Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2023 Pau Ricomà: "Governem per donar futur a la ciutat"

Pau Ricomà: "Governem per donar futur a la ciutat"

Pau Ricomà: "Governem per donar futur a la ciutat"

L’alcalde de Tarragona destaca com a eixos bàsics que han inspirat el seu mandat de govern “la cohesió, la participació i la sostenibilitat”
Pau Ricomà: "Governem per donar futur a la ciutat" Foto: Tjerk van der Meulen.
30/03/2023

La participació, la inclusió, el feminisme o la memòria democràtica són els valors que han regit el mandat del Govern Municipal de 2019 a 2023 i que s’han traduït en: 5 processos participatius i 3 noves conselleries. “Hem posat aquests valors al servei de la gent i hem iniciat un nou marc de relació amb la ciutadania”. Així ho ha manifestat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que ha fet un balanç d’una gestió municipal centrada en la determinació per “perpetrar el canvi a la ciutat de Tarragona. Un canvi que ja és palès i visible i que sense dubte ha de continuar”.

Envoltat de la major part dels consellers del Govern Municipal i a la Volta de la Tecleta, al Pretori, l’alcalde Ricomà ha remarcat la importància que ha tingut la conservació del Patrimoni aquest mandat. La injecció de 8 milions d’euros invertits en el manteniment, la restauració i la consolidació dels principals monuments Patrimoni Mundial de la UNESCO de la ciutat han estat una de les prioritats d’aquest mandat. La inversió en l’espai públic també ha estat un dels temes fonamentals d’aquest Govern Municipal. I això es reflecteix en els 40,237 milions d’euros que s’han invertit en projectes com la remodelació del Carrer Canyelles, Orosi, la urbanització del PP10, el parc multiesportiu de Sant Salvador, la plaça Catalunya de Sant Pere i Sant Pau, els aparcaments dissuasius, el projecte executiu del Banc d’Espanya, la inversió als polígons industrials, entre molts altres projectes.

La clau: escoltar als tarragonins i tarragonines

L’alcalde Ricomà ha defensat que aquest canvi es basa “principalment a escoltar els tarragonins i tarragonines i fer-los participar en les decisions importants per la ciutat, com el dibuix de la Tarragona del present i del futur, entre altres. I això no són paraules buides. Anem cap a una Tarragona que camina sota el rumb de la cohesió, la sostenibilitat i la cultura com a eixos fonamentals”. Entre les principals eines de participació engegades aquest mandat destaquen els pressupostos participatius que han permès executar 17 projectes finançats amb mig milió d’euros; el procés participatiu del POUM; el procés participatiu del Pla Integral de la Part Baixa, el del Fòrum de la Colònia i el procés participatiu que just s’engega ara per presentar al·legacions al projecte del Tramvia del Camp de Tarragona.

La creació de 3 noves conselleries

La creació de noves conselleries com són la de Nova Ciutadania, la de Feminisme i LGTBIQ i la de la Memòria Democràtica també són apostes importants d’aquest mandat, caracteritzat per eixos com la cohesió i la sostenibilitat “per construir la Tarragona del Futur. L’objectiu del POUM és la transformació de Tarragona en una ciutat per a tothom, una ciutat adaptada als nous temps, en què la qualitat estigui per sobre de la quantitat. Un objectiu clar que es resumeix en dos grans conceptes: cohesió social i sostenibilitat”. I ha afegit: “Tarragona s’ha de posar límits al creixement en extensió, apostant per la rehabilitació i la regeneració urbana per evitar la degradació de la ciutat històrica; ha  de créixer en aquelles zones on aporti un valor afegit, cosint Ponent i Nord amb el Centre, i ha de preservar els espais amb més valor natural per gaudi de tota la ciutadania. Una Tarragona cohesionada, amb projectes de futur compartits, que trenqui discursos disgregadors. I aquest model de ciutat és precisament el que ha avalat el procés participatiu del POUM. Una consulta ciutadana que no s’havia fet mai i que ens dona l’oportunitat,  a partir d’una sentència del Tribunal Suprem que revocava el Pla d’Ordenament Urbanístic Municipal aprovat per l’anterior govern, de construir una Tarragona amb una mobilitat sostenible, que millora l’espai públic”.

Entre els projectes fets realitats que constaten aquesta millora de l’espai públic figura la peonització del Carrer Canyelles, com a punta de llança de la futura Illa Corsini, el projecte de transformació del carrer Orosi que estarà en obres després de Setmana Santa, o els projectes que ja estan a licitació i que convertiran en un espai guanyat per als vianants com és el carrer Josepa Massanés, un tram de López Pelàez i Maria Cristina; els nous parcs inclusius d’Yxart i plaça dels Carros, o les properes ampliacions de parcs com Verdaguer, Josep Maria Salvadó i Urpí o Sentís i Porta. L’aposta per l’eixamplament de l’Anella Verda, l’habitatge social i l’impuls de l’economia local han estat altres dels eixos claus que l’alcalde Ricomà ha destacat durant el balanç del seu mandat.

L’alcalde Ricomà ha emfatitzat: ”Hem superat les situacions crítiques, comptant amb tothom. Hem respost a les necessitats quotidianes, hem desencallat temes històrics hem aconseguit moltes inversions exercint el lideratge del territori. En definitiva, hem transformat la ciutat”.

Consulteu la presentació - resum del balanç de mandat 2019 - 2023 (PDF).

Segells de reconeixement d'administració oberta