Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2011 El Pla Tarragona 2022 conclou que la ciutat ha de ser competitiva i referent en la societat del coneixement

El Pla Tarragona 2022 conclou que la ciutat ha de ser competitiva i referent en la societat del coneixement

El Pla Tarragona 2022 conclou que la ciutat ha de ser competitiva i referent en la societat del coneixement

El Grup Impulsor continuarà treballant i es crearà un comitè de seguiment de l’execució del pla
El Pla Tarragona 2022 conclou que la ciutat ha de ser competitiva i referent en la societat del coneixement L'alcalde amb membres del Grup Impulsor del Pla 2022
06/04/2011

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Xavier Grau, han presentat les conclusions del Pla 2022 i la declaració de compromís del Grup Impulsor del Pla. “Aquest pla és un projecte iniciat fa dos anys amb un objectiu clau: acabar amb la improvisació per imposar la programació. A la ciutat de Tarragona hi havia 26 plans i això està clar que desconcerta i dispersa els objectius”, ha remarcat l’alcalde Ballesteros. I ha afegit: “No volíem dissenyar un pla dirigista i imposat per l’equip de govern. Volíem un projecte de ciutat compartit per totes les entitats, agents socials i institucions per construir junts una sola Tarragona. Avui, dos anys després, tenim els resultats formulats per un Grup Impulsor que ha treballat molt per tenir aquest full de ruta. No és, per tant, el Tarragona 2022 el pla de l’equip de govern sinó el de tota la ciutat”.

Per la seva part, el rector de la URV, Xavier Grau, ha destacat “el compromís que significa per la Universitat aquest pla estratègic, ja que l’identifica encara més amb la ciutat on té la seva seu”. “Tots els eixos són importants -ha remarcat- però sobretot dos són claus per a la implicació de la Universitat: la Tarragona de la recerca i la innovació, i la implicació de la ciutat en l’economia del coneixement”.  

El Pla Tarragona 2022 és un document consensuat i participat. Tots els punts que apareixen al document han estat aprovats per unanimitat. “És el pla de tots”, ha afegit l’alcalde.

A partir d’ara, un cop presentades les conclusions i signada la declaració per tots els membres del Grup Impulsor, es crearà un equip de seguiment del Pla 2022 mitjançant la signatura d’un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili.

Amb l’elaboració del pla el Grup Impulsor ha arribat a les següents conclusions que es resumeixen en set eixos estratègics fonamentals per assolir una Tarragona amb més qualitat de vida i més oportunitats per a tothom.

1.   Tarragona ciutat capital

L’any 2022 Tarragona ha de ser una ciutat ben connectada amb el seu territori, nacional i internacionalment. Amb el tramvia, el tren convencional i el d’alta velocitat, l’aeroport, el port amb el transport de persones i mercaderies i per carretera (amb l’eix Tarragona-Montblanc-Lleida-Donosti).

Hem de ser una ciutat referent en els àmbits del patrimoni, el comerç, el turisme cultural, esportiu i de platges, la gastronomia relacionada amb la dieta mediterrània, i el creixement econòmic basat en la innovació i la recerca.

2.   Tarragona, ciutat cohesionada

La ciutat del 2022 tindrà pols d’activitat a cadascuna de les zones, convertint cada barri en un centre específic (ciutat esportiva a ponent, ciutat de la música a llevant,...) A més tots els barris estaran connectats a través de corredors verds.

La ciutat estarà cohesionada a nivell social amb programes que afavoriran la igualtat d’oportunitats, el civisme, el sentiment de pertinença o la inserció laboral dels col·lectius en risc d’exclusió social.

3.   Tarragona com a motor econòmic

El 2022 la ciutat estarà traient rendiment a totes les seves potencialitats: turisme (cultural, esportiu, familiar , d’oci i platges), comerç, logística, química bàsica i aplicada, i la recerca. Es desenvoluparan programes per impulsar al màxim aquests sectors i generar ocupació. A més, es treballarà per garantir l’existència de treballadors qualificats per assumir la demanda de treball d’aquests sectors. Per altra banda, es potenciarà la creació d’empreses i la captació d’inversions.

4.   Tarragona per la recerca i la innovació

La Tarragona del 2022 vol ser una ciutat immersa en la societat del coneixement. Per això s’enfortirà el paper de la URV com a pol d’innovació i competitivitat. Es fomentarà l’ús de les noves tecnologies i les empreses dedicades a l’economia verda i la innovació.

5.   Tarragona per la cultura i l’educació

Al 2022 Tarragona serà una veritable ciutat educadora i es potenciarà la formació permanent i contínua a través del sistema reglat i de l’educació no formal. Es treballarà per aconseguir una societat multilingüe, on la ciutadania tingui un bon coneixement del català, el castellà i l’anglès, com a mínim. Hi haurà una bona xarxa d’equipaments i activitats culturals a l’abast de tota la ciutadania.

6.   Tarragona per la qualitat de vida

La ciutat ha de ser referent en qualitat de vida i estil de vida mediterrani. Amb una bona qualitat ambiental i un patrimoni natural a l’abast de la ciutadania. Es desenvoluparan programes per ser una ciutat saludable a través de la pràctica de l’esport, la dieta mediterrània... La lluita contra el canvi climàtic, la promoció del transport públic, la creació d’entorns urbans saludables, o millorant la sensibilització cívica i mediambiental de la ciutadania.

7.   Gestió eficient i participativa

El 2022 l’administració ha de ser més àgil i eficient en els seus processos i en l’atenció a la ciutadania. A més, haurem d’estendre la cultura de la participació ciutadana a tots els nivells possibles. Per tot això, és imprescindible potenciar l’ús i aplicació de les noves tecnologies tant a l’administració com als canals de participació.

El Pla Tarragona 2022 és l’eina que marca el full de ruta de la ciutat pels propers anys. El Grup Impulsor està integrat per 18 representants de les entitats socials, econòmiques i veïnals més representatives de la ciutat. Així, hi tenen representació la Cambra de Comerç, el Consell Comarcal del Tarragonès, l’Ajuntament de Tarragona, CEPTA, l’AEQT, la PIMEC, l’Associació Hotelera de Tarragona, la URV, CCOO i UGT, la Subdelegació del Govern, la Delegació del Govern de la Generalitat, l’Autoritat Portuària, els quatre grups municipals amb representació a l’Ajuntament (PSC, CiU, PP i ERC) i les tres federacions veïnals de Tarragona. Aquest grup ha estat l’encarregat de validar la documentació i el pla de treball resultant del procés de participació i elaboració del Pla.

Segells de reconeixement d'administració oberta