Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Ciutadania, Relacions ciutadanes i entitats Notícies 2020 Avui s’ha celebrat la primera reunió informativa per a la creació dels consells de districtes

Avui s’ha celebrat la primera reunió informativa per a la creació dels consells de districtes

Avui s’ha celebrat la primera reunió informativa per a la creació dels consells de districtes

El terme municipal es distribuirà en cinc districtes: el centre històric, l’eixample, els barris de ponent, les zones nord de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador i, per últim, llevant
06/02/2020

Aquest matí s’ha celebrat la primera reunió de la Comissió Informativa per a la creació dels consells de districtes, presidida per la consellera Paula Varas i amb representants de tots els grups municipals presents a l’Ajuntament de Tarragona.

La consellera ha explicat el treball desenvolupat fins ara i ha manifestat que amb els districtes hi ha la voluntat d’aconseguir majors cotes d’igualat, confiança en els poders públics i més eficàcia de la gestió municipal “per tal de promoure l’enfortiment d’una ciutadania participativa i activa”. Per tirar endavant aquest projecte, es distribuirà el terme municipal en 5 districtes, que són: el centre històric, l’eixample, els barris de ponent, les zones nord de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador i, per últim, llevant.

Els consells de districte seran òrgans per millorar la gestió dels assumptes de competència municipal i facilitar la participació ciutadana. Estaran formats per  un plenari, una presidència, una vicepresidència, uns grups de treball i una secretaria. La representació política dels regidors serà d’un terç i la resta serà de les associacions de la zona (associacions veïnals, culturals, esportives, comercials, de salut, etc.). En aquest sentit, cal assenyalar que a Tarragona hi ha 1.300 entitats registrades.

La consellera ha afirmat que “el president serà el representant del partit polític que hagi obtingut més vots en el territori del districte; per tant, podrà ser de l’oposició.”

Les funcions dels consells de districte seran, entre d’altres:

— Fer de canal de comunicació entre l’Ajuntament i la ciutadania de districte.

— Seguiment de les actuacions municipals en el districte.

— Fomentar la col·laboració entre els barris que conformen cada districte.

— Fer propostes de millora en els districtes.

— Impulsar la participació ciutadana en el districte.

La consellera Paula Varas ha afirmat que “entenem la participació com un dret, un deure, però també com un mecanisme de transformació i aprofundiment de la democràcia. Serà la ciutadania qui haurà de plantejar les seves necessitats i posar-se d’acord per determinar què és el que vol per al seu districte i com aconseguir el seu objectiu”.

També ha avançat que els pròxims dies es faran reunions amb les diferents associacions per presentar aquest projecte i després de l’estiu s’iniciarà una prova pilot del funcionament dels districtes.

D’altra banda, les persones que vulguin participar com a voluntàries en la Comissió Ciutadana per informar dels districtes, les quals rebran prèviament formació, poden enviar un correu electrònic amb les seves dades, entre els dies 10 i 15 de febrer, a l'adreça electrònica districtes@tarragona.cat.

Els consells de districte es regiran per un reglament d’organització i funcionament que s’elaborarà pròximament.

Segells de reconeixement d'administració oberta