Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Ciutadania, Relacions ciutadanes i entitats Notícies 2012 Actes de reconeixement a la Figura del General Domènec Batet

Actes de reconeixement a la Figura del General Domènec Batet

Actes de reconeixement a la Figura del General Domènec Batet

Amb motiu de la celebració del 75è aniversari del seu afusellament l’any 1937
Actes de reconeixement a la Figura del General Domènec Batet Imatge d'arxiu del General Domènec Batet i Mestres
23/04/2012

El proper dimecres dia 25 d’abril se celebraran els actes de reconeixement a la figura del general Domènec Batet i Mestres, nascut a Tarragona l’any 1872, amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament l’any 1937 per mantenir-se fidel al règim legítim de la Segona República i intentar aturar el cop d’Estat que va desfermà la Guerra Civil espanyola (1936-1939).

Els actes seran els següents:

  • 19 h. carrer de La Unió, núm. 8, col•locació d’una placa commemorativa a la casa on va néixer el general Batet.
  • 19. 30 h. a la sala d’actes de l’Ajuntament de Tarragona, acte de reconeixement amb les intervencions del seu biògraf i historiador, Hilari Raguer, i de David Tormo, coordinador tècnic del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre.

Domènec Batet ingressà a l’acadèmia militar l’any 1887, va participar com a tinent a la Guerra de Cuba, conflicte en el qual ascendí a capità per mèrits de guerra. L’any 1925 és ascendit a general de Brigada i l’any 1931, quan es proclama la Segona República, és nomenat capità general de Catalunya. Durant els fets d’Octubre de 1934, malgrat els aldarulls, es considera que aconseguí dominar la situació amb el mínim de destruccions i violència. L’any 1935 va ser nomenat cap de la casa militar del president de la República Niceto Alcalá-Zamora i el febrer de 1936 ocupà el càrrec de cap de la Sisena Divisió Militar, amb seu a Burgos.
Pel seus intents i gestions per aturar el cop d’Estat del 18 de juliol de 1936, va ser detingut a Burgos pel colpistes i afusellat el 18 de febrer de 1937.

Els actes estan organitzats per l’Ajuntament de Tarragona i la família del general Batet amb la col·laboració de la Diputació.

Segells de reconeixement d'administració oberta