Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2019 L’economia circular centrarà la II Jornada d’Innovació Idea

L’economia circular centrarà la II Jornada d’Innovació Idea

L’economia circular centrarà la II Jornada d’Innovació Idea

Entre els ponents destaca el meteoròleg Francesc Mauri, que abordarà què podem fer davant el canvi climàtic
04/06/2019

Som realment conscients de l'impacte de les nostres accions diàries? Sabem el cost econòmic i ecològic de beure un litre d'aigua envasada en comparació amb un litre d'aigua d'aixeta? Aquestes són dues de les preguntes que tindran resposta a la II Jornada Idea, que celebrarà dijous, 6 de juny, l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa).

La jornada tindrà lloc a les instal·lacions de l’empresa d’aigües de Tarragona, a la nova Sala Fòrum, s’iniciarà a les 16.30 h i finalitzarà a les 18.30 h. Aquesta darrera la clourà l’alcalde de Tarragona i president d’Ematsa, en funcions, Josep Fèlix Ballesteros. La jornada s’obrirà amb una ponència de Francesc Mauri, geògraf, meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio, que és també un reconegut expert en temes mediambientals. A continuació, l’arquitecte municipal Rogelio Jiménez parlarà sobre els sistemes de drenatge sostenible, posant com a exemple l’Anella Mediterrània; Raquel Pallach, de Sorea, tractarà de la transformació de les depuradores en biofactories; el tema de José Molina, responsable d’enginyeria, projectes i innovació d’Ematsa, serà l’economia circular al cicle integral de l’aigua, i el de Júlia García, del Business Unit in Leitat Technological Center, els fonaments de l’economia circular en el sector de l’aigua. Es tancaran, així, unes jornades organitzades al voltant del replantejament de processos que enfoquen la innovació amb l’objectiu de trobar recursos entre el que avui considerem residus.

Les jornades donaran a conèixer, entre altres coses, diversos projectes que té engegats Ematsa, que gestiona el cicle integral de l'aigua. Per exemple, l’empresa d’aigües de Tarragona replanteja usos energètics més nets i més barats que de retruc porten una major independència energètica. Paral·lelament, participa en iniciatives d'innovació dedicades a aprofitar els fangs de depuració, més enllà del seu ús agrícola, per fer-ne gas que serveixi com a combustible per a vehicles, i en un dels projectes que pot ajudar a la resiliència del territori davant de potencials episodis de sequera, mitjançant l'aportació de nous recursos hídrics amb aigua regenerada.

«Tots aquests reptes neixen de la creixent consciència sobre la petjada ecològica que deixa la nostra activitat. La qualitat de vida del present no pot anar en detriment de la del futur. Des de la solidaritat intergeneracional cal innovar en clau de sostenibilitat i posar la consciència ambiental al centre de les polítiques», remarca l’alcalde de Tarragona i president d’Ematsa, en funcions, Josep Fèlix Ballesteros.

Per la seva part, el director gerent d’Ematsa, Daniel Milán, ha posat l’èmfasi en el fet que «la sostenibilitat potser no és el camí més curt, però sí el que ens durà més enllà, cap a un desenvolupament sostenible que asseguri les necessitats presents sense comprometre la capacitat de les futures generacions. Només cal veure una dada: un litre d’aigua embotellada és 230 vegades més cara que l’aigua de l’aixeta».

Segells de reconeixement d'administració oberta