòsits de Sant Pere i Sant Pau (1,2 milions d’euros). Aquest dijous aprovarà el Consell d’Administració d’Ematsa el projecte d’aquest nou dipòsit.
 • Actuacions diverses a la xarxa actual (1,2 milions d’euros).
 • Alimentació Tarragona Nord-Rodolat del Moro (1 milions d’euros).
 • Nou dipòsit de 25.000 m3, zona Llorito, per alimentar noves zones de creixement:  Budellera i la Vall del Llorito (4,2 milions d’euros).
 • Interconnexió de tots els dipòsits: Bonavista, Sant Pere i Sant Pau, Llorito, Boscos, la Móra i Ferran (11,7 milions d’euros).
 • Rehabilitació de l’Estació Tractament d’Aigües Potables (5,3 milions d’euros).


Pla Director del Clavegueram

Ja s’ha realitzat aixecament topogràfic de 7.800 pous i 6.500 embornals, en un total de 277 km de xarxa. I també s’ha fet una simulació matemàtica de la xarxa actual amb el creixement previst, per veure’n les futures infraestructures necessàries.

Tipus d’obra

Les obres es poden dividir en:

 • Ampliació d’artèries: 557 actuacions d’obra nova (65 km):
  • col·lectors primaris (34 km)=31,5 milions d’euros.
  • col·lectors secundaris (31 km)=16 milions d’euros.
 • Rehabilitació de pous i clavegueres i instal·lació d’embornals (8,5 milions d’euros).
 • Construcció de dipòsits de retenció de pluvials (24 milions d’euros).
   

Pressupost

El pressupost de les actuacions del Pla Director de Clavegueram és de 80 milions d’euros. Les actuacions del pla director s’han prioritzat, seguint un criteri estrictament tècnic, en funció de la seva necessitat d’execució.

Principals actuacions del Pla Director de Clavegueram (8,1 milions d’euros)

 • Construcció d’un col·lector de 80-120 cm de diàmetre, des del carrer del Portalet-Rambla Vella fins a la plaça dels Carros, que reculli les aigües de la Part Alta i del passeig de Sant Antoni.
 • Col·lector de secció 100 cm de diàmetre de connexió de la xarxa de la plaça Imperial Tàrraco amb la galeria de serveis de l’avinguda Roma, que porta les aigües fins al riu.
 • Calaix de 2 x 2 metres al carrer de Torres Jordi, fins al sobreeixidor existent al riu Francolí.
 • Col·lector 120 cm de diàmetre a la part baixa del barri de Sant Pere i Sant Pau, a l’avinguda dels Països Catalans.
 • Col·lector de secció 80-150 cm de diàmetre al polígon Entrevies, entre la carretera Vella de València i la C-31b.
 • Calaix de 2 x 2, 3 x 2 i 3 x 1,6 metres al polígon Francolí, a la carretera del polígon Francolí i el carrer de la parcel·la 20 i 21.
 • Col·lector de secció 60-80 cm de diàmetre a la Vall de l’Arrabassada, a la zona de Vileta de Mar.
 • Col·lector de secció 80-100 cm de diàmetre a Cala Romana, al carrer Tramuntana entre el carrer la Cota i el carrer del Tennis.
 • Col·lector de secció 80-120 cm de diàmetre a Solimar, a la carretera Solimar-Castellar, TP-2039.

 

 

Segells de reconeixement d’administració oberta