Tarragona

Esteu aquí: Inici La Ciutat Notícies Notícies 2013 EMATSA puja un 8% la partida del fons social per bonificar el rebut de l'agiua a les persones amb escasos recursos.

EMATSA puja un 8% la partida del fons social per bonificar el rebut de l'agiua a les persones amb escasos recursos.

EMATSA puja un 8% la partida del fons social per bonificar el rebut de l'agiua a les persones amb escasos recursos.

La factura passa a ser bimensual per facilitar el pagament.
31/10/2013

El consell d'administració de l'Empresa Mixta d'Aigües de Tarragona (Ematsa) ha aprovat aquesta tarda l’increment d’un 8% la partida del fons social per bonificar el rebut de l’aigua a les persones amb escassos recursos. Així mateix, també ha donat llum verda a l’actualització del preu de l’aigua, que pujarà una tarifa mitjana 2,72%. És a dir, per una factura de 60 euros (preu mitjà per un consum de 30 metres cúbics d’una família de 4 membres) representa una pujada de 24 cèntims al mes.

L’increment de les tarifes de l’aigua a Tarragona ve determinat per l’acord marc signat entre l’Ajuntament de Tarragona i Ematsa el 27 de juliol de 2010. Un conveni que a efectes tarifaris es va començar a aplicar als rebuts de l’aigua al 2011, quan es van congelar les tarifes per un 95,53% dels usuaris. La fórmula que s’aplica en virtut d’aquest conveni entre Ajuntament i Ematsa determina el cost del preu de l’aigua. Ematsa va congelar el preu de l’aigua al 2009, una decisió que es va prendre amb l’objectiu de beneficiar a les famílies tarragonines en una època de dificultats econòmiques. El darrer increment de la factura de l’aigua es va produir al 2008, amb un augment del 4%.

Però aquesta línia de no pujar les taxes i els impostos ja no es va poder mantenir l’any passat perquè el Govern de la Generalitat va gravar les factures de l’aigua a conseqüència del fort endeutament de l’Agència Catalana de l’Aigua. Una mesura que continua enguany i que motiva que Ematsa no es pugui plantejar no gravar la factura de l’aigua. És a dir, amb la desaparició de la subvenció que realitzava l’ACA al Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), per evitar el greuge comparatiu amb la resta de Catalunya que mantenen els usuaris tarragonins subministrats pel CAT, es produeix un increment extraordinari dels costos. Aquesta subvenció es realitzava per evitar la doble imposició al cost de la compra de l’aigua. Per aquest motiu, Ematsa -després de tres anys mantenint el preu de l’aigua congelat- l’any passat ja es va veure obligat a augmentar el preu de l’aigua. Una mesura que es manté enguany amb un increment mitjà per la majoria d’un 2,30%.

 

Augmenta la partida destinada a bonificar el rebut de l’aigua a persones amb precarietat econòmica

Així mateix, s’incrementarà la partida destinada al Fons Social en un 8%. És a dir, l'any vinent seran 65.000 euros els diners que es destinaran a bonificar el rebut de l’aigua a les persones amb precarietat econòmica. Un ajut que enguany ha beneficiat a 264 famílies tarragonines. Recordem que aquest Fons Social Extraordinari es va crear el passat mes de maig fruit d’un conveni entre l’Ajuntament de Tarragona i Ematsa. Aquest acord, que té vigència fins al 31 de desembre d’enguany, és una eina més per pal·liar els efectes de l’actual crisi econòmica. Per aquest motiu, està adreçat a les persones que no poden abonar a l’empresa Ematsa l’import del servei d’aigua potable i clavegueram.

 

Facturació bimensual en lloc de trimestral

La darrera millora que s’aplicarà l’any vinent és la facturació bimensual, en lloc de la trimestral per facilitar el pagament. D’aquesta manera, els ciutadans podran comparar el cost real del rebut de l’aigua amb altres serveis, com la llum o el gas, sense que suposi un increment dels costos gràcies a la implantació de la telelectura, que es porta realitzant els darrers anys.

Comparteix


Segells de reconeixement d’administració oberta
© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat