Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2021 Pau Ricomà anuncia la proposta de declarar el 14 d'abril "Dia dels Valors Republicans" a Tarragona

Pau Ricomà anuncia la proposta de declarar el 14 d'abril "Dia dels Valors Republicans" a Tarragona

Pau Ricomà anuncia la proposta de declarar el 14 d'abril "Dia dels Valors Republicans" a Tarragona

L’alcalde de Tarragona ha presidit aquest dimecres l’acte commemoratiu dels 90 anys de la proclamació de la Segona República
Pau Ricomà anuncia la proposta de declarar el 14 d'abril "Dia dels Valors Republicans" a Tarragona Foto: Manel R. Granell.
14/04/2021

Tarragona ha celebrat aquest aquest dimecres l’acte institucional per commemorar els 90 anys de la proclamació de la Segona República. L’esdeveniment ha estat presidit per l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, qui ha anunciat que portarà al proper plenari la proposta als grups municipals de declarar el 14 d’abril "Dia dels Valors Republicans" a Tarragona. L’esdeveniment ha tingut lloc al saló de plens de l’Ajuntament sota l’atenta mirada d’un convidat d’excepció: un bust de la Segona República que l’acalde Pere Lloret va regalar a les escoles de la ciutat.

Durant l’acte, l’alcade ha destacat la rellevància particular que la proclamació de la Segona República va tenir a Tarragona, on a les eleccions municipals del dia 11 d’abril “gairebé tres de cada quatre vots van ser per a la coalició republicana” de manera que —ha afegit— “Tarragona, amb tot el dret del món, feia la seva conquesta de la República”. L’alcalde ha fet finalment una crida a “defensar els valors republicans fins a les últimes conseqüències com a objectiu vital per fer una societat més justa, més equitativa i culturalment més avançada”. Per la seva banda, el conseller de Memòria Històrica, Manel Castaño, ha destacat el valor de comptar amb una “estructura municipal estable i amb pressupost”, la Comissió de Programes de Memòria, i ha refermat el compromís per part de l’equip de govern de donar suport a totes les entitats i institucions dedicades al treball i la difusió al voltant de la memòria històrica.

En el transcurs de la commemoració, representants de diferents grups municipals han llegit textos de l’època, començant per l’alcalde Ricomà, que ha fet la lectura del ban que l’alcalde republicà Pere Lloret va adreçar als tarragonins el 14 d’abril de 1931. Seguidament, Inés Solé (CUP) ha llegit el nomemanemt d’autoritats republicanes del 14 d’abril de 1931; Carla Aguilar (ECP), el text publicat al Diari de Tarragona l’any 1932 “Una conversa amb Na Josepa Ventura Ballesté”; Dídac Nadal (JxTGN), un text del governador interí Macià Mallol; Sandra Ramos (PSC), un text de Lluís de Salvador, director del Diari de Tarragona, en la crònica del dia 14 d’abril de 1931, publicat l’any 1932; i finalment Xavier Puig (ERC), un text del president Francesc Macià del 14 d’abril de 1931.

Segells de reconeixement d’administració oberta